Ο σύλλογος ΜΑμΑ –Μέριμνα Ατόμων με Αυτισμό, ολοκλήρωσε με επιτυχία το πρόγραμμα επιμόρφωσης βασισμένο στις Αρχές Ανάλυσης Συμπεριφοράς (ΑΒΑ –Applied Behavioural Analysis), για παιδιά στο φάσμα του αυτισμού σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Clear Lake του Χιούστον Η.Π.Α.
Το επιμορφωτικό σεμινάριο πραγματοποιήθηκε μέσω διαδικτύου (skype), όπου η κυρία Λουκία Τσάμη, ψυχολόγος,πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια ABA και συντονίστρια του προγράμματος Τηλεϋγείας(Telehealth) του Πανεπιστημίου Clear Lake, το παρουσίασε με εξαιρετική επιτυχία.
Το σεμινάριο περιλάμβανε τις εξής ενότητες: Εισαγωγή στην Εφαρμοσμένη Ανάλυση Συμπεριφοράς-Νοέμβριος 2016, Κατανόηση και Διαχείριση Προβληματικής Συμπεριφοράς-Δεκέμβριος 2016, Εισαγωγή στη Λεκτική Συμπεριφορά-Ιανουάριος 2017, Εκτιμήσεις Προτίμησης και Οικονομίες με Μάρκες στο σπίτι και στο σχολείο- Φεβρουάριος 2017, Αποτελεσματικές Στρατηγικές Διδασκαλίας- Μάρτιος 2017, Εκπαίδευση στο φυσικό περιβάλλον-Ιούνιος 2017.
Στο τέλος του σεμιναρίου δόθηκαν και βεβαιώσεις παρακολούθησης στους συμμετέχοντες.
Το πρόγραμμα απευθύνθηκε στους εθελοντές και εκπαιδευτές των προγραμμάτων δημιουργικής απασχόλησης του συλλόγου μας, στους γονείς και στους εκπαιδευτικούς του σχολείου Ειδικής Αγωγής Βέροιας. Η συνεργασία μας με το συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2016, αφού ο σύλλογός μας εντάχθηκε στο διεθνές ερευνητικό πρόγραμμα «Τηλεϋγεία» -TELEHEALTH, το οποίο χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από το πανεπιστήμιο του Χιούστον και όλες οι αξιολογήσεις συμπεριφοράς καθώς και οι διαδικασίες θεραπείας διεξάγονται στα σπίτια των οικογενειών. Με τη μέθοδο της «Τηλεϋγείας», μέσω διαδικτύου, οι οικογένειες,καθοδηγούνται από έναν εκπαιδευτή συμπεριφοράς , ο οποίος εδρεύει στο πανεπιστήμιο (UHCL). Οι εκπαιδευτές μαθαίνουν στις οικογένειες που παρέχουν φροντίδα στα άτομα του φάσματος ,πώς να πραγματοποιούν αξιολογήσεις συμπεριφοράς, διαχείρισης και θεραπείας μέσα από το ρόλο του γονέα. Σε αυτό το πρόγραμμα συμμετείχαν γονείς του συλλόγου μας.
Ευχαριστούμε θερμά, την κυρία Λουκία Τσάμη για την παρουσίαση του καινοτόμου προγράμματος και την αμέριστη βοήθειά της προς το σύλλογό μας, την Dr Dorothea Lerman, διευθύντρια του Ερευνητικού Προγράμματος στο κέντρο για τον Αυτισμό και τις Αναπτυξιακές Ανικανότητες στο Πανεπιστήμιο Clear Lake Houston, η οποία και παραχώρησε την άδεια ώστε να μεταφραστεί το πρόγραμμα στα ελληνικά .Επίσης ευχαριστούμε τον κύριο Παγκράτη Παυλίδη, δάσκαλο ειδικής αγωγής του Ειδικού Σχολείου Βέροιας, ο οποίος συντόνισε τη παρουσίαση και τη συζήτηση χρησιμοποιώντας τα τεχνολογικά μέσα που διαθέτει η αίθουσα Νέων Τεχνολογιών του Ειδικού Σχολείου Βέροιας, την κ. Ειρήνη Αναγνώστου, σχολική ψυχολόγο και εθελόντρια επιστημονική σύμβουλο του συλλόγου μας, τη Διεύθυνση του Ειδικού Σχολείου Βέροιας, τους εθελοντές, εκπαιδευτές και τους γονείς του συλλόγου μας που παρακολούθησαν το πρόγραμμα.