Μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα και σίγουρα το αργότερο μέχρι το απόγευμα της επόμενης Δευτέρας 31 Ιουλίου, οπότε και θα συγκληθεί η ετήσια τακτική γενική συνέλευση της ΕΒΖ ΑΕ, θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο με την πώληση ή μη των σερβικών θυγατρικών και υπό ποια διοίκηση, διότι δεν αποκλείεται να υπάρξουν και παραιτήσεις εάν η διάσταση απόψεων που παρατηρείται, δεν γεφυρωθεί.
Η υπόθεση έχει λάβει διαστάσεις, καθώς παρότι η εισήγηση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΒΖ είναι ομόφωνα να κηρυχθεί άγονος ο διεθνής διαγωνισμός (θεωρώντας ότι η προσφορά των 51 εκατ. ευρώ που κατέθεσε η Σερβική MK Group δεν είναι ικανοποιητική, διότι απέχει από το ποσό των 80-90 εκατ. ευρώ το οποίο κρίνουν εύλογο) η πρόταση για τερματισμό της διαδικασίας, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, δεν έχει οριστικοποιηθεί.
Ομοσπονδία Εργαζομένων: Η κυβέρνηση πρέπει να πράξει το αυτονόητο για την ΕΒΖ
Θέση στο θέμα παίρνουν οι εργαζόμενοι της βιομηχανίας αναφέροντας σε επιστολή τους τα εξής:
«Πολλές φορές ως εργαζόμενοι στο σύντομο παρελθόν έχουμε εκφράσει τις θέσεις μας και έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας για τη λύση των προβλημάτων που ταλανίζουν την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης χρόνια τώρα, καθώς και τις θέσεις μας για τη σωτηρία της. Έχουμε τονίσει προς όλες τις κατευθύνσεις και προς όλους τους εμπλεκόμενους, ότι έτσι όπως «καταντήσανε» κάποιοι την Εταιρεία, η σωτηρία της μπορεί να προέλθει από τη σωστή διαχείριση και τη μέγιστη αξιοποίηση των δύο θυγατρικών εταιρειών της Βιομηχανίας στη Σερβία.
Πρόσφατα, ολοκληρώθηκε η διαδικασία του διεθνή διαγωνισμού πώλησης των δύο εταιρειών στη Σερβία, για τον οποίο ήμασταν και είμαστε αντίθετοι, ένας διαγωνισμός που προέκυψε έπειτα από εκβιαστική πίεση της πιστώτριας Τράπεζας με το πρόσχημα της σωτηρίας της εταιρείας, μέσα από την αναδιάρθρωση του δανεισμού της.
Κανένας από όσους έχουν εμπλακεί με την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης δεν πιστεύει πως το εκπονημένο πρόγραμμα που έχει επιβάλει η πιστώτρια Τράπεζα, μπορεί να σώσει την εταιρεία.
Μετά την ομόφωνη απόφαση της Διοίκησης της Ε.Β.Ζ. Α.Ε. για το άγονο του διεθνούς διαγωνισμού εξαιτίας του τιμήματος (κατά πολύ χαμηλότερο της πραγματικής αξίας) πιστεύουμε, ότι όλοι έχουν καταλάβει τη σημασία των δύο εταιρειών για τη συνέχιση της βιωσιμότητας της εταιρείας.
Δηλώνουμε τη στήριξή μας σε αυτή την απόφαση και καλούμε την κυβέρνηση πράττοντας τα αυτονόητα, να πάρει τις αποφάσεις της.
Για άλλη μία φορά χάνεται πολύτιμος χρόνος για τη βιωσιμότητα της εταιρείας, οπότε οι αποφάσεις θα πρέπει να είναι σύντομες και προς το συμφέρον της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, των καλλιεργητών και όλων των εργαζομένων.»