Στις καινοτομίες που εισήχθηκαν τα προηγούμενα χρόνια στην αγροτική παραγωγή και τη μεταποίηση της Ημαθίας στάθηκαν οι Ημαθιώτες εισηγητές του 12ου Πολυσυνεδρίου «Καινοτομία και Ανάπτυξη».
Ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Οργανώσεων Παραγωγών Χρήστος Γιαννακάκης αναφέρθηκε στις νέες συσκευασίες στις κομπόστες της περιοχής με στόχο τη 12μηνη λειτουργία των μονάδων. Αλλά και στη στάγδην άρδευση, τη φερομονική αντιμετώπιση εντόμων (κομφούζιο) για μείωση του κόστους παραγωγής και προστασία του περιβάλλοντος.
Από την πλευρά του ο Στέργιος Κουτσιώφτης μίλησε για την καινοτομία της εταιρίας του με τη δημιουργία προϊόντος πλούσιου σε Ω3 και αντιοξειδωτικές δράσεις σε συνεργασία με το ΑΠΘ, αλλά και στην ποιοτικότερη ζωή των ζώων βάζοντάς τους... κλασσική μουσική!
Τέλος ο Γιώργος Φουντούλης του VAENI αναφέρθηκε στα παράδοξα της ελληνικής γραφειοκρατίας. «Θελήσαμε κάποια στιγμή να δημιουργήσουμε κρασί χωρίς αλκοόλ και δεν μας άφησαν γιατί δεν ήξεραν τι θα κάναμε με το αλκοόλ που θα αφαιρούσαμε» τόνισε, ανακοινώνοντας παράλληλα τη νέα καινοτομία της επιχείρησής του για την παραγωγή ταμπλετών λαμβάνοντας ξεχωριστά τις ευεργετικές ιδιότητες της πικροδάφνης.