Την Ημαθία επισκέφθηκε ο συντονιστής της Κίνησης «Προοδευτικοί Πολίτες για την ανάπτυξη της Κεντρ. Μακεδονίας» Γιάννης Μαγκριώτης, πρώην υπουργός Μακεδονίας-Θράκης αλλά και συγκοινωνιών-μεταφορών με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
Ο κ. Μαγκριώτης περιοδεύει σε νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας ενημερώνοντας τους φορείς για τις θέσεις της Κίνησής τους, σε επίπεδο Περιφέρειας, στο πλαίσιο και της συγκρότησης μιας ευρύτερα προοδευτικής παράταξης που ανοίγει τις πόρτες της σε κόσμο από όλους τους πολιτικούς χώρου από τη Ν.Δ. μέχρι την Αριστερά, διεκδικώντας την Περιφέρεια Κεντρ. Μακεδονίας στις επόμενες εκλογές.
Στην Ημαθία ο κ. Μαγκριώτης έκανε πρώτη στάση στην Κουλούρα που συναντήθηκε με τους εκπροσώπους της «Πρωτοβουλίας αγροτών» και του Συλλόγου Γεωργών Βέροιας (Παπακωνσταντίνου και Χαλκίδη) και στη συνέχεια είχε επαφές με τον Πρόεδρο της Κοινοπραξίας Χρ. Γιαννακάκη, τον Δήμαρχο Βέροιας Κ. Βοργιαζίδη, τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ν. Ουσουλτζόγλου, τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Δ. Ταχματζίδη καθώς και με τον γραμματέα της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Κ. Ασλάνογλου και τον υπεύθυνο του Τομέα Επιστημόνων Μιχάλη Χασιώτη, συνοδευόμενος από τους ημαθιώτες Δήμητρα Ζησέκα και Τάσο Ιγνατιάδη. Μετά τη Βέροια, επισκέφθηκε και τον Δήμαρχο Αλεξάνδρειας.
Σε επικοινωνία που είχαμε με τον κ. Μαγκριώτη για τα αποτελέσματα της επίσκεψής του στη Βέροια, στάθηκε ιδιαίτερα στο κομμάτι των οδικών έργων και δη του άξονα Σκύδρα-Νάουσα-Βέροια για το οποίο κατέθεσε την άποψή του και την πρόβλεψη ότι δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί το έργο μέχρι το 2022. Σε δήλωση του στο «Λαό» ανέφερε συγκεκριμένα την εκτίμησή του τόσο για το ιστορικό, όσο και για την κατάληξη του έργου, δίνοντας με βεβαιότητα και την είδηση, ότι τελικά το κομμάτι Πατρίδα-Εγνατία θα κουμπώσει στη Μέση.
Ανέφερε ο κ. Μαγκριώτης:
«Ο περιφερειακός της Βέροιας χωροθετήθηκε να κουμπώσει με την Εγνατία στο ύψος της Μέσης. Η μελέτη δημοπρατήθηκε και το κούμπωμα είναι τελικά στη Μέση. Ο αρχικός σχεδιασμός που προέβλεπε κούμπωμα στην Κουλούρα 3,5 χιλιόμετρα πιο κάτω προς τη Βέροια απορρίφθηκε από τον Δήμο Βέροιας, διότι ήθελε ο περιφερειακός να καλύπτει και ένα κομμάτι της σημερινής περιφερειακής της Νάουσας, κάτι που δεν μπορούσε να γίνει για λόγους ευρωπαϊκών στάνταρ που ορίζουν ότι δεν μπορεί κλειστός αυτοκινητόδρομος να περνάει μέσα από οικισμούς. Μ’ αυτή λοιπόν την έννοια, θα μπορούσε από τότε να γίνει προμελέτη από την Εγνατία και να είχε τελειώσει κιόλας το έργο. Έτσι η Περιφέρεια δεν υιοθέτησε την πρόταση της Βέροιας και βρήκε ως μέση λύση, το κούμπωμα του δρόμου στο ύψος της Μέσης. Αυτή όμως η λύση έχει ένα αδύναμο σημείο: θα χρειαστεί δηλαδή νέος κόμβος, προϋπολογισμού περίπου 30 εκατ., που σημαίνει ότι θα είναι πολύ δαπανηρό και χρήματα δεν υπάρχουν. Επίσης η μελέτη Πατρίδα-Μέση, που είχε ανακοινωθεί από την Περιφέρεια ότι θα τελείωνε το 2017, δεν έχει ακόμα ανάδοχο. Που σημαίνει ότι αν δεν υπάρχουν ενστάσεις θα υπάρξει ανάδοχος μέσα στο 2018, άρα η μελέτη στην καλύτερη περίπτωση θα τελειώσει το 2020, όμως μέχρι το 2022 δεν υπάρχει χρηματοδότηση άρα θα πάει στο 6ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Και αν υπάρχουν τότε χρήματα για συγκοινωνιακά έργα, τότε θα προχωρήσει.
