Η πρώτη περιφέρεια της χώρας που θάβει μόλις το 36% των οικιακών απορριμμάτων είναι εδώ και λίγες μέρες η Δυτική Μακεδονία, με την έναρξη λειτουργίας της πρώτης πράσινης... φάμπρικας σκουπιδιών σε περιοχή της Κοζάνης. Μια μονάδα επεξεργασίας όπου το 64% των απορριμμάτων αξιοποιείται στην παραγωγή πλαστικού, μετάλλου και κυρίως κομπόστ. Ένα έργο που βάζει τη Δυτική Μακεδονία για άλλη μια φορά στην πρωτοπορία της διαχείρισης των σκουπιδιών.
Και επειδή στη Δυτική Μακεδονία μιλούν για πρωτοπορία, θυμόμαστε τη χαμένη ευκαιρία της Ημαθίας να έχει τη δική της μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων στη διαβόητη θέση 12. Μια σύγχρονη ΜΕΑ ΧΥΤΥ με παράλληλη παραγωγή ενέργειας, με αναερόβια μέθοδο επεξεργασίας, ανακύκλωση και αξιοποίηση των απορριμμάτων. Ό,τι κάνει δηλαδή σήμερα η Κοζάνη, και δεν τολμήσαμε να κάνουμε εμείς πριν 10-12 χρόνια, επικαλούμενοι περιβαλλοντική και οπτική ρύπανση δίπλα στον Αλιάκμονα και τη γύρω περιοχή, ανεχόμενοι ωστόσο επί 20 και πλέον χρόνια τη χωματερή του δήμου Βέροιας μέσα στην κοίτη του Αλιάκμονα.
Έκτοτε δεν βρήκαμε τον δρόμο μας αναφορικά με τον σχεδιασμό διαχείρισης απορριμμάτων. Ούτε ως Ημαθία ούτε ως Κ. Μακεδονία. Παρά μόνον στέλνουμε εκδρομή τα σκουπίδια μας και ταΐζουμε με χρήματα αυτούς που ήταν πιο τολμηροί και έξυπνοι από εμάς.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι αν οι αρχαίοι Έλληνες είχαν τη δική μας νοοτροπία, το θέμα της ανέγερσης του Παρθενώνα θα εκκρεμούσε ακόμη στο Συμβούλιο της Επικρατείας.