Συμφωνία χρηματοδότησης 24 εκατ. ευρώ με τον ελληνικό Όμιλο Τέρνα Ενεργειακή υπέγραψε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) προκειμένου να συμβάλει στη χρηματοδότηση της ανάπτυξης, κατασκευής και λειτουργίας τριών αιολικών πάρκων στη Βοιωτία.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΤΕπ, η τράπεζα Eurobank Ergasias ενήργησε ως συγχρηματοδότης, ενώ το δάνειο της ΕΤΕπ καλύπτεται με εγγύηση από τον προϋπολογισμό της ΕΕ στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ).
«Η σημερινή συμφωνία αποτελεί μία ακόμη σαφή απόδειξη της δέσμευσης της Επιτροπής να στηρίξει την κινητοποίηση των επενδύσεων στην Ελλάδα, οι οποίες θα συμβάλουν στη διασφάλιση της ανάκαμψης της χώρας. Δείχνει επίσης πώς το Επενδυτικό Σχέδιο συμβάλλει στην επίτευξη των ευρύτερων στρατηγικών στόχων της Επιτροπής, στην προκειμένη περίπτωση, διευκολύνοντας τη μετάβαση της Ευρώπης προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα», δήλωσε σχετικά ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γίρκι Κάταϊνεν, αρμόδιος για την Απασχόληση, την Ανάπτυξη, τις Επενδύσεις και την Ανταγωνιστικότητα.
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, υπεύθυνος για τη χορήγηση δανείων στην Ελλάδα, Τζόναθαν Τέιλορ εξέφρασε την ικανοποίησή του για το έργο, το οποίο «προάγει τις ανανεώσιμες και καθαρές πηγές ενέργειας προς όφελος του ελληνικού λαού, ενώ παράλληλα ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια και θα βοηθήσει τη χώρα να αντεπεξέλθει στους στόχους της όσον αφορά την ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές».
«Αυτό είναι ακριβώς το είδος των επενδύσεων τις οποίες στηρίζει το Επενδυτικό Σχέδιο για την Ευρώπη. Χαίρομαι ιδιαίτερα για αυτό το βήμα προόδου που θα φέρει τα οφέλη του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη στην Ελλάδα», δήλωσε, προσθέτοντας ότι όσον αφορά το μέλλον, η ΕΤΕπ παρακολουθεί τις εξελίξεις στον ελληνικό τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και είναι «πρόθυμη να χρηματοδοτήσει αξιόλογα προγράμματα που πληρούν τα κριτήριά της και τις ενεργειακές πολιτικές της ΕΕ».
Τα εν λόγω αιολικά πάρκα βρίσκονται στις κορυφές γειτονικών βουνών βορειοδυτικά της Αθήνας και σε υψόμετρο μεταξύ 800 και 1000 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, σε μια περιοχή με υψηλό αιολικό δυναμικό. Αναμένεται να παράγουν συνολικά περισσότερα από 120 GWh για το ελληνικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας.