ΤΑ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ ΜΑΣ  - Από τις πανάρχαιες  γεωργικές ασχολίες Αλώνισμα – Λίχνισμα *Γράφει ο   Μάκης Δημητράκης

ΤΑ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ ΜΑΣ - Από τις πανάρχαιες γεωργικές ασχολίες Αλώνισμα – Λίχνισμα *Γράφει ο Μάκης Δημητράκης

Όπως και ο θερισμός έτσι και ο αλωνισμός (αλώνισμα) υπήρξε μία πανάρχαια γεωργική απασχόληση, γνωστή από την παλαιολιθική (τροφοσυλλεκτική) εποχή που έγινε πιο έντονη και πιο συστηματική κατά την τροφοπαραγωγική περίοδο οπότε άρχισε η συστηματική καλλιέργεια των δημητριακών καρπών.

Πρώτος τρόπος αλωνισμού ήταν το χτύπημα του σταχυού με ραβδιά ώσπου να τιναχθούν (να χωρίσουν) οι καρποί από το στάχυ.

Αργότερα ο τρόπος άλλαξε, βελτιώθηκε. Μετά το θέρισμα τα δεμάτια φορτώνονταν στα κάρα ή στα ζώα και μεταφέρονταν στ’ αλώνια όπου σχηματίζονταν θυμωνιές (υψηλοί σωροί με δεμάτια).

Τα αλώνια ήταν ανοιχτοί κυκλικοί επίπεδοι χώροι στα ψηλώματα των αγροτικών περιοχών όπου φυσούσε, κυρίως το απογευματάκι, ελαφρύ βοριαδάκι. Συνήθως ήταν περιφραγμένος ο χώρος με χαμηλό ντουβαράκι (τειχάκι). Τα αλώνια ήταν χωμάτινα ή πλακόστρωτα. Τα χωμάτινα βρέχονταν με νερό και σκεπάζονταν με λεπτό στρώμα άχυρου και στη συνέχεα πατιούνταν από αργοκίνητα βόδια για να κολλήσει το άχυρο στο χώμα και να δημιουργηθεί έτσι μια λεία και στερεή επιφάνεια. Στην Κρήτη, αλλά και σε άλλα μέρη όπου αυτό ήταν δυνατόν, έστρωναν στο αλώνι, αργιλώδες χώμα και το δάπεδο γινόταν πιο σκληρό.

Στο κέντρο του κυκλικού αλωνιού τοποθετούσαν έναν στύλο, ένα ίσιο ξύλο ανθεκτικό και καλά μπηγμένο στο έδαφος γνωστό με την ονομασία στυγερός.

Οι αλωνάρηδες έλυναν τα δεμάτια της θυμωνιάς και άπλωναν τα στάχυα σε όλο τον κυκλικό χώρο του αλωνιού. Ακολούθως 2-3 ζώα (άλογα, γαϊδουράκια αλλά και αγελάδες) ζεμένα και καθοδηγούμενα από τον αλωνάρη έκαναν γύρους στο χώρο του αλωνιού, έχοντας πάντα οδηγό και τον «στυγερό». Τα ζώα πατώντας τα ξερά στάχυα χώριζαν τον καρπό από το άχυρο ενώ κάποιοι άλλοι εργάτες με τα δικράνια ή δίκρανα ανακάτευαν τα δεμάτια ώστε να πατιούνται όλα ομοιόμορφα.

Το αλώνισμα βελτιώθηκε πολύ με το ντουένι που ήταν αλυσοδεμένο από τον ζυγό των ζώων. Το ντουένι ή δογάνη (η) ήταν μια μακρόστενη τάβλα που στην κάτω επιφάνεια είχε ειδικά μαχαίρια ή μικρά πριονάκια κατάλληλα να κομματιάζουν τα στάχυα. Πάνω στην τάβλα έβαζαν μια βαριά πέτρα ή καθόταν ένα μικρό παιδί (ήταν η μεγάλη τους επιθυμία και ταυτόχρονα χαρά) για μεγαλύτερη πίεση. Στην Κρήτη χρησιμοποιούσαν ένα παραπλήσιο με το ντουένι εργαλείο που το ονόμαζαν βωλόσυρο.

