Τσαυτάρης: Ώθηση στη γεωργία που αποτελεί ισχυρό μοχλό για γρήγορη και μαζική ανάπτυξη

Τσαυτάρης: Ώθηση στη γεωργία που αποτελεί ισχυρό μοχλό για γρήγορη και μαζική ανάπτυξη

Με τη συμμετοχή τοπικών επιχειρηματιών του αγροδιατροφικού τομέα, αλλά και με μεγάλη συμμετοχή κοινού μέσω του διαδικτύου, ολοκληρώθηκε το περασμένο Σάββατο το 12ο πολυσυνέδριο ΄Καινοτομία και Ανάπτυξη΄ στο Εκκοκκιστήριο Ιδεών. «Μια πρωτοβουλία στην κατεύθυνση της στήριξης του νέου αγροτικού μοντέλου στην ΄Καλιφόρνια΄ της Ε.Ε.», όπως είπε για την Ημαθία καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες η Ραλλιώ Λεπίδου, δημιουργός του ka-buisiness.gr, οργανωτή του συνεδρίου. Μάλιστα η κ. Λεπίδου τόνισε ότι το επόμενο πολυσυνέδριο που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη θα έχει θέμα την ψηφιακή γεωργία.

Για τους δικούς τους λόγους δεν παραβρέθηκαν στο πολυσυνέδριο οι υπουργοί-εισηγητές κ.κ. Πιτσιόρλας και Κόκκαλης, ωστόσο παρέστη και εισηγήθηκε με θέμα την καινοτομία και την τεχνολογία στον αγροδιατροφικό τομέα ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ Θανάσης Τσαυτάρης, σημειώνοντας η γεωργία είναι το μοναδικό μέσο της χώρας μας για γρήγορη και μαζική ανάπτυξη.

 

Χώρα... οίκος ευγηρίας

«Αν συνεχίσουμε μια δεκαετία ακόμη έτσι, δεν θα μείνει κανένας νέος στη χώρα. Θα γίνουμε εθνικός οίκος ευγηρίας» τόνισε σε μια αποστροφή της ενδιαφέρουσας εισήγησής του ο κ. Τσαυτάρης, υπογραμμίζοντας ότι στα δύσκολα χρόνια πάντα στη γεωργία πατούσε ιστορικά η ελληνική οικονομία, με το βαμβάκι, τον καπνό και τη σταφίδα των γονιών μας. «Που δεν πωλούνταν φρέσκα. Περίμεναν όλες τις αντιξοότητες» όπως τόνισε.

Πρώτα «άλογα» στη σημερινή συγκυρία ο πρώην υπουργός περιέγραψε το λάδι (και ειδικά την προβιοτική ελιά) και το κρασί, ως προϊόντα που υπάρχουν μεγάλες ποσότητες, ποιότητα και η μεταποίηση γίνεται εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα, συνεπώς υπάρχει υψηλή προστιθέμενη αξία. Τόνισε επίσης ότι επιβάλλεται να ενταχθεί η γαστρονομία και το κρασί στις αυξημένες ροές τουριστών.

 

Αύξηση εξαγωγών... αλλά όχι εσόδων

Για εντυπωσιακή αύξηση των εξαγωγών στον αγροδιατροφικό τομέα έκανε λόγο χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο βουλευτής Χρήστος Αντωνίου, με τον πρόεδρο του ΣΕΒΕ Κυριάκο Λουφάκη να απαντά λίγο αργότερα ότι παρά την αύξηση είναι χαμηλή η προστιθέμενη αξία των εξαγωγών, με πρόβλημα το «πρόστιμο», όπως είπε, του πιστωτικού ΦΠΑ που δεν επιστρέφεται στους επιχειρηματίες και είναι λόγος μη εξαγωγών.

Στη μεγάλη βοήθεια που έδωσε στην περιοχή η συμβολαιακή γεωργία και κτηνοτροφία μίλησε ο Αλέξιος Πολυτάκης, μάνατζερ της Τράπεζας Πειραιώς στον αγροτικό τομά. «Από εδώ ξεκίνησε το εγχείρημα, με 22.000 παραγωγούς και 50 επιχειρήσεις κ.ά. Που συνεχώς γεννά θέσεις εργασίας» τόνισε.

