Για πρώτη φορά δύο Διευθύνσεις δύο διαφορετικών υπουργείων, του υπουργείου Παιδείας (Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας του Νομού Ημαθίας) και του υπουργείου Πολιτισμού (Εφορία Αρχαιοτήτων Ημαθίας) συνεργούν σε μια σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων που θα αφορούν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (γυμνάσιο και το λύκειο).
Οι προϊσταμένες των δύο φορέων, Αν. Μαυρίδου και Αγγ. Κοτταρίδη αντίστοιχα, έδωσαν στο Μουσείο των Αιγών στη Βεργίνα, συνέντευξη Τύπου για τη σημαντική αυτή συνεργασία στον νομό.
«Το πρόγραμμα λέγεται Αρχαιολογία και νεολαία και λέγεται έτσι επειδή στοχεύουμε, στο να γνωρίσουν οι νέοι την ιστορία της Μακεδονίας και να τη συνδέσουν με την ιστορία της Ελλάδος. Γνωρίζουμε για τον Αλέξανδρο, για τις εκστρατείες του, για τον Φίλιππο, για τους Μακεδόνες ποιοι ήταν αυτοί, ποια ήταν η ταυτότητα τους, τι πολιτισμό είχαν δημιουργήσει, το πολιτειακό τους σύστημα, τι σχέση είχαν με την υπόλοιπη Ελλάδα και μπορούμε να δώσουμε εργαλεία στους εκπαιδευτικούς ώστε και αυτοί να κάνουν τη σύνδεση και να αξιοποιήσουν παιδαγωγικά τις γνώσεις που παρέχουν τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι, ενώ είναι σημαντικό να δημιουργήσουμε αναμεταδότες, να κάνουμε δηλαδή τους μαθητές να λειτουργήσουν μέσα στο κοινωνικό τους περιβάλλον και μέσα στο κοινωνικό τους περίγυρο ως πρεσβευτές ή πρέσβειρες των μουσείων», ανέφερε η κ. Μαυρίδου.
Για τον λόγο αυτό δύο από τα προγράμματα ονομάζονται «πρεσβευτές των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων». Οι μαθητές πρεσβευτές- πρέσβειρες των μουσείων θα επιμορφωθούν από μουσειοπαιδαγωγούς και θα ξεναγούν τόσο τους συμμαθητές τους, όσο και μαθητές από σχολεία της χώρας που θα προγραμματίζουν επισκέψεις στο μουσείο των Αιγών, στη σχολή του Αριστοτέλη, στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία της περιοχής μας. Έτσι θα αποκτήσουν και σχέσεις με άλλα σχολεία και θα γίνεται μια αλληλεπίδραση, μια επιμόρφωση ανάμεσα σε μαθητές χωρίς να εμπλέκονται άμεσα οι εκπαιδευτικοί, που θα λειτουργούν βοηθητικά και σε επίπεδο συντονισμού.
Παίρνοντας τον λόγο η κα Κοτταρίδη ενημέρωσε για παρόμοιες δράσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων: «Εμείς έχουμε, περίπου 33.000 εκπαιδευόμενους τα τελευταία 4 χρόνια στα εκπαιδευτικά μας προγράμματα που γίνονται από την μουσειοπαιδαγωγό Φώτω Παπαργυρούδη και από όλους τους αρχαιολόγους μας ανάλογα με τη θεματική (η Εύα Κοντογλίδου, ο Γιάννης Μάνος, ο Γιάννης Γρεκός, ο Αλέξανδρος Χατζηιωαννίδης στη Νάουσα, η Μαρία Χειμωνοπούλου και η Μαρία Πολατίδου στη Βέροια). Ωστόσο η κύρια μάζα που έρχεται είναι παιδιά του δημοτικού. Οι έφηβοι είναι πιο δύσκολο να προσεγγιστούν. Στόχος μας είναι μέσα από αυτή τη δράση να φέρουμε τα παιδιά από τα 13 και πάνω στο μουσείο και στον αρχαιολογικό χώρο ώστε να τους δώσουμε μια καινούρια δυνατότητα σκέψης και τρόπου διαχείρισης πραγμάτων και προβληματισμού μέσα από την επαφή με την αρχαιότητα, την παράδοση, τη μνήμη, την ιστορία, την τέχνη. Η λογική του πρεσβευτή και του ξεναγού, είναι να νοιώσουν το αρχαίο δικό τους, σε βαθμό που να μπορούν μετά να το αναμεταδώσουν... Όμως ότι το πιο ενδιαφέρον πράγμα για κάποιον, είναι να δει πραγματικά τι είναι η δουλειά μας. Και για τον μέσο άνθρωπο η δουλειά μας είναι ανασκαφή, ανασκαφή , ανασκαφή. Σκεφτήκαμε λοιπόν ότι θα ενδιέφερε στα παιδιά Λυκείων να κάνουν ανασκαφή. Όχι προσομοίωση ανασκαφής, όπως είναι κάποια εκπαιδευτικά που παρέχουν κάποια μουσεία, αλλά η δυνατότητα συμμετοχής. Στη Νάουσα αυτή τη στιγμή είναι 11 Αμερικανοί φοιτητές κολεγίων οι οποίοι συμμετέχουν σε ένα διεθνές εκπαιδευτικό πρόγραμμα καθαρισμού, διαχείρισης και ανασκαφής, στο πλαίσιο μιας διεθνούς συνεργασίας με Ισπανούς και Αμερικάνους. Θέλουμε λοιπόν να κάνουμε κάτι αντίστοιχο με Έλληνες μαθητές. Με τον Δήμο Νάουσας, έχουμε κάνει πολλές συντονισμένες δράσεις και είμαστε σε καλό δρόμο. Δεν μπορώ ακόμη να σας ανακοινώσω, αλλά φαίνεται πως θα έχουμε μια πολύ σημαντική χορηγία του χρόνου, οπότε θα αρχίσουμε μια συστηματική προσπάθεια ανασκαφής αυτού του τεράστιου συγκροτήματος που είναι 30 στρέμματα. Εκεί λοιπόν τα παιδιά θα μπουν σε πραγματικό περιβάλλον ανασκαφής. Είναι μια πρωτοτυπία. Ανασκαφή στη σχολή του Αριστοτέλη», τόνισε η κ. Κοτταρίδη.
Επίσης η Εφορεία θέλει να προχωρήσει και στην πειραματική αρχαιολογία, με τον Γιάννη Μάνο, προϊστορικό διδάκτορα και εξειδικευμένο στα προϊστορικά εργαλεία και στην τεχνολογία τους. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα περιλαμβάνει δραστηριότητες όπως είναι η ζωγραφική και η κεραμική με εργαστήρια αρχαίας αγγειοπλαστικής. Η κ. Κοτταρίδη αναφέρθηκε ενημερωτικά και στα προγράμματα που τρέχουν στο πλαίσιο των συνεργιών της Εφορείας με φορείς και καλλιτέχνες.
Τέλος, ενημέρωσαν και για το Συμπόσιο μουσειοπαιδαγωγικής που διοργανώνουν οι δύο Υπηρεσίες το Νοέμβριο και απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, με σκοπό να έρθουν κοντά τα σχολεία με τα μουσεία. Μάλιστα η κ. Κοτταρίδη πρότεινε το συμπόσιο να αφιερωθεί στον Καβάφη, στο πλαίσιο της οικουμενικότητας του Ελληνισμού.
Σοφία Γκαγκούση