Γράφει ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ
Τις τελευταίες ημέρες εξελίσσεται μέσω δημοσιεύσεων στον τοπικό τύπο και στα ψηφιακά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ένα ιδιότυπος διάλογος με αφορμή φραστικό επεισόδιο που συνέβη σε δημόσιο χώρο μεταξύ επωνύμων προσωπικοτήτων της πόλης.
Επί του επεισοδίου κατά το οποίο, σύμφωνα με την πρώτη δημοσίευση, εκφράστηκαν απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί για τους σύγχρονους Βεροιείς, τοποθετούνται δημοσίως επώνυμοι πολίτες της Βέροιας, οι οποίοι καταθέτουν την έντονη όχλησή τους.
Κατά τον ιδιότυπο όμως αυτόν δημόσιο διάλογο, αποφεύγεται να δοθεί η προσήκουσα έμφαση στην ουσία του θέματος, που προκάλεσε το φραστικό επεισόδιο και που αναμένεται να προκαλέσει και άλλες αντιδράσεις, που αναπόφευκτα θα υπονομεύσουν το γενικότερο κύρος της πόλης.
Η ουσία του θέματος έγκειται στο πάνδημο αίτημα για συνολική απελευθέρωση του μοναδικής αξίας και ωραιότητας Βυζαντινού Μνημείου του Παλαιού Μητροπολιτικού Ναού της Βέροιας, από τα παραμένοντα προσκτίσματα που το υποβαθμίζουν αισθητικά και εμποδίζουν την συνολική ανάδειξή του.
Είναι γνωστό ότι από πολλές δεκαετίες το κτίριο της Παλιάς Μητρόπολης, που χρησιμοποιήθηκε για διάφορους σκοπούς, πέρα από αυτόν για τον οποίο οικοδομήθηκε, αφέθηκε να περιζωθεί από αυθαίρετα προσκτίσματα που στηρίχθηκαν στην εξωτερική τοιχοποιία του, τα οποία στέγασαν επαγγελματικές δραστηριότητες αλλά και κατοικίες.
Η ανάδειξη της Παλιάς Μητρόπολης στην λατρευτική και ιστορική αίγλη που της ανήκε, υπήρξε μόνιμο αίτημα των Βεροιέων, καθώς και σταθερή προεκλογική εξαγγελία τόσο κατά τις εθνικές όσο και κατά τις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Κοινή συνείδηση υπήρξε πάντα, ότι η ανάδειξη του Ναού προϋπέθετε την απομάκρυνση όλων των προσκτισμάτων που τον επικάλυπταν.
Χρειάστηκε να παρέλθουν άπραγες πολλές δεκαετίες για να δημιουργηθεί στην σύγχρονη εποχή, η Κίνηση Ενεργών Πολιτών Βέροιας με την συμμετοχή επωνύμων πολιτών, οι οποίοι με πάθος, εργατικότητα και συνεχή ενασχόληση, έθεσαν στην υπηρέτηση του σκοπού της διάσωσης και ανάδειξης του Βυζαντινού Μνημείου της Παλιάς Μητρόπολης, το κοινωνικό τους κύρος, την επιστημονική τους εγκυρότητα και την αναγνωρισμένη επιρροή που διέθεταν.
Με συνεχείς και ακάματες παρεμβάσεις οι Ενεργοί Πολίτες ενεργοποίησαν τις τοπικές αρχές, τους διοικητικούς παράγοντες, τους φορείς, τα πολιτικά πρόσωπα και τα κυβερνητικά στελέχη πρώτης γραμμής, επιτυγχάνοντας τελικά τον ποθητό στόχο.
Μετά την ολοκλήρωση των αρχικών τυπικών διαδικασιών ακολούθησε η απαλλοτρίωση των ούτως η άλλως εγκαταλελειμμένων προσκτισμάτων, με σκοπό την απομάκρυνσή τους προκειμένου να προχωρήσουν οι εργασίες διάσωσης, συντήρησης και ανάδειξης του μνημείου.
Αυτή η απομάκρυνση συντελέστηκε με εξαίρεση τα προσκτίσματα του βορειοδυτικού τμήματος, τα οποία παραμένουν εις πείσμα του σκοπού της απαλλοτρίωσης, προκαλώντας τις εύλογες αντιδράσεις των πολιτών που βλέπουν το έργο πλήρους αποκατάστασης και ανάδειξης του Μνημείου να μην ολοκληρώνεται, ενώ πυροδοτούνται φραστικά προς το παρόν επεισόδια, τα οποία δεν περιποιούν τιμή σε κανένα.
Η διατήρηση των συγκεκριμένων προσκτισμάτων αποδίδεται στην ευθύνη διευθυντικού στελέχους της καθ ύλην αρμόδιας υπηρεσίας, που είχε και την αρμοδιότητα επίβλεψης του όλου έργου.
Σύμφωνα με αυτή την θέση του αρμόδιου υπηρεσιακού παράγοντα, τα συγκεκριμένα προσκτίσματα χαρακτηρίζονται ως διατηρητέα, κατ εξαίρεση από τα ομοειδή άλλα, τα οποία ήδη απομακρύνθηκαν, σύμφωνα με τον σκοπό της απαλλοτρίωσης τους.
Εκ του γεγονότος ότι τα συγκεκριμένα παραμένοντα προσκτίσματα δεν αποτελούν ξεχωριστές κατασκευές, αλλά στηρίζονται στην τοιχοποιία της Παλιά Μητρόπολης, σημαντικό τμήμα της οποίας αποκρύπτουν, ενώ η διατήρησή τους γίνεται κατά απόκλιση του σκοπού της απαλλοτρίωσης που τηρήθηκε στα υπόλοιπα προσκτίσματα, γεννώνται εύλογα ερωτηματικά για την πραγματική αιτία αυτής της εμμονής.
Κοινή αντίληψη αποτελεί η διαφαινόμενη πρόθεση στέγασης στα παραμένοντα προσκτίσματα, κάποιων υπηρεσιών.
Η ενδεχόμενη αναγκαιότητα εγκατάστασης υποστηρικτικών υπηρεσιών πλησίον του Μνημείου, δεν δικαιολογεί σε καμία περίπτωση ότι αυτή πρέπει να γίνει εις βάρος του ίδιου του Μνημείου, το οποίο πρέπει να απελευθερωθεί άμεσα από όλα τα προσκτίσματα που το υποβαθμίζουν συνολικά.
Πέραν όμως από το πάνδημο αίτημα που κινείται συνεχώς, που εκφράζεται από το σύνολο των πολιτών και που εκδηλώνεται ενίοτε και με επεισόδια που αναδεικνύουν την συνεχή αντίθεση της τοπικής κοινής γνώμης με την καθ ύλην αρμόδια υπηρεσία, σαφή και δυναμική θέση οφείλουν να πάρουν οι κορυφαίοι θεσμοί της πόλης για το συγκεκριμένο ζήτημα.
Οι κορυφαίοι θεσμοί επιβάλλεται να ενεργοποιήσουν κάθε προβλεπόμενη σύννομη διαδικασία η οποία θα κατατείνει στην τήρηση του σκοπού της απαλλοτρίωσης των συγκεκριμένων προσκτισμάτων, στην απομάκρυνση τους και στην συνολική ανάδειξη του Βυζαντινού Μνημείου του Παλαιού Μητροπολιτικού Ναού της Βέροιας.