Όσον αφορά το κομμάτι Πατρίδα-Νάουσα, ένα πολύπαθο κομμάτι, αυτό ξεκίνησε το 2007, κακοποιήθηκε λόγω των απαλλοτριώσεων, διότι το Πρωτοδικείο της Βέροιας είχε βγάλει πολύ υψηλές τιμές μονάδας, σαν να ήταν οικόπεδα στην παλιά παραλία της Θεσσαλονίκης. Έκτοτε, από το κακώς εννοούμενο ιδιωτικό συμφέρον, έπαιρνε συνέχεια αναβολές το θέμα, πιστεύοντας ότι θα πιεστεί η κυβέρνηση και ότι θα πάρουν τα χρήματα που ζητούσαν εις βάρος του Έλληνα φορολογούμενου, με κίνδυνο το έργο να ακυρωθεί. Μπροστά σ’ αυτόν τον κίνδυνο κάποιοι υποχώρησαν και στη συνέχεια ανακάλεσαν ζητώντας τις αρχικές τιμές. Έτσι, επτά χρόνια μετά, δεν μπόρεσε η διοίκηση της Περιφέρειας να λύσει αυτό το θέμα με αποτέλεσμα να απεντάξει το ένα χιλιόμετρο στην αρχή της Πατρίδας όπου είναι και οι εγκαταστάσεις Αρβανιτίδη και κάποια άλλα οικόπεδα και να δώσει στην κυκλοφορία μόνο το υπόλοιπο κομμάτι. Αυτό το τμήμα το έχει ενσωματώσει για νέα μελέτη και νέα χάραξη, στη μελέτη του «Πατρίδα-Μέση». Που σημαίνει ότι στην καλύτερη περίπτωση θα βρει κι αυτό χρηματοδότηση μετά το 2022. Στο δε κομμάτι του ανισόπεδου κόμβου Κοπανού-Σκύδρας (20 χιλιόμετρα) η μελέτη έχει τελειώσει το 2010, είναι έτοιμο να ενταχθεί αλλά χρειάζεται περίπου 60 εκατ. τα οποία δεν υπάρχουν. Άρα πάει κι αυτό μετά το 2022. Που επίσης σημαίνει, ότι νέο συγκοινωνιακό έργο η Ημαθία θα δει μετά το 2022. Κι αυτό υπό την αίρεση ότι θα υπάρχει έκτο ΕΣΠΑ και ότι η Κεντρική Μακεδονία θα έχει χρήματα για συγκοινωνιακά έργα, διότι υπάρχει μπροστά και ο σχεδιασμός ενός έργου 200 εκατ. που θα ενώνει Θεσσαλονίκη-Έδεσσα και προφανώς τα χρήματα θα απορροφηθούν εκεί».
Κλείνοντας, ωστόσο τόνισε ότι «πάντα μπορούν να υπάρχουν χρήματα και είναι θέμα επανασχεδιασμού, διεκδίκησης και προτεραιοτήτων».
Για το αγροτικό, συζητήθηκαν τα προβλήματα της ημαθιώτικης παραγωγής, διαπιστώνοντας (από την πλευρά της «Κίνησης») τις αδυναμίες του πρωτογενούς τομέα σ’ όλη τη χώρα, όπως η έλλειψη οργάνωσης και η αξιοπιστία των συλλογικών φορέων και συνεταιρισμών, ενώ για το ροδάκινο τόνισε ότι κινδυνεύει να χαθεί από το χάρτη, εάν δεν υπάρξει υγιής συνεργασία όλων των φορέων. Εκτίμησε τέλος ότι θα μπορούσε να αυξηθεί η ποσότητα των ροδακίνων για την επισιτιστική βοήθεια την οποία αγοράζει κάθε χρόνο το Υπουργείο, αφού όπως τόνισε οι πόροι υπάρχουν και είναι θέμα κατανομής.
Σοφία Γκαγκούση