Κραυγή αγωνίας απευθύνουν φοιτητές του ΑΠΘ για τη χρήση ναρκωτικών και την παραβατικότητα –π.χ. κλοπές– μέσα στο campus του ιδρύματος. Ηδη έχουν καταγραφεί δύο θάνατοι σε χώρους του ΑΠΘ από υπερβολική χρήση ναρκωτικών, ενώ οι φοιτητές καθημερινά αντικρίζουν ανθρώπους-ερείπια ζωής που αγωνιούν για τη δόση τους. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», προ ημερών εντός του ΑΠΘ χρήστης μαχαίρωσε ελαφρά έναν άλλον, καθώς δεν τα βρήκαν στο μοίρασμα της δόσης...
Ειδικότερα, στην επιστολή 471 προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί φοιτητές του ΑΠΘ λένε:
«Η παραβατικότητα, οι κλοπές, τα ναρκωτικά, η πορνεία και η βία είναι πλέον καθημερινότητα για όσους περνάμε ένα μεγάλο μέρος της ημέρας σε αυτούς τους χώρους, ιδιαίτερα στην περιοχή της Πολυτεχνικής Σχολής. Από τα πιο απλά περιστατικά –όπως η διαρκής παρουσία μεγάλου αριθμού χρηστών ναρκωτικών σε χώρους του ιδρύματος π.χ. στο κυλικείο της σχολής – έως τα σοβαρά, δηλαδή την παράνομη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στους χώρους του πανεπιστημίου, και τα ακόμη κρισιμότερα, όπως ο θάνατος ανθρώπων εντός του πανεπιστημίου, όλα δημιουργούν αίσθηση μόνιμης ανασφάλειας και φόβου για το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας». Οι 471 φοιτητές στην πλειονότητά τους προέρχονται από την Πολυτεχνική Σχολή, όπου άλλωστε εστιάζεται το πρόβλημα. «Η διακίνηση και χρήση ναρκωτικών αποτελεί καθημερινό φαινόμενο στο κυλικείο της σχολής, όπως και η παρενόχληση φοιτητών και φοιτητριών από τους εν λόγω παράνομους εμπόρους. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν πρόσφατα ότι ελήφθησαν, φαίνεται να μην έχουν κανένα αποτέλεσμα μέχρις στιγμής, καθώς το προσωπικό ασφαλείας αδυνατεί να ελέγξει την κατάσταση. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της βιβλιοθηκάριου των Μηχανολόγων Μηχανικών, η οποία δέχθηκε επίθεση εντός της βιβλιοθήκης τον Σεπτέμβριο του 2016, καθώς και το πολύ πρόσφατο περιστατικό με τη σορό κοπέλας που βρέθηκε σε χώρο της Πολυτεχνικής Σχολής νεκρή από υπερβολική δόση ναρκωτικών», προσθέτουν οι φοιτητές και τονίζουν: «Αρνούμαστε να προσερχόμαστε για μάθημα σε έναν χώρο όπου «ανθίζει» το εμπόριο ναρκωτικών, γεμάτο χρησιμοποιημένες σύριγγες». Η επιστολή έχει σταλεί στον κοσμήτορα της Πολυτεχνικής Σχολής Κωνσταντίνο-Βασίλειο Κατσάμπαλο και τον πρύτανη του ΑΠΘ Περικλή Μήτκα, οι οποίοι ενημέρωσαν τους τοπικούς παράγοντες (Δήμο, Περιφέρεια, ΕΛ.ΑΣ.). Άλλωστε, το πρόβλημα των ναρκωτικών είναι «μεταφερόμενο». Προ ετών και επί χρόνια, διακίνηση γινόταν στην πλατεία Χημείου εντός του campus του ΑΠΘ.
Έπειτα από επιχείρηση, η πιάτσα έφυγε και κατέληξε στην πλατεία Ροτόντας, και τώρα επέστρεψε πάλι εντός του ΑΠΘ. Η κίνηση των 471 φοιτητών έχει πολλαπλά μηνύματα. Είναι η πρώτη φορά που φοιτητές σε τέτοιο εύρος ζητούν επωνύμως τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση παραβατικών φαινομένων, χωρίς να φοβούνται ή να δηλώνουν αναρμόδιοι. Από την πλευρά του, ο κ. Μήτκας ανέφερε χθες στην «Κ» ότι έγινε σύσκεψη για το θέμα με φορείς της πόλης για αύξηση των μέτρων φύλαξης και ότι υπεγράφη σύμφωνο συνεργασίας με τον ΟΚΑΝΑ για από κοινού δράσεις για το πρόβλημα.
Ωστόσο, ήδη φέρεται να υπάρχουν αντιδράσεις από μειοψηφικές ομάδες που επικρίνουν την επιστολή ως προσπάθεια κατά του ασύλου. «Η αίσθηση ότι στο πανεπιστήμιο οποιοσδήποτε μπορεί να κάνει ό,τι θέλει χωρίς να λογοδοτεί, πρέπει να πάψει», παρατηρεί ο κ. Μήτκας. Πόσο μάλλον όταν η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ανοίγει εκ νέου θέμα ασύλου στα ΑΕΙ, αλλά ποιεί την νήσσαν όταν υπάρχει ζήτημα προστασίας του.