Ο καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Θεοφανίδης με την ομάδα του πραγματοποίησε σε 22 πόλεις της χώρας έρευνα κατά την οποία μετρήθηκε η περιεκτικότητα του νερού ύδρευσης σε μαγνήσιο (Mg) και ασβέστιο (Ca).
Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, σε όσες πόλεις το μαγνήσιο είναι κάτω από 10 mg/1 (χιλιοστά του γραμμαρίου ανά λίτρο) οι κάτοικοι τους έχουν αυξημένες πιθανότητες να υποστούν καρδιακές προσβολές. Επίσης, όσο η αναλογία μαγνησίου/ασβεστίου είναι μεγαλύτερη, τόσο πιο υγιεινό θεωρείται το νερό από πλευράς καρδιοπαθειών. Οκτώ πόλεις από τις 22 είχαν μαγνήσιο κάτω από 10 mg/1.
Στη Μακεδονία το μαγνήσιο μετρήθηκε σε δύο μόνο πόλεις. Στα Γιαννιτσά, όπου το μαγνήσιο ήταν 8 mg/1 και η σχέση Mg/Ca 0.12, και στις Σέρρες, όπου ήταν 19 mg/1 και η σχέση Mg/Ca ήταν 0.21.
Το μαγνήσιο λόγω των πολλαπλών επιδράσεων του στις λειτουργίες του οργανισμού έχει αποκληθεί από πολλούς «στοιχείο της ζωής και σωσίβιο της καρδιάς». Έχει διαπιστωθεί ότι ένας σημαντικός αριθμός υπερτασικών και άλλων ασθενών εμφανίζει χαμηλό επίπεδο μαγνησίου (υπομαγνησιαιμία). Η θρόμβωση της στεφανιαίας, η ασθένεια του αιώνα, συσχετίζεται και με την έλλειψη μαγνησίου. Έχει βεβαιωθεί στατιστικώς ότι στα κράτη με χαμηλές ποσότητες μαγνησίου στα εδάφη τους ο αριθμός των καρδιοπαθειών είναι υψηλός. Το μαγνήσιο είναι μειωμένο στον καρδιακό μυ εκείνων που πεθαίνουν από καρδιακές παθήσεις.
Ο καθηγητής της Ιατρικής Γ. Λογαράς έγραψε ένα άρθρο για τη μεγάλη σημασία του μαγνησίου στην οικονομία του οργανισμού. Η έλλειψη του είναι μία από τις κυριότερες αιτίες του πρόωρου τοκετού.
Το μαγνήσιο υπάρχει στο μόριο της χλωροφύλλης σε ποσοστό 2.7%. Χωρίς χλωροφύλλη δε θα υπήρχε ζωή, αλλά και χωρίς μαγνήσιο δε θα υπήρχε χλωροφύλλη.
Κρίνουμε σκόπιμο και εισηγούμαστε τη μέτρηση τόσο του μαγνησίου, όσο και του ασβεστίου στο πόσιμο νερό των πόλεων και χωριών της Ημαθίας. Οι μετρήσεις είναι απλές και μπορούν να γίνουν από διάφορα εργαστήρια ιδιωτικά, Πανεπιστημιακά ή του ΕΛΓΟ-Δήμητρα. Σε περιπτώσεις χαμηλών επιπέδων μαγνησίου θα υποδείξουμε πηγές απ’ όπου θα συμπληρώνεται η έλλειψη του στο νερό.
Δ. Κ. Στυλιανίδης
Επίτ. Δ/ντής Ινστιτούτου Φυλλοβόλων Δένδρων