Καλλιεργητικές φροντίδες και συμβουλές ώστε να σωθεί μέρος της παραγωγής συμπύρηνου ροδάκινου και μαζί με αυτή η φετινή χρονιά, δίνει με έκτακτη ανακοίνωσή της η Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδας. Αναφέρει:
"Είναι γνωστό ότι μετά τις προηγούμενες προβληματικές χρονιές, φέτος προσδοκούσαμε στην ανάκαμψη και στην επανακατάκτηση των χαμένων θέσεών μας στην παγκόσμια αγορά, μέσα από την καλή ποιότητα ροδακίνου και την επαρκή της ποσότητα. Δυστυχώς, άλλη μία φορά, η ζωή μας διαψεύδει. Απρόσμενες καιρικές συνθήκες όπως η τριήμερη συνεχής βροχή των προηγούμενων ημερών αλλά και ανεπαρκείς πολλές φορές, καλλιεργητικές φροντίδες, είχαν σαν αποτέλεσμα τη μικροκαρπία, αλλά και το μεγάλο ποσοστό προσβολής των ροδάκινων από ασθένειες, κυρίως μονίλια. Έτσι, τις τελευταίες μέρες, τα ροδάκινα που παραδίδονται για μεταποίηση είναι σε μεγάλο ποσοστό ακατάλληλα (μικρόκαρπα, άρρωστα, πράσινα).
Σε λίγες μέρες, ολοκληρώνεται η παραλαβή των πρώιμων ποικιλιών και μένει να ελπίζουμε στην καλή ποιότητα των επόμενων, δηλαδή Α37, Άνδρος, Έβερτ κτλ. Για να υπάρξει η ελπίδα συτή, πρέπει να στηριχθεί σε ενέργειες.
Ειδικοί που ρωτήσαμε δίνουν τις παρακάτω συμβουλές για επεμβάσεις από τους καλλιεργητές.
"Για την αντιμετώπιση της Μονίλιας πρέπει να καλύπτονται οι καρποί με τα κατάλληλα μυκητοκτόνα πριν από κάθε βροχή, σε όλη την περίοδο ωρίμανσής τους η οποία αρχίζει 25-35 ημέρες πριν τη συγκομιδή. Η κάλυψη πριν τη βροχή πρέπει να γίνεται με μυκητοκτόνα που έχουν οπωσδήποτε καλή προστατευτική δράση κι όχι μόνο θεραπευτική.
Οι ψεκασμοί μετά από τη βροχή, αν και είναι απαραίτητοι μετά από βροχές μεγάλης διάρκειας, χωρίς τις προληπτικές επεμβάσεις έχουν πολύ μικρότερη αποτελεσματικότητα και συχνά δεν μπορούν να θεραπεύσουν τις μολύνσεις που ήδη έγιναν, ακόμη κι όταν χρησιμοποιούνται τα κατάλληλα θεραπευτικά μυκητοκτόνα.
Φέτος σε πολλά κτήματα οι καρποί έχουν ήδη μολυνθεί, οπότε για να μην εξελιχθεί η προσβολή, καταστρέφοντας τον καρπό, επιβάλλονται από νωρίς πολύ συχνές εφαρμογές ακόμη και ανάμεσα στα «χέρια», κατόπιν συνεννόησης με τους Επιβλέποντες Γεωπόνους.
Όπου έχουμε έστω και ελάχιστες πληγές από χαλάζι ή ανεμοθύελλα, όσο άγουροι κι αν είναι οι καρποί, πρέπει να ακολουθήσουμε το πιο εντατικό πρόγραμμα φυτοπροστασίας και να απομακρύνουμε τους σάπιους καρπούς πολύ πριν τη συγκομιδή.
Την περίοδο της ωρίμανσης, 3-4 ψεκασμοί να συνδυασθούν οπωσδήποτε με Χλωριούχο Ασβέστιο. Η αύξηση της αντοχής του καρπού μειώνει τον κίνδυνο προσβολών και επιτρέπει την άνετη συγκομιδή ροδάκινων καλύτερης ποιότητας.
Επειδή σε δύσκολες συνθήκες οι ψεκασμοί δεν επαρκούν για να αντιμετωπιστούν οι μολύνσεις από Μονίλια, απαραίτητα είναι επίσης και τα παρακάτω καλλιεργητικά μέτρα:
Αφαίρεση των «λαίμαργων» το αργότερο 30 ημέρες από τη συγκομιδή. Ο ήλιος και ο αέρας βελτιώνουν την ποιότητα και την παραγωγικότητα, ενώ περιορίζουν τον κίνδυνο ανάπτυξης της Μονίλιας.
Καλή ζιζανιοκτονία πριν την έναρξη ωρίμανσης των καρπών, ώστε να μην υπάρχουν χόρτα και υγρασία στα κτήματα μέχρι την ολοκλήρωση της συγκομιδής.
Προγραμματισμός των αρδεύσεων τουλάχιστον 5-7 ημέρες πριν την έναρξη της συγκομιδής και σύντομο πότισμα ανάμεσα στα «χέρια» μόνο στα πολύ ελαφριά εδάφη.
Είναι πρόδηλο ότι το συμπύρηνο ροδάκινο είναι η βασική σταθερά που στηρίζει την οικονομία της περιοχής μας. Οφείλουμε όλοι να το κρατήσουμε στο ύψος του, φροντίζοντας την ποιότητά του."