Σε συνέχεια της σύσκεψης με ομάδες παραγωγών και με συνεταιρισμούς που έγινε τη Δευτέρα στο ξενοδοχείο ΑΙΓΕΣ, εκπρόσωποι των αγροτικών προχώρησαν χθες το πρωί σε συμβολική κατάληψη στο ΕΛΓΑ. «Το πρόβλημα είναι πάρα πολύ σοβαρό. Ζητάμε το αυτονόητο. Δεν παρακαλάμε κανέναν. Όπως πληρώνουμε τις ασφαλιστικές εισφορές μας στον ΕΛΓΑ έτσι ζητάμε και εμείς να ανοίξει το σύστημα για να μπορέσουμε να αποζημιωθούμε. Την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Κουρεμπές μας είπε ότι δεν μπορεί να αποζημιώσει τη ζημιά της βροχόπτωσης. Εμείς έχουμε όλα τα στοιχεία, το ινστιτούτο εδώ στη Νάουσα εγκρίνει ότι η ζημιά έχει γίνει από τη βροχόπτωση και από εκεί και πέρα θέλουμε να αποζημιωθούμε. Δεν ζητάμε κάτι παράλογο» τόνισε στον «Άκου 99.6»στην εκπομπή της Σοφίας Γκαγκούση, ο πρόεδρος των γεωργών Βέροιας Τάσος Χαλκίδης, ζητώντας από το υπουργείο να τους αποζημιώσει για το εμπάργκο όπως έκανε ο κ. Καρασμάνης.
Οι παραγωγοί περιμένουν τώρα να συσταθεί επιτροπή από το υπουργείο Γεωργίας με γεωπόνους για να μπορέσουν να εγκρίνουν αυτή τη ζημιά. Που σημαίνει ότι η διαδικασία θα είναι χρονοβόρα.
Έντονες αντιδράσεις για τα 20 λεπτά στο συμπύρηνο
Έντονα αρνητική ήταν η αντίδραση του κ. Χαλκίδη στη δήλωση του προέδρου της ΕΚΕ Κώστα Αποστόλου ότι καθαρά στο χέρι θα πάρει ο παραγωγός 0, 20 ευρώ για την κλάση 1 στο συμπύρηνο.
«Εμείς ζητάμε τουλάχιστον να είναι οι περσινές οι τιμές γιατί δεν θα μπορέσουμε να επιβιώσουμε. Τουλάχιστον να πάρουμε τις περσινές τις τιμές για να μπορέσουμε να αναπνεύσουμε. Ο χειμώνας μπήκε από σήμερα στα σπίτια των παραγωγών. Τα χιόνια είναι ήδη μέσα στα σπίτια. Η χειρότερη χρονιά που έχει περάσει ο αγρότης. Τα 20 λεπτά μας βρίσκουν αντίθετους. Πώς θα μπορέσουμε εμείς να επιβιώσουμε με τέτοιες τιμές, αφού δουλεύουμε κάτω από το κόστος. Πώς θα πληρώσουμε την ασφάλεια μας; Πώς θα πληρώσουμε την εφορία, το 100% προκαταβολή; Πώς θα μπορέσουμε να πληρώσουμε τη ΔΕΗ; Δεν θα υπάρχει χειρότερη χρονιά από αυτή εδώ που ζούμε σήμερα αν δεν αποζημιωθούμε σωστά και γρήγορα. Οι αγρότες είναι σε απόγνωση. Θα μας δουν ξανά στους δρόμους. Σε ποιο κράτος είδατε να πουλάνε την παραγωγή τους και να μην ξέρουν την τιμή; Πάτε στο super market, αγοράζετε κάτι, πάτε σπίτι το χρησιμοποιείτε και μετά το πληρώνετε; Ούτε στην Ουγκάντα δεν συμβαίνουν αυτά τα πράγματα που παθαίνει σήμερα ο αγρότης. Γι' αυτό και φωνάζουμε και λέμε ότι στρεμματική αποζημίωση στον παραγωγό και στην τσέπη του τα λεφτά».