Τους Ευρωπαίους εταίρους του προγράμματος «Πολιτιστικές Διαδρομές ως Επενδύσεις για Ανάπτυξη και Απασχόληση – Cult–RinG», στο οποίο συμμετέχει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ), υποδέχθηκε την Τρίτη στο «Παύλειο Πολιτιστικό Κέντρο» ο αντιπεριφερειάρχης Κώστας Καλαϊτζίδης. Το πρόγραμμα που υλοποιεί η Περιφέρεια είναι αφιερωμένο στα «Βήματα του Αποστόλου Παύλου». Εκπρόσωποι περιφερειών της Ιταλίας, Σουηδίας, Πολωνίας, Πορτογαλίας, Κύπρου και Βελγίου, είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο Βήμα του Αποστόλου Παύλου και στην πρωτεύουσα της αρχαίας Μακεδονίας, τις Αιγές.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο αντιδήμαρχος Βέροιας κ. Λυκοστράτης, η περιφερειακή σύμβουλος Νίκη Καρατζιούλα και στελέχη της ΠΚΜ. Ο κ. Καλαϊτζίδης στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο του Αποστόλου Παύλου στη χριστιανική Ευρώπη, ενώ επισήμανε ότι η Βέροια αποτελεί θρησκευτικό και πολιτισμικό «χωνευτήρι» τριών θρησκειών.
«Με χαρά σας υποδεχόμαστε σήμερα εδώ στη Βέροια του πολιτισμού, στον τόπο όπου λίγες δεκάδες μέτρα από εδώ μίλησε στους πολίτες της ο Απόστολος των Εθνών Παύλος, δυο χιλιάδες χρόνια πριν, ανάβοντας την σπίθα της χριστιανοσύνης στην Ευρώπη, η οποία εξελίχθηκε σε μια τεράστια πυρκαγιά Μαρτύρων Αγίων στους κατά καιρούς διωγμούς που υπέστησαν και υπομένουν ακόμη στο όνομα του Τριαδικού Θεού.
Σας υποδεχόμαστε επίσης στη Βέροια που αποτέλεσε πολιτισμικό κ αι θρησκευτικό χωνευτήρι Xριστιανών, Εβραίων και Mωαμεθανών, το οποίο μαρτυρούν τα μνημεία που βρίσκονται στην πόλη. Και βέβαια σας υποδεχόμαστε εδώ στη γη της Μακεδονίας, όπου ο Μέγιστος της Οικουμένης Αλέξανδρος ξεκίνησε από τις Αιγές, διδάχθηκε από τον Αριστοτέλη στη Μίεζα, για να «κατακτήσει» πολιτισμικά τα πέρατα του τότε γνωστού κόσμου.
Κατά την επίσκεψη σας στους βασιλικούς τάφους των Αιγών, στο ανάκτορο του Βασιλέως Φιλίππου του Β΄και στο νέο Μουσείο που αναγείρεται στην περιοχή, με την άοκνη βοήθεια της ΠΚΜ και του Απόστολου Τζιτζικώστα, είμαι βέβαιος ότι θα παρατηρήσετε πως όλες οι επιγραφές είναι γραμμένες στα ελληνικά. Και όλες οι σωζόμενες ιστορικές μαρτυρίες αναφέρουν ότι ο Αλέξανδρος και οι Μακεδόνες του είναι Έλληνες, όπως Έλληνες είναι και αυτοί που κατοικούν σε τούτο τον τόπο».
Ακολούθησε η τοποθέτηση των εταίρων για το δικό τους βίωμα αναφορικά με τον Απόστολο Παύλο, ενώ στη σύνδεση του οίνου με τον χριστιανισμό αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος του ΒΑΕΝΙ κ. Σπανέλης.