Τι είπε η Φρόσω Καρασαρλίδου στη Βουλή για το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Τι είπε η Φρόσω Καρασαρλίδου στη Βουλή για το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Σε ομιλία της στη Βουλή, για το νομοσχέδιο σχετικά με τη δημόσια υγεία, η βουλευτής Φρόσω Καρασαρλίδου τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής: 

Έχοντας  βιώσει με τραυματικό τρόπο, τα προηγούμενα χρόνια, τις παρενέργειες των νεοφιλελεύθερων πολιτικών - ιδιαίτερα στον χώρο της υγείας, καλούμαστε σήμερα να ψηφίσουμε ένα σχέδιο νόμου που αποτελεί μια πολύ σοβαρή μεταρρυθμιστική τομή στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Υλοποιούμε ένα διαφορετικό πολιτικό σχέδιο που έχει ως στόχο τη καθολική κάλυψη του πληθυσμού με σαφή τη «μεροληψία» υπέρ του δημόσιου συστήματος υγείας.

Στόχος μας είναι η ισότητα και η ποιότητα στη  φροντίδα. Στην κατεύθυνση αυτή ήταν το νομοθέτημα για τη καθολική υγειονομική κάλυψη του πληθυσμού με διασφαλισμένη τη δωρεάν πρόσβαση των ανασφάλιστων, απόρων, μεταναστών και προσφύγων στις δημόσιες δομές. Με το παρόν σχέδιο νόμου προχωράμε ένα βήμα ακόμη, διαγράφουμε τα χρέη των ανασφάλιστων.

Για πρώτη φορά η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη συνδέεται μόνο με την τεκμηριωμένη ανάγκη σε υγειονομική φροντίδα. Τα προηγούμενα χρόνια, δυόμιση εκατομμύρια άνθρωποι αποκλείσθηκαν από το σύστημα Υγείας για λόγους «οικονομίας». Το θλιβερό και, κυρίως, εγκληματικό αυτό γεγονός σε βάρος της δημόσιας υγείας έρχεται σε αντιδιαστολή με τα δωρεάν νοσήλια βουλευτών, πρώην υπουργών, και πρώην πρωθυπουργών - όπως αποκαλύφθηκε στην εξεταστική επιτροπή για την υγεία. 

Δυστυχώς, οι πολιτικές επιλογές των προηγούμενων κυβερνήσεων είχαν τρία πολύ σοβαρά αποτελέσματα: 

1. Το κλείσιμο όλων (σχεδόν) των πρωτοβάθμιων ιατρείων με αποτέλεσμα οι πολίτες να συνωστίζονται στα επείγοντα των νοσοκομείων που εφημερεύουν, για κάθε τους πρόβλημα.

2. Την ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα της υγείας.  

3. Και την έξοδο 3000 ιατρών από το σύστημα υγείας.

Με το σχέδιο νόμου:

• Κάθε πολίτης, ασφαλισμένος ή ανασφάλιστος θα έχει τον δικό του οικογενειακό γιατρό, τον δικό του σύμβουλο σε θέματα υγείας.

• Αναβαθμίζεται ο εργαστηριακός τομέας της ΠΦΥ ώστε να μπορεί να καλύψει περισσότερες ανάγκες των ασφαλισμένων και ανασφάλιστων πολιτών.

• Κατοχυρώνεται η δημόσια οδοντιατρική φροντίδα και η συγκρότηση δικτύων από επαγγελματίες υγείας. 

• Καλύπτουμε με τη δυνατότητα συνταγογράφησης ΤΕΣΤ ΠΑΠ και διαγνωστικών εξετάσεων κύησης μία πολύ σημαντική ανάγκη του γυναικείου πληθυσμού.

• Αξιοποιούνται οι Επισκέπτες Υγείας με σκοπό την προαγωγή της υγείας του ατόμου, της οικογένειας, της κοινότητας και του σχολικού πληθυσμού

• Για πρώτη φορά εισάγεται η έννοια της δημόσιας λογοδοσίας και του κοινωνικού ελέγχου των μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. 

Το σχέδιο νόμου της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είναι ένα σύγχρονο και ανθρωποκεντρικό εγχείρημα αναδιοργάνωσης και στήριξης του πολύπαθου χώρου της υγείας στη χώρα μας.

Το στοίχημά μας είναι να εξαλείψουμε τις ανισότητες επενδύοντας στην Υγεία ως κρίσιμο δείκτη δίκαιης ανάπτυξης και συνολικής κοινωνικής ευημερίας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ολοκληρώθηκε στην Παναγία Σουμελά το 26ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων

Ολοκληρώθηκε στην Παναγία Σουμελά το 26ο Συναπάντημα...

Την Κυριακή 21 Ιουλίου το πρωί ο Σεβασμιώτατος...

Επιτυχής Συμμετοχή Εκπαιδευτικών του Δημοτικού Σχολείου Αγίας Βαρβάρας στο Πρόγραμμα Erasmus+ στη Λισαβόνα

Επιτυχής Συμμετοχή Εκπαιδευτικών του Δημοτικού...

Το σχολείο μας είναι στην ευχάριστη θέση να...

Ημαθία: Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Εγνατία για μεταφορά τμημάτων ανεμογεννήτριας

Ημαθία: Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην...

Σύμφωνα με απόφαση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ημαθίας, ...

Έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Τζήμας σε ηλικία 89 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Τζήμας σε ηλικία 89 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται αύριο Δευτέρα 22 Ιουλίου...

Απαγόρευση κυκλοφορίας στο Άλσος Παπάγου και στο Άλσος Βικέλα Βέροιας έως την Δευτέρα 22/7

Απαγόρευση κυκλοφορίας στο Άλσος Παπάγου και στο...

Δεδομένου του παρατεταμένου καύσωνα, την τελευταία ...

Συνεδριάζει την Τετάρτη 24/7 το δημοτικό συμβούλιο Βέροιας, με 30 θέματα

Συνεδριάζει την Τετάρτη 24/7 το δημοτικό συμβούλιο...

Τακτική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βέροιας,...

Συνεδριάζει την Τρίτη  23/7 η Δημοτική Επιτροπή Βέροιας

Συνεδριάζει την Τρίτη 23/7 η Δημοτική Επιτροπή Βέροιας

Τακτική συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Βέροιας ...

Από τη Δευτέρα 22 Ιουλίου: Εργασίες ασφαλτόστρωσης στην οδό Αριστοτέλους της Αλεξάνδρειας

Από τη Δευτέρα 22 Ιουλίου: Εργασίες ασφαλτόστρωσης στην...

Από το Δήμο Αλεξάνδρειας ανακοινώνεται ότι από το πρωί...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η είδηση της αιφνίδιας απώλειας του 66χρονου ηλεκτρολόγου Γιώργου Κουτσιώνη, το πρωί της Τετάρτης (29/5/2024), σκόρπισε θλίψη στην κοινωνία της Βέροιας.  Ο Γιώργος Κουτσιώνης υπήρξε άριστος επαγγελματίας και...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...