Κάποιοι Δήμοι δεν μπόρεσαν να καλύψουν τα αιτήματα των γονέων για φιλοξενία των παιδιών τους στους παιδικούς σταθμούς μέσω ΕΣΠΑ με αποτέλεσμα να έχουν μείνει πολλά παιδιά εκτός, ενώ σε κάποιους άλλους Δήμους υπάρχουν θέσεις και καλούνται οι γονείς να τις συμπληρώσουν. Τι γίνεται όμως στον Δήμο Βέροιας;
Ο πρόεδρος του αρμόδιου φορέα , του ΚΑΠΑ, κ. Στέργιος Διαμάντης, μας έδωσε μια εικόνα της κατάστασης μιλώντας στον «Ακου 99.6»
«Εμείς με βάση τα στοιχεία που έχουμε μέχρι αυτή τη στιγμή, είμαστε περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Υπάρχει μια πτώση στα νήπια, αφού πέρυσι είχαμε 213 παιδάκια και φέτος είμαστε στα 190, αλλά ανέβηκε το ποσοστό στα βρέφη, ηλικίας μέχρι 2,5 ετών. Πέρυσι είχαμε ένα βρεφονηπιακό τμήμα στο Εργοχώρι , έγιναν δύο τα τμήματα και από 20 βρέφη που είχαμε, πήγαμε στα 33.Και εδώ κρίνεται η ανάγκη. Έχουμε ένα μικρό πρόβλημα αλλά θα δούμε τι θα κάνουμε για την νέα χρονιά πλέον. Πιστεύω ωστόσο ότι ένα μεγάλο ποσοστό το έχουμε καλύψει και με τη «Ζωγιοπούλου» (στο Άλσος Παπάγου) που λειτουργεί καθαρά σαν βρεφονηπιακός σταθμός. Έχουμε ακόμη ένα τμήμα εκεί , οπότε πιστεύω ότι είμαστε σε καλό επίπεδο».
Οι αιτήσεις των ενδιαφερόμενων γονέων ήταν περισσότερες φέτος και οι θέσεις χωρίς τροφεία καλύφθηκαν όλες. «Εάν όμως χρειαστεί να γραφτούν κι άλλα παιδιά, πληρώνοντας ένα ποσό για τροφεία, υπάρχουν θέσεις. Είναι κάποιοι παιδικοί που έχουν συμπληρώσει, όπως είναι ο παιδικός στην Πιερίων και στο Εργοχώρι, γιατί λειτούργησε το δεύτερο τμήμα για τα βρέφη, αλλά υπάρχουν θέσεις, μπορούμε να εξυπηρετήσουμε τους πολίτες της Βέροιας», διαβεβαιώνει ο πρόεδρος του ΚΑΠΑ Δήμου Βέροιας.
Οι παιδικοί σταθμοί θα κλείσουν από την 1η μέχρι τις 30 Αυγούστου και θα ανοίξουν την 1η Σεπτεμβρίου που είναι και ο χρόνος παράδοσης του καινούριου, δεύτερου,λεωφορείου, ενώ γίνεται ήδη μια γενική ανακαίνιση, όπου χρειάζεται, ώστε να είναι όλα έτοιμα για την υποδοχή των παιδιών την επόμενη χρονιά.
«Το προσωπικό είναι ένα ακόμη μεγάλο κομμάτι που μας πονάει. Πέρυσι μας ήρθε μια σεφ , με ΑΣΕΠ. από την Πρέβεζα και φέτος ζητάει να φύγει στη Λάρισα εκεί που εργάζεται και ο σύζυγος της. Το παλεύουμε. Αυτές οι θέσεις μπορούν να καλυφθούν και μέσω του Ευρωπαϊκού προγράμματος που λειτουργεί στην ουσία και τους παιδικούς σταθμούς…
Αν κάποιος θέλει εθελοντικά να προσφέρει υπηρεσίες , όπως το μαγείρεμα, μπορεί να το κάνει; ρωτήσαμε τον κ. Διαμάντη
«Όχι. Είναι μια υπεύθυνη θέση. Δεν μπορεί να έρθει μια κυρία να μαγειρέψει για τα παιδιά γιατί όπως καταβαίνετε πρέπει να υπάρχει πιστοποίηση για να γίνει αυτό το πράγμα. Οι εθελοντές χρειάζονται σίγουρα αλλά υπάρχουν και συγκεκριμένοι κανόνες που δεν μπορούμε να τους παραβούμε».
Τα άλλα τμήματα κοινωνικής αλληλεγγύης πως πάνε;
«Το κοινωνικό παντοπωλείο πιστεύω πως πάει πάρα πολύ καλά. Τρόφιμα υπάρχουν. Ο κόσμος ανταποκρίνεται σε όλα τα καλέσματα. Όλοι οι φορείς ,με διάφορες διοργανώσεις, όπως έγινε προσφάτως και με το ΔΗΠΘΕ, το οποίο και ευχαριστούμε. Υπάρχει μια πολύ καλή ανταπόκριση από τους δημότες απέναντι στο κοινωνικό παντοπωλείο και είμαστε σε καλή κατάσταση. Να φανταστείτε προχθές μας έστειλε ένας σύλλογος από τον Καναδά μια παλέτα με τρόφιμα και λάδια».
Πού μπορεί ο κόσμος να φέρνει τις προσφορές του; Στο κτίριο των παλαιών σφαγείων που μετακόμισαν οι κοινωνικές δομές του Δήμου ή στην οδό Ζωγιοπούλου;
«Μπορούν να φέρουν οτιδήποτε, είτε είναι τρόφιμα, είτε είναι ρούχα ,στη Ζωγιοπούλου 5, εδώ που είναι και τα γραφεία μας, Υπάρχει προσωπικό το οποίο κατευθείαν τα παραλαμβάνει. Είναι στο κέντρο της πόλης και δεν χρειάζεται να κατέβει κάποιος, κάτω στα γραφεία της πρόνοιας».
Να σημειώσουμε, τέλος, ότι στα παλαιά σφαγεία βρίσκονται, από τις υπηρεσίες του ΚΑΠΑ,ι το Δημοτικό Φαρμακείο, το Δημοτικό Ιατρείο και το Βοήθεια στο Σπίτι
Σοφία Γκαγκούση