Ενημερωτική ημερίδα με θέμα «Η άγρια πέστροφα της Αράπιτσας, Κίνδυνοι και Προστασία» πραγματοποιήθηκε στον πολυχώρο πολιτισμού ‘Χ. Λαναράς’ (αίθουσα Βέτλανς).
Η ημερίδα συνδιοργανώθηκε από τον Υδροβιολογικό Σταθμό Πέλλας, το Τμήμα Αλιείας της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας, το Σύλλογο Ερασιτεχνών Αλιέων Νάουσας-Η Πέστροφα και το Δήμο Νάουσας και συντονίστηκε από τον κ. Μπιτέρνα Κων/νο, τεχνολόγο γεωπόνο ζωικής παραγωγής του Υ.Σ. Πέλλας.
Κύριοι στόχοι της ημερίδας ήταν η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τον κίνδυνο εξαφάνισης της άγριας πέστροφας της Αράπιτσας, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ποτάμι καθώς και τους δυνατούς τρόπους αντιμετώπισης τους.
Η εναρκτήρια ομιλία πραγματοποιήθηκε από τον κ. Αποστολίδη Απόστολο Καθηγητή Τομέα Ζωικής Παραγωγής, Πρόεδρο του Τμήματος Γεωπονίας της Σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος, Α.Π.Θ.
Ο κ. Αποστολίδης έχει ασχοληθεί συστηματικά με τη γενετική μελέτη πληθυσμών άγριας πέστροφας στην Ελλάδα. Τα αποτελέσματα των ερευνών του στην Αράπιτσα, αποκάλυψαν ότι ο πληθυσμός άγριας πέστροφας του ποταμού κατέχει μοναδικά γενετικά χαρακτηριστικά τα οποία πιθανόν να δικαιολογούν ακόμα και την ταξινόμηση του σε ξεχωριστό είδος πέστροφας. Το πολύ μικρό μέγεθος αυτού του μοναδικού πληθυσμού άγριας πέστροφας, η περιορισμένη έκταση διαβίωσης του και οι ανθρώπινες επιδράσεις καταδεικνύουν τον κίνδυνο εξαφάνισης του. Η άμεση λήψη διαχειριστικών μέτρων για την προστασία του είναι απολύτως αναγκαία.
Οι κ. κ. Γαζέα Αλεξία και Χειμωνοπούλου Μαρία βιολόγοι-ιχθυολόγοι, μίλησαν για το ιστορικό του Υ.Σ .Πέλλας και τους ρόλους του, με έμφαση στις προσπάθειες παρακολούθησης και τεχνητής αναπαραγωγής του πληθυσμού της άγριας πέστροφας της Αράπιτσας, τα τελευταία τρία έτη. Η φθίνουσα πορεία του πληθυσμού με το πέρας του χρόνου είναι εμφανής με αποτέλεσμα τον περασμένο χειμώνα να μην μπορούν να βρεθούν γεννήτορες για να πραγματοποιηθεί η τεχνητή αναπαραγωγή.
Ο κ. Ραφαήλ Πέτρος, πρόεδρος του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων Νάουσας - Η Πέστροφα, μίλησε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ποτάμι (ρίψη σκουπιδιών, ρύπανση, φράχτες που φτάνουν μέχρι την όχθη του ποταμού και δεν επιτρέπουν τη διέλευση, κόψιμο πλατανιών, απόρριψη τσάκνων, μπάζων, νεκρών ζώων, ξήρανση κοίτης ποταμού), καθώς και για τις προτάσεις του συλλόγου για την αντιμετώπιση τους. Μεταξύ αυτών των προτάσεων είναι και ο αυστηρός έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες και η πάταξη της παράνομης αλιείας.
Την ημερίδα έκλεισε με την ομιλία της η κ. Δέσποινα Σπορέλα-Δαμασιώτη, βιολόγος-ιχθυολόγος, Προϊσταμένη του Τμήματος Αλιείας, της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας. Ανέπτυξε την αλιευτική νομοθεσία στα γλυκά νερά, τους περιορισμούς και τις ποινές για τους παραβάτες που ανέρχονται μέχρι και τρεις χιλιάδες ευρώ. Πρότεινε την απαγόρευση της αλιείας στην Αράπιτσα για ένα έτος και ζήτησε τη συμβολή των αρμόδιων υπηρεσιών αλλά και του κοινού στην αυστηρή τήρησή της.