Ένας χώρος όπου εμφανίζεται σχεδόν οργασμός έργων, μάλιστα εθνικής σημασίας, είναι η ανάδειξη των αρχαιολογικών μνημείων -κάθε ιστορικής εποχής- στην Ημαθία. Με την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας, την Εφορεία Αρχαιοτήτων, τη Μητρόπολη και τους Δήμους να συνθέτουν (με τις όποιες κατά καιρούς διαφωνίες) ένα δυνατό σύνολο, που παράγει πολιτισμικό και τουριστικό αποτέλεσμα.
Ένα έργο που ειδικά στην περιοχή μας εμφανίζει τα τελευταία χρόνια πρωτοφανή όγκο εργασιών και εντυπωσιακά αποτελέσματα (Πολυκεντρικό Μουσείο Βεργίνας, αρχαίο ανάκτορο Αιγών, Παλιά Μητρόπολη, αρχαίο θέατρο Μίεζας κ.ά.), μα και συνεχιζόμενα και νέα έργα (ανασκαφές Μίεζας, μουσείο Αποστόλου Παύλου κ.ά.), που και αναγκαία ιστορικά είναι, διεγείροντας το εθνικό ένστικτο, αλλά και τουριστικά μπορούν να βοηθήσουν στο άμεσο μέλλον τον τόπο μας.
Τα ονόματα του Φιλίππου, του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Αποστόλου Παύλου, κυρίως, έρχονται δικαίως κάθε τόσο στην επιφάνεια των ιδεών των πρωταγωνιστών και των εμπνευστών αυτών του σχεδιασμών.
Στην υπηρεσία αυτού του σχεδιασμού, είναι απαραίτητη η σύμφωνη γνώμη και η συνεργασία των τοπικών κοινωνιών, ώστε η μία προοπτική να μην καταστρέφει ή υπονομεύει την άλλη. Έτσι ώστε η ανάδειξη της ιστορίας και του πολιτισμού, σε συνδυασμό με την οικονομική ανάπτυξη, να είναι μια επιτυχία που θα ικανοποιήσει και θα επηρεάσει θετικά τους πάντες.