Με συμμετοχή εκπροσώπων των Εθνικών Ιατρικών Συλλόγων ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πραγματοποιήθηκε η Τακτική Συνδιάσκεψη των Ευρωπαϊκών Ιατρικών Συλλόγων (CEOM) στη Modena Ιταλίας.
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος εκπροσωπήθηκε στην Συνδιάσκεψη από τους Αναστάσιο Βασιάδη, Κωνσταντίνο Κουτσόπουλο, Βλαδίμηρο Παναγιωτίδη, Γρηγόριο Ροκαδάκη και ΜαρίληΠασακιώτου.
Στην Συνδιάσκεψη πραγματοποιήθηκαν κύκλοι εργασιών με θέματα την βία κατά των Ιατρών, τις διαπραγματεύσεις για το Brexit και τον αντίκτυπο για το ιατρικό επάγγελμα, το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Ιατρικής Δημογραφίας, την Ευρωπαϊκή Οδηγία για τον έλεγχο της αναλογικότητας των επαγγελμάτων, τον Ευρωπαϊκό Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας, την συνεργασία μεταξύ των Ευρωπαϊκών Ιατρικών Οργανώσεων, τις κατευθυντήριες οδηγίες για τις CAM και τις εξελίξεις του προσφυγικού ζητήματος.
Κατά την διάρκεια των κύκλων εργασιών εγένοντο τεκμηριωμένες παρεμβάσεις επί του συνόλου των θεμάτων, εκ μέρους του επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας Αναστάσιου Βασιάδη.
Πριν την εκκίνηση της διαδικασίας εκφράστηκαν εκ μέρους της Ελληνικής Αντιπροσωπείας, προς τους Πορτογάλους Αντιπροσώπους, τα θερμότερα συλλυπητήρια για τα θύματα των πρόσφατων καταστροφικών πυρκαγιών στην χώρα τους.
Μεγάλο μέρος της συνδιάσκεψης απασχόλησαν οι άμεσες και μακροχρόνιες επιπτώσεις από την έναρξη του BREXIT, για τους κοινούς Ευρωπαϊκούς Ιατρικούς Κανονισμούς, τα κοινά χρηματοδοτικά πρωτόκολλα ιατρικών ερευνών και θεραπευτικών μέσων και το μέλλον των αλλοδαπών ιατρών που απασχολούνται στην Βρετανία, για τους οποίους προβλέπεται σταδιακά πλήρης αποχώρηση.
Ο επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας Αναστάσιος Βασιάδης, επισήμανε το φαινόμενο της μεγάλης ιατρικής μετανάστευσης στην Ελλάδα εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης, τονίζοντας ότι η εκδίωξη των 3.500 Ελλήνων Ιατρών που απασχολούνται στην Βρετανία, θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες.
Με ιδιαίτερη έμφαση επισημάνθηκαν από τον επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας, οι συνέπειες από την γενική εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τον έλεγχο της αναλογικότητας των επαγγελμάτων, η οποία δεν λαμβάνει υπόψη την ιδιαιτερότητα του χώρου της Υγείας και μετατρέπει την οικονομική κρίση σε ανθρωπιστική.