H Πατρίδα Δήμου Βέροιας, με αφορμή την εορτή της Πολιούχου και Προστάτιδας του χωριού Αγίας Παρασκευής, υποδέχθηκε χθες το απόγευμα, για μια ακόμη χρονιά, τα Ιερά και Χαριτόβρυτα Λείψανα των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης, των εν τη Θέρμη της Λέσβου Αθλησάντων. Παράλληλα ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Ευστάθιος Χωραφάς», διοργανώνει εξαήμερες εκδηλώσεις, από χθες το βράδυ μέχρι τις 27 Ιουλίου στο γήπεδο της Πατρίδας, με πλούσιο παραδοσιακό, πολιτιστικό και καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Για την Πολιούχο του χωριού, Αγία Παρασκευή, μίλησε χθες ο πατ. Διονύσης Συρόπουλος στον «Άκου 99.6», στην πρωινή εκπομπή της Σοφίας Γκαγκούση.
«Πριν έρθουν οι πρόγονοι μας από τον Πόντο προϋπήρχε στο χωριό το ναΐδριο . Ένα κτίσμα του 18ου αιώνα, στα πρώτα νομίζω 20 χρόνια, στο τοπωνύμιο Τουρκοχώρι. Τουρκοχώρι λεγόταν τότε γιατί ήταν η έδρα του Αγά. Τουρκοχώρι, όχι κοροϊδευτικά επειδή ήταν οι πρόγονοι μας οι Πόντιοι , αλλά επειδή προϋπήρχε αυτό το τοπωνύμιο και εξακολουθεί να υπάρχει. Είναι ακόμη καταγεγραμμένο στους παλιούς χάρτες. Υπήρχε λοιπόν αυτός ο Ναός και δίπλα ήταν τα νεκροταφεία . Άρα, όταν χτίστηκε το χωριό και προσδιορίστηκε ο χώρος από τον Ευστάθιο Χωραφά , πως εδώ δηλαδή θα είναι η πατρίδα μας, και εφόσον δεν υπήρχε άλλος ναός, αλλά ούτε και η δυνατότητα να χτιστεί κάτι καλύτερο, έγινε Πολιούχος η Αγία Παρασκευή. Μεταγενέστερα βέβαια είχαν στο μυαλό τους να χτίσουν την Υπαπαντή, την οποία είχαν αφήσει πάνω στο Κάρτς. Πέραν αυτού, ο Ναός είναι ανοιχτός και έχουν γίνει κάποιες παρεμβάσεις το ‘30. Αλλά ένα ιδιαίτερο στοιχείο που κάνει το Ναό της Αγίας Παρασκευής δημοφιλή είναι το αγίασμά του.
Γι αυτό το αγίασμα, όπου και αν ρωτήσετε στη Βέροια και στα χωριά, ερχόταν όλος ο νομός, ακόμη και με τα πόδια. Αυτό το αγίασμα απορρέει από το κέντρο του ναού και το ναΐδριο, που στεγάζει το αγίασμα, είναι κάτω στο δρόμο από την Πατρίδα προς τον Τρίλοφο, στη στάση της Αγίας Παρασκευής. Είχαμε την ευλογία, πέρυσι μέσα στο καλοκαίρι, να έχουμε την πρώτη εκροή του Αγιάσματος μετά από 32 ολόκληρα χρόνια. Έχουμε μαρτυρίες ανθρώπων που ήταν εδώ, όπως της συγχωρεμένης της κυρίας Νίνας Καγκελίδου ,που το είχε καταγράψει και μου το είπε. Και ήταν μεγάλη ευλογία. Μάλιστα, με την πρώτη ευκαιρία θα προσπαθήσουμε να βρούμε κάποιο ποσό για να φέρουμε πάλι το Αγίασμα στη θέση του, καθ ότι τώρα, προφανώς εκρέει κάπου αλλού και εξαφανίζεται».
Και πρόσθεσε: «Υπάρχει επίσης και η Υπαπαντή που είναι χτισμένη πάνω στο λόφο από τους Ποντίους παππούδες μας, αλλά εμείς έχουμε προστάτιδα την Αγία Παρασκευή και η ενορία έχει το όνομά της».