 

Θερμοκοιτίδα στη Βέροια για τεχνολογίες αγροτικής παραγωγής

«Ο μόνος δείκτης που είμαστε στο τοπ 10 παγκοσμίως είναι το ανθρώπινο εξειδικευμένο δυναμικό. Πρέπει να επενδύσουμε σ’ αυτό» σημείωσε ο πρόεδρος ΔΕΘ-HELEXPO Τάσος Τζήκας, προτείνοντας τη δημιουργία θερμοκοιτίδας βοήθειας νέων ανθρώπων στη Βέροια, για τεχνολογίες αγροτικής παραγωγής. Για τη ΔΕΘ τόνισε ότι γίνεται ξανά η πλατφόρμα επικοινωνίας του αγροδιατροφικού κλάδου εντός και εκτός χώρας. 

 

Καινοτομίες 10 ετών

Στις καινοτομίες που εισήχθηκαν τα προηγούμενα χρόνια στην αγροτική παραγωγή και τη μεταποίηση στάθηκε στην εισήγησή του ο Χρήστος Γιαννακάκης, πρόεδρος της Κοινοπραξίας Οργανώσεων Παραγωγών Ημαθίας. Αναφέρθηκε στις νέες συσκευασίες και τη διεύρυνση των συνδυασμών και των μεγεθών στις κομπόστες της περιοχής με στόχο τη 12μηνη λειτουργία. Αλλά και στη στάγδην άρδευση, τη φερομονική αντιμετώπιση εντόμων (κομφούζιο) για μείωση του κόστους παραγωγής και προστασία του περιβάλλοντος.

Στην καινοτομία της επιχείρησης Φάρμα Κουτσιώφτη και τα αποτελέσματά της αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Στέργιος Κουτσιώφτης, ενώ στις προσπάθειες του ΑΑΟΣ Βαένι εστίασε ο πρόεδρος του συνεταιρισμού και του Συνδέσμου Οινοποιών και Αμπελουργών Νάουσας Γιώργος Φουντούλης, στηλιτεύοντας ωστόσο τις καθυστερήσεις της κρατικής μηχανής στην αξιοποίηση προγραμμάτων ενίσχυσης και υποστήριξης των προσπαθειών αυτών.

Οι δύο αγρότες του πάνελ Τάσος Χαλκίδης και Θοδωρής Παπακωνσταντίνου του Συλλόγου Αγροτών Βέροιας χαρακτήρισαν την καινοτομία αιχμή του δόρατος της αγροτικής ανάπτυξης, εντοπίζοντας ωστόσο αδυναμίες στο υπόβαθρο, στις δομές και στους ανθρώπους της παραγωγής.

 

Η μακεδονική κουζίνα

Την αγροτική πολιτική της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και τη «Μακεδονική Κουζίνα» παρουσίασε ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Φάνης Παπάς, με πολύ σημαντικά βήματα στην προβολή των αγροδιατροφικών μας προϊόντων και στοχευμένες δράσεις για την επικοινωνιακή υποστήριξη του εγχειρήματος, προτάσεις για την προβολή των αγροτικών προϊόντων  και των κρασιών της περιοχής μας κ.ά.

Ο κ. Παπάς έκανε λόγο για την πολιτική της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας για την ενίσχυση του αγροτικού πληθυσμού αλλά και για τις ενισχύσεις των αγροτών που βρίσκονται σε εξέλιξη μέσω του ΕΣΠΑ. Αναφέρθηκε επίσης στην πρωτοβουλία της Περιφέρειας να καταγράψει το επιχειρηματικό δυναμικό της στον πρωτογενή τομέα. «Η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας πρωτοπορεί πανελλαδικά, καθώς είναι η πρώτη σε εθνικό επίπεδο που προκήρυξε το έργο της καταγραφής των μεταποιητικών μονάδων και επιχειρήσεων του πρωτογενούς τομέα, απαραίτητο εργαλείο για τη χάραξη αγροτικής πολιτικής», δήλωσε. Παράλληλα, ο κ. Παπάς μίλησε για το έργο της καταγραφής των καλλιεργειών της Κεντρικής Μακεδονίας, παραδοσιακών και συγχρόνων, καθώς και των καλλιεργητικών σχεδίων τους. «Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο της αγροτικής μας πολιτικής, που θα είναι άμεσα διαθέσιμο και προσβάσιμο στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας για κοινή χρήση. Είμαστε βέβαιοι ότι θα αποτελέσει σημαντικό εργαλείο πληροφόρησης, ιδιαίτερα για τους νεοεισερχόμενους στο δυναμικό τομέα της γεωργίας», εξήγησε ο κ. Παπάς.

