Οι δύο προηγούμενες χρονιές της γιορτής κηπευτικών που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Γεωργίου Βέροιας είχαν αναπάντεχη επιτυχία, οπότε αύξησαν και τον πήχη των προσδοκιών. Για τον λόγο αυτό η διοίκηση του συλλόγου, προσπαθεί κάθε χρονιά να τη βελτιώνει ακόμα περισσότερο.
Για τη φετινή 3η Γιορτή Κηπευτικών μίλησε χθες το πρωί στον «Άκου 99.6» ο πρόεδρος του συλλόγου Φάνης Κουτρουλιάς.
«Φέτος θα έχουμε παρουσία και στην πόλη της Βέροιας, στις 28 του μηνός την Παρασκευή και θα είμαστε στον χώρο της πλατείας δημαρχείου από τις 5 το απόγευμα με ένα περίπτερο του συλλόγου. Εκεί, θα υπάρχουν κηπευτικά του Αγίου Γεωργίου και ένας πάγκος με πολλά εδέσματα βασισμένα πάνω σε κηπευτικά, προκειμένου να προβάλουμε και να ενημερώσουμε για τη γιορτή που θα ακολουθήσει στις 30 Ιουλίου στον Άγιο Γεώργιο, στο Δημοτικό Σχολείο. Όμως, κάνουμε και μια κίνηση να φέρουμε τον κόσμο της Βέροιας λίγο πιο κοντά στα κηπευτικά του Αγίου Γεωργίου ώστε να πάρουν μια πρόγευση από το θεματικό αντικείμενο της Κυριακής» τόνισε.
Η στόχος του συλλόγου είναι να προωθηθεί ακόμη περισσότερο το κομμάτι των κηπευτικών, διότι όπως τονίζει και ο πρόεδρος, «για εμάς είναι πηγή ζωής πλέον, είναι βασικό εισόδημα του χωριού και έχει αναδείξει το χωριό σε όλη την αγορά τουλάχιστον της Βόρειας Ελλάδας αν όχι πανελλαδικά. Προσπαθούμε και εμείς όσο μπορούμε με τις δράσεις μας να τα στηρίξουμε και να βοηθήσουμε την οικονομία του τόπου μας».
Στον Άγιο Γεώργιο αυτήν τη στιγμή καλλιεργούνται γύρω στα 1.000 στρέμματα περίπου σε θερμοκήπια. Παλιότερα ήταν λίγο περισσότερα, έφταναν τα 1.500 αλλά ήταν και διαφορετικές εποχές. «Παρόλα αυτά αναβαθμίζεται η ποιότητα και η ποσότητα εξαιτίας της τεχνογνωσίας που έχουν αποκτήσει οι αγρότες, με τη διαρκή επιμόρφωση τους μέσα από σεμινάρια. Πλέον οι περισσότεροι είναι νέοι και κάνουν πιο μεθοδικές οι καλλιέργειες, οπότε, παρόλο που είναι λιγότερα τα στρέμματα έχουν μεγαλύτερη ποσότητα και καλύτερη ποιότητα, σύμφωνα με τον πρόεδρο.
Μέσα από τη γιορτή όμως , ο σύλλογος κάνει και γαστρονομικές προτάσεις.
«Η πιπεριά και γενικότερα τα κηπευτικά πέρα από την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα που ξέρουμε πως χρησιμοποιούνται πάρα πολύ και σε πάρα πολλά εδέσματα, προτείνονται και σε εναλλακτικές λύσεις που δεν τις ξέρει ο κόσμος. Για παράδειγμα η μαρμελάδα από πιπεριά, που ξεκινήσαμε να την προβάλουμε πέρυσι και είχε πολύ μεγάλη ανταπόκριση. Στην Βέροια φέτος θα υπάρχει και ένα φυλλάδιο όπου θα δώσουμε και συνταγή για το πώς κατασκευάζεται αυτή η μαρμελάδα. Είναι πάρα πολύ εύκολη και πάρα πολύ γευστική. Τα κηπευτικά πέρα από τον παραδοσιακό τρόπο που τα χρησιμοποιούμε τόσα χρόνια, έχουν πλέον μπει και σε πιο γκουρμέ πιάτα παραμένοντας ωστόσο προσιτά και καθημερινά».
Οι εκδηλώσεις ξεκινούν την Παρασκευή στην πλατεία δημαρχείουτης Βέροιας και εκτός από γαστρονομικές προτάσεις θα περιλαμβάνει μουσικοχορευτικό πρόγραμμα, από το παραδοσιακό σύλλογο του χωριού μέχρι τις 10 το βράδυ. Την Κυριακή στις 9 .00 μ.μ. στον προαύλιο χώρο του σχολείου του Αγίου Γεωργίου θα γίνει το παραδοσιακό γλέντι και θα διανεμηθούν κηπευτικά.
Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα φέτος είναι ακόμη πιο πλούσιο, για να αντεπεξέλθει στις αυξημένες απαιτήσεις του κόσμου, που κάθε χρόνο στηρίζει τη γιορτή.. Φέτος θα παρουσιαστεί ένα συγκρότημα από την Αθήνα , της κυρίας Ρίας Ελληνίδου, το οποίο θα καλύπτει μουσικά όλη την Ελλάδα, από Μακεδονία, Μικρά Ασία, Πόντο, Ήπειρο, ενώ συμμετέχει ο Παύλος Καγκελίδης με μια 8μελή ορχήστρα στο Ποντιακό τραγούδι .
Στα προσεχώς του συλλόγου είναι και η διοργάνωση μιας ημερίδας, προς τον Σεπτέμβριο, για τα κηπευτικά, τους τρόπους καλλιέργειας αλλά και τη διατροφική τους αξία.
Σοφία Γκαγκούση