Ιστορικές διαστάσεις δείχνει να παίρνει η αναδιανομή πλουτοπαραγωγικών πόρων µε αφορμή την πρωτοφανή οικονομική κρίση που διέρχεται η χώρα και τις διαδικασίες για τα κόκκινα δάνεια που προωθούν µε συνοπτικές διαδικασίες οι τράπεζες.
Το θέμα αφορά πρωτίστως επιχειρήσεις και υποδομές από βαριά ονόματα, που γίνονται αυτό τον καιρό αντικείμενο ενδιαφέροντος από τους εναπομείναντες εγχώριους, αλλά και από ξένους κεφαλαιούχους. Με έντονο το άρωμα της Ημαθίας στο όλο σκηνικό.
Μετά την περίπτωση του ΔΟΛ (Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη), η οποία μάλλον άνοιξε τον ασκό του Αιόλου και των εκποιήσεων, ήλθε από τον ευρύτερο αγροτικό χώρο η πρώτη φάση δημοπρασιών για εταιρείες, εγκαταστάσεις και ακίνητα της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, που πλέον δείχνει να γενικεύεται σε όλο το φάσμα υπερχρεωμένων μονάδων του χώρου.
Ένα παράδειγμα αποτελεί φυσικά και η ΕΝΚΛΩ, µε την προσπάθεια εργοστάσια να περάσουν σε fund που προέκυψε από κεφάλαια του εξωτερικού.
Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, η μετάβαση αυτή στα νέα χέρια θα συνεχιστεί και σε άλλους χώρους όπως στην εταιρία Κατσιαμάκα, με επίκεντρο πάλι την περιοχή μας.
Το τοπίο στην οικονομία αλλάζει. Μακάρι αυτή η θεαματική αλλαγή να βοηθήσει στην κατεύθυνση της επαναλειτουργίας μονάδων. Γεννώντας νέες θέσεις εργασίας και αναγεννώντας την οικονομία από τις στάχτες της.