 

Παρουσίες

Στο 12ο Πολυσυνέδριο παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων: ο βουλευτής Χρήστος Αντωνίου, ο αντιπεριφερειάρχης Κώστας Καλαϊτζίδης (στον χαιρετισμό του ζήτησε τη στήριξη της Πολιτείας στον γεωργικό κλάδο), ο αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας Δημήτρης Χατζηβρέττας, ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Φάνης Παπάς, ο δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Νίκη Καρατζιούλα και Θεόφιλος Τεληγιαννίδης, η τέως δήμαρχος Χαρούλα Ουσουλτζόγλου, ο πρόεδρος της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης Δημήτρης Χαμπίδης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Νίκος Ουσουλτζόγλου, ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Ομάδων Παραγωγών Χρήστος Γιαννακάκης, ο πρόεδρος του ΑΑΟΣ Βαένι Γιώργος Φουντούλης, ο συντονιστής Ημαθίας ΠΑΣΟΚ Κώστας Ασλάνογλου, ο πολιτευτής της Ν.Δ. Τάσος Μπαρτζώκας κ.ά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συνεδριάζει την Τετάρτη 10/7 η Δημοτική Επιτροπή Βέροιας

Συνεδριάζει την Τετάρτη 10/7 η Δημοτική Επιτροπή...

 Τακτική συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Βέροιας...

Κυκλοφόρησε το βιβλίο της Λογοτεχνικής συντροφιάς Νάουσας

Κυκλοφόρησε το βιβλίο της Λογοτεχνικής συντροφιάς...

Μόλις κυκλοφόρησε από τον εκδοτικό οίκο «Ἀνάλεκτο»,...

Προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος σε περιοχές της Ημαθίας από 7/7 έως 10/7/24

Προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος σε περιοχές της...

Από τη ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. ανακοινώθηκε διακοπή ηλεκτρικού...

Το υποβαθμισμένο τηλεοπτικό τοπίο,η ευθύνη  των θεσμών και η επιβαλλόμενη αντίδραση του πολίτη

Το υποβαθμισμένο τηλεοπτικό τοπίο,η ευθύνη των θεσμών...

Γράφει ο Αναστάσιος ΒασιάδηςΟι διάφορες  έρευνες...

Τάσος Μπαρτζώκας στον FM100:  Στόχος να κάνουμε την  καθημερινότητα του πολίτη καλύτερη (ΒΙΝΤΕΟ)

Τάσος Μπαρτζώκας στον FM100: Στόχος να κάνουμε την ...

Για θέματα της επικαιρότητας μίλησε σε συνέντευξη που...

ΓΟΗΤΕΥΤΙΚΗ  ΑΝΑΚΑΤΟΣΟΥΡΑ…

ΓΟΗΤΕΥΤΙΚΗ ΑΝΑΚΑΤΟΣΟΥΡΑ…

Μιλούσαμε στον Πληθυντικό όταν οι έρωτες μπήκαν στη...

H Πρωτοβουλία για το Παιδί  συνυπογράφει κείμενο της  ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ: Συνεργασία για το ΚΟΙΝΟ ΚΑΛΟ

H Πρωτοβουλία για το Παιδί συνυπογράφει κείμενο της ...

H Πρωτοβουλία για το Παιδί,  μαζί με περισσότερες από 60...

Ερώτηση Κοτίδη στη Βουλή  για την κάλυψη θέσης Επιμελητή  Κοινωνικής Αρωγής Βέροιας

Ερώτηση Κοτίδη στη Βουλή για την κάλυψη θέσης...

Ερώτηση κατέθεσε ο Βουλευτής Ημαθίας της Ελληνικής...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η είδηση της αιφνίδιας απώλειας του 66χρονου ηλεκτρολόγου Γιώργου Κουτσιώνη, το πρωί της Τετάρτης (29/5/2024), σκόρπισε θλίψη στην κοινωνία της Βέροιας.  Ο Γιώργος Κουτσιώνης υπήρξε άριστος επαγγελματίας και...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...