Ο αλωνισμός κάτω από τον καυτό ήλιο σταματούσε γύρω στις 4-5 η ώρα το απόγευμα. Αμέσως άρχισε το λίχνισμα. Με τα λιχνιστήρια ή λιχνιστάρια πετούσαν ψηλά το αλωνικό (σπόρους και άχυρο ανακατεμένα) και το ελαφρύ βοριαδάκι έπαιρνε το ελαφρύ άχυρο και το πήγαινε στη νότια πλευρά του αλωνιού ενώ ο καρπός (σπόροι) σωριαζόταν στα πόδια των λιχνιστάδων. Αν δεν φυσούσε, περίμεναν μέχρι αργά το σούρουπο ή το βράδυ κι αυτό γιατί η δουλειά δεν έπρεπε να μείνει μισή. Το επόμενο πρωί το αλώνι έπρεπε να είναι έτοιμο να «δεχτεί» άλλα δεμάτια για αλώνισμα.

Το λιχνιστήρι ή λιχνιστάρι ή θρινάκι όπως το λένε στην Κρήτη έμοιαζε με μεγάλο πιρούνι. Ξύλινο ελαφρύ από πουρνάρι που ο τεχνίτης αφού το ξεφλούδιζε, το ζέσταινε στη φωτιά για να το κάνει ελαφρά καμπυλωτό.

Μετά το λίχνισμα ακολουθούσε το κοσκίνισμα για να καθαριστεί ο καρπός από «ξένα σώματα» (πέτρες, σκύβαλα και κόπρανα ζώων). Το κοσκίνισμα γινόταν με μεγάλο κόσκινο, γνωστό με την ονομασία δριμόνι, διαμέτρου 1 μέτρου.

Τελευταία εργασία ήταν ο σάκιασμα τόσο του καρπού όσο και του άχυρου και η μεταφορά τους στο σπιτικό.

Από το αλώνισμα που γίνεται τον μήνα Ιούλιο ο μήνας αυτός μας είναι γνωστός και με την ονομασία Αλωνάρης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έφυγε από τη ζωή η Σοφία Ιωαννίδου σε ηλικία 82 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Σοφία Ιωαννίδου σε ηλικία 82 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Δευτέρα 8 Ιουλίου 2024...

Πανηγύρισε η Ιερά Μονή Αγίας Κυριακής στο Λουτρό Ημαθίας

Πανηγύρισε η Ιερά Μονή Αγίας Κυριακής στο Λουτρό...

Την Κυριακή 7 Ιουλίου πανηγύρισε η Ιερά Μονή Αγίας...

Μητροπολίτης Βεροίας: «Κανείς δεν στέκεται αδιάφορος στον διαμελισμό της Κύπρου»
Συνεδριάζει την Τετάρτη 10/7 η Δημοτική Επιτροπή Βέροιας

Συνεδριάζει την Τετάρτη 10/7 η Δημοτική Επιτροπή...

 Τακτική συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Βέροιας...

Κυκλοφόρησε το βιβλίο της Λογοτεχνικής συντροφιάς Νάουσας

Κυκλοφόρησε το βιβλίο της Λογοτεχνικής συντροφιάς...

Μόλις κυκλοφόρησε από τον εκδοτικό οίκο «Ἀνάλεκτο»,...

Προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος σε περιοχές της Ημαθίας από 7/7 έως 10/7/24

Προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος σε περιοχές της...

Από τη ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. ανακοινώθηκε διακοπή ηλεκτρικού...

Το υποβαθμισμένο τηλεοπτικό τοπίο,η ευθύνη  των θεσμών και η επιβαλλόμενη αντίδραση του πολίτη

Το υποβαθμισμένο τηλεοπτικό τοπίο,η ευθύνη των θεσμών...

Γράφει ο Αναστάσιος ΒασιάδηςΟι διάφορες  έρευνες...

Τάσος Μπαρτζώκας στον FM100:  Στόχος να κάνουμε την  καθημερινότητα του πολίτη καλύτερη (ΒΙΝΤΕΟ)

Τάσος Μπαρτζώκας στον FM100: Στόχος να κάνουμε την ...

Για θέματα της επικαιρότητας μίλησε σε συνέντευξη που...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η είδηση της αιφνίδιας απώλειας του 66χρονου ηλεκτρολόγου Γιώργου Κουτσιώνη, το πρωί της Τετάρτης (29/5/2024), σκόρπισε θλίψη στην κοινωνία της Βέροιας.  Ο Γιώργος Κουτσιώνης υπήρξε άριστος επαγγελματίας και...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...