Ο Λάμπρος Κουτσονίκας γεννήθηκε κατά τη θυελλώδη εποχή των συγκρούσεων Σουλίου και Αλή Πασά. Έζησε την αιχμαλωσία, παιδί, ανδρώθηκε στον πόλεμο, υπήρξε μαχητής στο 1821, αξιωματούχος του ελληνικού στρατού και συγγραφέας της Γενικής Ιστορίας της Ελληνικής Επανάστασης. Στην Ιστορία του, για την επιχείρηση Χοσρέφ κατά της Σκιάθου, γράφει τα ακόλουθα:
Μετά την καταστροφή της Βόρειας Εύβοιας και τη συνθηκολόγηση της Μαγνησίας, συγκεντρώθηκε στη Σκιάθο πλήθος προσφύγων και όλα τα στρατεύματα. Εκεί Μακεδόνες και Θεσσαλοί, εκεί Ευβοείς και Μαγνησιείς, εκεί Καρατάσσος, Περραιβός, Κωλέττης. Συνωστισμός πλήθους ξένων ανθρώπων στο νησί.
Όταν στα Βόρεια της Σκιάθου εμφανίζεται ο Τουρκικός στόλος με αρχιναύαρχο τον Χοσρέφ με τριάντα πλοία γραμμής κ.ά., οι πρόκριτοι και κάτοικοι της περιοχής του κάστρου σπεύδουν προς υπάντησή του, δηλώνουν υποταγή και ζητούν και παίρνουν εφόδια για το κάστρο και νέο διοικητή Τούρκο, κάποιον Τζαούση του περιβάλλοντος του Χοσρέφ.
Ο Χοσρέφ μετά την πρώτη του αυτή επιτυχία έρχεται στα Ανατολικά της νήσου και επιχειρεί να πείσει τους καπεταναίους να προσκυνήσουν, προσφέροντας αφειδώς υποσχέσεις για αποκατάστασή τους. Στην άρνηση των οπλαρχηγών και την αποπομπή του απεσταλμένου του Χοσρέφ άρχισε ο κανονιοβολισμός.
Ο Κουτσονίκας γράφει: «Ἀρνηθέντων αὐτῶν καὶ μεθ’ ὕβρεων ἀποβαλλόντων τὸν ἀπεσταλμένον, ἢρχισεν ὁ κανονιοβολισμὸς ἐκ τοῦ στόλου, προσβάλλων τὴν πόλιν καὶ τὰ ἐπὶ τοῦ λιμένος ὀχυρώματα τῶν Ἑλλήνων».
Στη συνέχεια ο Κουτσονίκας περιγράφει την οργάνωση της άμυνας του νησιού, γνωστή σε μας και από άλλες πηγές. Την άμυνα διευθύνει ο Καρατάσσος. Το Μπούρτζι, χερσόνησο παρά τον λιμένα, κρατάει ο Γάτσος, τη Μεγάλη Άμμο κρατάει ο Καρατάσσος, τον Άγιο Νικόλαο ο Λιακόπουλος, τη Χώρα ο Διαμαντής.
Η πρώτη απόβαση, αιματηρή για τον Χοσρέφ, λήγει με νίκη των Ελλήνων. Αλλά ο Χοσρέφ επανέρχεται και για επτά ώρες παλεύει για τη νίκη. Μετά την 7ωρη μάχη εγκαταλείπει την προσπάθεια κατάκτησης του νησιού και τρέπεται προς άλλη κατεύθυνση με τελικό προορισμό τον Ελλήσποντο. Τραγική χαρακτηρίζει ο Κουτσονίκας τη σκηνή. «Ἐφονεύθησαν πλείονες τῶν 400 Ὀθωμανοὶ, ἐνῶ τὸ σῶμα τῶν Ἑλλήνων συνέκειτο μόνον ἀπὸ 800 ἄνδρας. Εἰς τὴν μάχην ταύτην ὁ Ἀγγελὴς Γάτσος ἔδειξε πολλὴν γεναιότητα».
Ο Ελληνικός στόλος υπό τον Μιαούλη προλαβαίνει μια κορβέτα του Λουμπούτ που θα επέστρεφε στη Θεσσαλονίκη, με πολλά μικρότερα πλοία συνοδείας, βρίκια, τα συλλαμβάνει και ελευθερώνει 300 περίπου γυναικόπαιδα, που φορτωμένα σ’ αυτά, όδευαν για τα σκλαβοπάζαρα της εποχής.
Οι επισκέπτες της Σκιάθου μπορούν να δουν σήμερα το Μπούρτζι, μια μύτη γης, που χωρίζει το λιμάνι στα δύο.