Τους δημοτικούς υπαλλήλους και τους υπαλλήλους των περιφερειών που θα λαμβάνουν πλέον επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας καθορίζει διάταξη του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών που κατατέθηκε στην Βουλή
Όπως αναφέρει η αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου ο νόμος μέχρι στιγμής προβλέπει την χορήγηση επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας σε δημοσίους υπαλλήλους ανάλογα την φυση της εργασίας. Παρά ταύτα, εξακολουθούν, μέχρι σήμερα, να υπάρχουν ορισμένες ειδικότητες υπαλλήλων στους Ο.Τ.Α και σε νομικά πρόσωπα αυτών, που, αν και, ως εκ της φύσης και του αντικειμένου της εργασίας τους, εκτίθενται σε ανθυγιεινές ή/και επικίνδυνες συνθήκες, εντούτοις, δεν λαμβάνουν ακόμη το σχετικό επίδομα.
Η χορήγηση, με τις σχετικές διατάξεις του νομοσχεδίου και στους υπαλλήλους των συγκεκριμένων ειδικοτήτων, του επιδόματος, πέρα από μία στοιχειώδη οικονομική στήριξη της διαρκούς προσπάθειας των εργαζομένων αυτών να ανταποκριθούν στις ιδιαίτερες δυσχέρειες που συνυφαίνονται με τη φύση και το αντικείμενο της εργασίας του και μία έμπρακτη αναγνώριση της σημασίας των υπηρεσιών που παρέχουν στο κοινωνικό σύνολο, συνιστά και μία υποχρέωση της Πολιτείας, που απορρέει από τη συνταγματική αρχή της ισότητας, να διασφαλίσει την καταβολή της συγκεκριμένης παροχής σε όλες τις κατηγορίες εκείνες εργαζομένων που παρέχουν υπηρεσίες οι οποίες δικαιολογούν την καταβολή του. Με τη διάταξη της τελευταίας παραγράφουν διευκρινίζεται ότι, με τις ρυθμίσεις του άρθρου αυτού δεν θίγεται καμία από τις κατηγορίες και ειδικότητες εργαζομένων που σήμερα εισπράττουν το σχετικό επίδομα δεν θίγεται.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με το νομοσχέδιο διευρύνεται το πεδίο των δικαιούχων του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας το οποίο καταβάλλεται εφεξής και στους μόνιμους και δόκιμους υπαλλήλους και υπαλλήλους με σχέση εργασία ι.δ.α.χ. και ι.δ.ο.χ. και τους υπαλλήλους των νομικών προσώπων των ΟΤΑ.
Προσδιορίζονται οι νέες κατηγορίες των δικαιούχων και ορίζεται το ποσό του επιδόματος σε μηνιαία βάση που αντιστοιχεί σε κάθε κατηγορία, ως ακολούθως:
• για την κατηγορία Α’, 150 ευρώ μηνιαίως
• για την κατηγορία Β’. 70 ευρώ μηνιαίως
• για την κατηγορία Γ’, 35 ευρώ μηνιαίως.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις χορήγησης του εν λόγω επιδόματος και θεωρούνται νόμιμες οι δαπάνες για την καταβολή του εν λόγω επιδόματος στους δικαιούχους, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις.
Στους υπαλλήλους των ΟΤΑ που θα λαμβάνουν το επίδομα συμπεριλαμβάνεται η κατηγορία Α που είναι το προσωπικό που απασχολείται σε συνεργεία απολύμανσης, οι απολυμαντές, οι εργάτες και τεχνίτες βιολογικού καθαρισμού, οι υδραυλικοί, τεχνίτες και εργάτες που απασχολούνται στην κατασκευή και συντήρηση δικτύων ύδρευσης, αποχέτευσης και τηλεθέρμανσης, στα αντλιοστάσια αποχέτευσης, το προσωπικό που απασχολείται στην εποπτεία καθαριότητας, το προσωπικό καθαριότητας εσωτερικών χώρων, το νοσηλευτικό προσωπικό, οι οδηγοί, χειριστές και εργάτες αποφρακτικών μηχανημάτων, καθώς και οι εργάτες καθαριότητας των δημοτικών νεκροταφείων.
Στην κατηγορία (Β) συμπεριλαμβάνονται οι ηλεκτροσυγκολλητές, οι εργάτες και τεχνίτες ψεκασμού, οι μηχανοτεχνίτες, οι ηλεκτροτεχνίτες, οι βαφείς και οι φανοποιοί.
Στην κατηγορία (Γ) συμπεριλαμβάνεται το εποπτικό προσωπικό (μηχανικοί Π.Ε. και Τ.Ε.) που απασχολείται στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων.
Το ανωτέρω επίδομα καταβάλλεται με την απαραίτητη προϋπόθεση ότι οι δικαιούχοι αυτού προσφέρουν υπηρεσία με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση στους χώρους και στις ειδικότητες που δικαιολογούν την καταβολή του. Επίσης καταβάλλεται, για όσο διάστημα οι δικαιούχοι υπάλληλοι τελούν σε θεσμοθετημένες άδειες (κανονικές, συνδικαλιστικές, εκτός από τις περιπτώσεις πλήρους απαλλαγής από τα καθήκοντα ή την εργασία τους για συνδικαλιστικούς λόγους, ειδικές, εκπαιδευτικές μικρής διάρκειας έως δύο μηνών, διευκόλυνσης υπαλλήλων με οικογενειακές υποχρεώσεις, μητρότητας και ανατροφής παιδιού), σε βραχυχρόνια αναρρωτική άδεια έως έξι (6) ημέρες κατ’ έτος, καθώς και αναρρωτική άδεια που χορηγείται από δημόσια νοσοκομεία, κέντρα υγείας του Δημοσίου, πανεπιστημιακές κλινικές, νοσηλευτικούς σχηματισμούς φορέων κοινωνικής ασφάλισης και ιδιωτικές κλινικές, εφόσον έχει προηγηθεί νοσηλεία σε αυτές, η οποία αποδεικνύεται με σχετικά παραστατικά (εισαγωγή, εξιτήριο, σχετικές γνωματεύσεις). Για τη συνδρομή όλων των ανωτέρω προϋποθέσεων εκδίδεται κάθε μήνα βεβαίωση του οικείου προϊσταμένου, η οποία συνοδεύει τη μισθοδοτική κατάσταση.
Σε περίπτωση απομάκρυνσης των υπαλλήλων για οποιονδήποτε λόγο από τα καθήκοντα, τις θέσεις, τις συνθήκες εργασίας οι οποίες δικαιολογούν τη χορήγηση του επιδόματος, διακόπτεται ισοχρόνως η καταβολή του με ευθύνη του οικείου προϊσταμένου.