Έχουμε μία ανεπανάληπτη ικανότητα ως λαός να παθιαζόμαστε έντονα, να χωριζόμαστε πανεύκολα σε στρατόπεδα, πολλές φορές για ασήμαντο αφορμή, να θεωρούμε ότι διαθέτουμε την απόλυτη γνώση για τα πάντα και κυρίως να φλυαρούμε χωρίς επιχειρήματα. Έτσι τις τελευταίες ημέρες η πόλη μας έχει χωριστεί σε δύο εμφανή στρατόπεδα που ανταλλάσσουν μεταξύ τους κάθε άλλο παρά επιχειρήματα, εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις.
Το ένα στρατόπεδο είναι αυτό που υποστηρίζει τη μη πραγματοποίηση των δωρεάν κινηματογραφικών προβολών στην πλατεία των Αγίων Αναργύρων από την πολιτιστική επιχείρηση του Δήμου Βέροιας, την ΚΕΠΑ, οι ΣΤΑΡ.
Το δεύτερο στρατόπεδο είναι αυτό που υποστηρίζει την πραγματοποίηση των δωρεάν κινηματογραφικών προβολών στην πλατεία των Αγίων Αναργύρων από την πολιτιστική επιχείρηση του Δήμου Βέροιας, την ΚΕΠΑ, οι αντι-ΣΤΑΡ.
Ας προσπαθήσουμε να σταχυολογήσουμε ορισμένα από τα επιχειρήματα και να τα σχολιάσουμε:
α) Οι δράσεις της ΚΕΠΑ (κινηματογράφος, συναυλίες και αντίστοιχες δράσεις) πλήττουν τους επαγγελματίες της πόλης. Πώς όμως τους πλήττουν? Δεν μας το εξηγούν. Αντίθετα από τα στοιχεία του απολογισμού εξόδων της ΚΕΠΑ που είναι διαθέσιμα στο πρόγραμμα <<Διαύγεια>> προκύπτει ότι ένα ποσό της τάξης των 45.000-50.000€ ετήσια μεταφέρεται από το ταμείο της ΚΕΠΑ προς επιχειρηματίες της πόλης (ξενοδοχεία, ταβέρνες, τουριστικά γραφεία, γραφίστες, διανομή εντύπων, ενοικίαση φωτιστικού εξοπλισμού κλπ), λόγω ακριβώς αυτών των πολιτιστικών δράσεων. Αυτούς τους επιχειρηματίες της πόλης τους ρώτησε κανείς? Δεν είναι αυτό μία έμπρακτη στήριξη του Δήμου της πόλης μας προς την ιδιωτική οικονομία? Αυτά είναι τα ποσά που δαπανώνται μόνο από την ΚΕΠΑ. Αν υπολογίσουμε και τις δράσεις των διαφόρων φεστιβάλ της ΚΕΠΑ όπως διεθνές φεστιβάλ κιθάρας, πανελλήνια συνάντηση χορού με εκατοντάδες συμμετέχοντες κλπ οι οποίοι καταβάλλουν οι ίδιοι τα έξοδα τους(όπως πχ έξοδα διαμονής-διατροφής έξοδα σε καφέ μικροαγορές κλπ) τότε το ποσόν της συνεισφοράς της ΚΕΠΑ μόνο από πολιτιστικές δράσεις στην ιδιωτική οικονομία της πόλης μας ξεπερνάει σίγουρα το ποσόν των 160.000€.
β) Πρώτιστο μέλημα του Δήμου της Βέροιας πρέπει να είναι η κοινωνική συνοχή και η υποστήριξη των επιχειρήσεων που επιβιώνουν ακόμα. Αν κατανοήσουμε ότι η ψυχαγωγία έρχεται μετά την επιβίωση τότε όλα είναι εύκολα είπε πρώην δημοτικός σύμβουλος και επίδοξος μνηστήρας του δημαρχιακού θώκου. Η απάντηση για την υποστήριξη των επιχειρήσεων της πόλης μας από την πλευρά της ΚΕΠΑ δόθηκε παραπάνω. Όμως η κοινωνική συνοχή δεν επιτυγχάνεται κατά την άποψη μου, μόνο με τη βοήθεια στο θέμα της διατροφής από πλευράς Δήμου Βέροιας, αλλά και στο θέμα της πνευματικής τροφής (όχι μόνο ψυχαγωγίας) και ειδικά σε συμπολίτες και τις οικογένειες τους που μπορούν δωρεάν να παρακολουθήσουν συναυλίες, προβολές και άλλες πολιτιστικές δράσεις, που σε διαφορετική περίπτωση δεν θα μπορούσαν. Όσοι ανεβαίνουν τακτικά στο θέατρο του Άλσους Παπάγου θα παρατήρησαν ορισμένους συμπολίτες μας που αδυνατούν να καταβάλλουν εισιτήριο(όταν η παραγωγή ανήκει σε ιδιώτη) και κάθονται έξω από το θέατρο για να ακούσουν μια συναυλία. Αυτήν την κατηγορία συμπολιτών μας οι όψιμοι υποστηρικτές της κοινωνικής συνοχής δεν την αντιλήφθηκαν? Μία συμβουλή προς τους επίδοξους μνηστήρες του δημαρχιακού θώκου. Ο διαιτητής δεν σφύριξε ακόμη την έναρξη του προεκλογικού αγώνα. Ή μήπως τη σφύριξε?
γ) Αυτοί που παρακολουθούν τις δωρεάν κινηματογραφικές προβολές είναι λίγοι, λένε οι ΣΤΑΡ. Πράγματι ορισμένες φορές οι συμπολίτες μας αυτοί είναι περίπου είκοσι, αλλά άλλες φορές είναι πενήντα και άλλες εκατό, έχω όμως παρακολουθήσει κινηματογραφικές προβολές σε ιδιωτικούς κινηματογράφους της πόλης μας με δύο ή και τρία άτομα. Αν όμως το κριτήριο ήταν μόνο ποσοτικό τότε η ΚΕΠΑ θα έπρεπε να φέρνει μόνο και συνέχεια τον Βασίλη Καρρά και να αποκλείει ολιγάριθμες ομάδες συμπολιτών μας που θέλουν να παρακολουθήσουν κλασσική μουσική και άλλου τέτοιου είδους πολιτιστικές δράσεις με ολιγάριθμο κοινό. Αλήθεια το θέλει κανείς αυτό?
δ) Άκουσα ορισμένους αντι-ΣΤΑΡ να συζητούν το ενδεχόμενο ενός μποϊκοτάζ των επιχειρήσεων αυτών που δεν υποστηρίζουν τις δημόσιες δωρεάν κινηματογραφικές προβολές. Έλεος πια με τις υπερβολές. Αλίμονο αν φτάσουμε σε τέτοια όρια αντίδρασης. Ίσα-ίσα στο πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων του καθενός θα πρέπει ως άτομα να υποστηρίξουμε τις επιχειρήσεις της πόλης μας.
ε) Με προβληματίζει η ανακοίνωση της κινηματογραφικής ένωσης Βορείου Ελλάδος και ειδικότερα το σημείο στο οποίο προτείνει… η σύνδεση της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου Βέροιας με τον κινηματογράφο να γίνει μέσω του υπάρχοντος θερινού κινηματογράφου με την αγορά αριθμού εισιτηρίων σε μειωμένη τιμή και την απόδοση τους σε αναξιοπαθούντες δημότες. Δηλαδή αν επιβαρυνθεί το ταμείο της ΚΕΠΑ με ένα ποσό που μέχρι τώρα δεν επιβαρύνονταν και αυτό δοθεί στον υπάρχοντα θερινό κινηματογράφο τότε όλα θα είναι καλά. Ίσως αυτό τελικά να είναι το κλειδί όλης της τόσο μεγάλης αντιπαλότητας. Όσον αφορά αυτές καθ’ αυτές τις δωρεάν κινηματογραφικές προβολές, η πολύ μεγάλη πλειοψηφία των ταινιών, δεν έχει πέσει στην αντίληψη μου ότι προβάλλονται από τον ιδιωτικό θερινό κινηματογράφο και κατά την άποψη μου δεν αποτρέπουν εκείνους που έχουν την οικονομική δυνατότητα να παρακολουθήσουν τις προβολές του ιδιωτικού θερινού κινηματογράφου. Οι μη έχοντες την οικονομική δυνατότητα δεν θα παρακολουθήσουν τις προβολές ιδιωτικού θερινού κινηματογράφου έτσι και αλλιώς. Ίσως θα μπορούσε να υπάρξει συνεργασία μεταξύ της ΚΕΠΑ και του ιδιωτικού θερινού κινηματογράφου για το είδος των ταινιών που θα προβάλλονται στο πάρκο των Αγίων Αναργύρων, ούτως ώστε να μην υπάρχει η παραμικρή ένταση και να δημιουργηθούν προϋποθέσεις σύγκλισης και συνεργασίας. Δεν είναι αργά.
*Ο Δημήτρης Ταρατσίδης είναι μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΠΑ, εκπρόσωπος των εργαζομένων.