Σε δημόσια διαβούλευση μέχρι και σήμερα Παρασκευή 11 Αυγούστου βρίσκεται το σχέδιο νόμου για τους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας το οποίο εκσυγχρονίζει τον τρόπο λειτουργίας τους και πάει για ψήφιση στη Βουλή τον Σεπτέμβριο. Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ημαθίας κ. Βασίλης Διαμαντόπουλος , μίλησε χθες στην πρωινή εκπομπή του «Άκου 99.6» εκφράζοντας την θετική θέση του ΙΣΗ για το νομοσχέδιο.
«Αυτό το σχέδιο νόμου, που αφορά τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας περί Ιατρικών Συλλόγων ήταν επιθυμία των ίδιων των γιατρών και η πρόταση αποτελεί απόφαση της γενικής συνέλευσης του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου από τον Μάιο του 2014. Η Γενική Συνέλευση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου κατέληξε σε αυτό και στη συνέχεια κατατέθηκε στο Υπουργείο Υγείας για να γίνει νόμος του κράτους», τόνισε ο πρόεδρος του ΙΣΗ
Τι αλλάζει στη λειτουργία των Ιατρικών Συλλόγων με το καινούριο νομοσχέδιο;
Η υπάρχουσα ιατρική νομοθεσία βασίζεται στο Βασιλικό διάταγμα του 1957 και σε ένα αναγκαστικό νόμο του 1939. Ο νέος νόμος έρχεται να εκσυγχρονίσει την λειτουργία του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και των Ιατρικών Συλλόγων γενικότερα. Προβλέπει την ηλεκτρονική διασύνδεσή τους με τον Πανελλήνιο(ΠΙΣ) και έχει κάποιες αλλαγές που αφορούν στις πειθαρχικές διαδικασίες. Επιταχύνει δηλαδή, τις αποφάσεις των πειθαρχικών συμβουλίων στους κατά τόπους Ιατρικούς Συλλόγους και ουσιαστικά την όλη σκόρπια νομοθεσία που υπάρχει αυτά τα χρόνια, την ενοποιεί σε ένα νομοσχέδιο. Όπως αντιλαμβάνεστε, το Βασιλικό διάταγμα του 1957 δεν καλύπτει τις σημερινές ανάγκες. Για παράδειγμα, απαγόρευε σε ένα γιατρό να έχει περισσότερα του ενός ιατρεία ή να είναι εγγεγραμμένος σε περισσότερους του ενός Ιατρικούς Συλλόγους… Στην πορεία άλλαξαν όλα αυτά.
Δηλαδή, η αλλαγή ευθυγραμμίζεται στον τρόπο που λειτουργούν ήδη οι Ιατρικοί Σύλλογοι;
Ακριβώς. Και κάποια άλλη αλλαγή που έρχεται, έχει να κάνει με την χορήγηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος η οποία πλέον περνάει στη δικαιοδοσία του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, ενώ μέχρι τώρα δινόταν από τις κατά τόπους περιφέρειες. Επίσης, το good standing, το πιστοποιητικό που χρειάζεται κάποιος γιατρός για να εργαστεί στο εξωτερικό, το οποίο εκδίδονταν από την περιφέρεια, τώρα πια θα εκδίδεται από τον Ιατρικό Σύλλογο.
Πέρα από το νέο νόμο που είναι εσωτερικό κατά κάποιον τρόπο ζήτημα, υπάρχει κάποια επιδημία ή κάποια έξαρση ασθένειας αυτό το διάστημα στην περιοχή μας;
Η αλήθεια είναι ότι κάθε καλοκαίρι υπάρχει μια επιδημία γαστρεντερίτιδας, όχι όμως κάτι σημαντικό. Απλά περιστατικά, τα οποία αντιμετωπίζονται εύκολα. Επίσης έχουμε κάποια μεμονωμένα κρούσματα από τον ο ιό του Δυτικού Νείλου που μας ξαναθυμήθηκε. Τα τελευταία δύο χρόνια δεν είχαν καταγραφεί επίσημα περιστατικά, τώρα στη Νότια Ελλάδα είχαμε δύο θανάτους ηλικιωμένων ασθενών, ενώ εδώ στην Ημαθία δεν καταγράφηκε κάποιο κρούσμα. Δεν είναι και εύκολο να καταγραφεί βέβαια, γιατί το 80% των περιπτώσεων ατόμων που έχουν τον ιό του Δυτικού Νείλου δεν έχουν καν συμπτώματα. Μπορεί να είχαν και να μην το κατάλαβαν. Επιβεβαιωμένο κρούσμα πάντως δεν έχει καταγραφεί.
Επειδή πάντως μεταδίδεται από τσίμπημα κουνουπιού, θα πρέπει να παίρνουν όλοι τα κλασικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια. Δηλαδή αντικουνουπικά , σήτες στα σπίτια, να καθαρίζουμε τα στάσιμα νερά από κήπους και από αυλές και να κόβουμε τα χόρτα γιατί εκεί φωλιάζουν και πολλαπλασιάζονται τα κουνούπια. Οι οδηγίες λένε επίσης μακρυμάνικα χρωματιστά ρούχα, αλλά πρακτικά τώρα με την ζέστη, δεν ακολουθούνται. Όσον αφορά την γαστρεντερίτιδα είναι πολύ σημαντικό να μην αφήνουμε τα τρόφιμα εκτός ψυγείου.
Σοφία Γκαγκούση