Εξαήμερη εκδρομή στις Παραδουνάβιες πόλεις Πράγα και Βουδαπέστη

Εξαήμερη εκδρομή στις Παραδουνάβιες πόλεις Πράγα και Βουδαπέστη

Του Χαράλαμπου Γκόγκα, προέδρου δ.σ. Συνδέσμου Πολιτικών Συνταξιούχων Ν. Ημαθίας

 

Στις 12-5-2017 μια χαρούμενη συντροφιά 48 μελών και φίλων του Συνδέσμου Πολιτικών Συνταξιούχων Ν. Ημαθίας, αποφασίσαμε να αποδράσουμε για ένα εξαήμερο από τη ρουτίνα της καθημερινότητας και να επισκεφτούμε τις παραδουνάβιες πόλεις Πράγα – Βουδαπέστη.

Το λεωφορείο V.E.P. τελευταίας τεχνολογίας, οι υπέροχες καιρικές συνθήκες, αλλά κυρίως η διάθεση και η ομοψυχία των εκδρομέων προμηνούσαν ότι και αυτή η εκδρομή μας, όπως τόσες άλλες θα στεφανώνονταν με επιτυχία.

1η  ημέρα: Αρκετά πρωί ξεκινήσαμε για τη μακρινή  μας  περιπέτεια. Ύστερα από τους χαιρετισμούς και τις ευχές, ακολούθησε ένα κατάλληλο μουσικό πρόγραμμα, για το πρωινό ξύπνημα. Σύντομα φτάσαμε στα σύνορα των Ευζώνων, στάση στα αφορολόγητα για πιθανές αγορές. Διέλευση των Σκοπιανών, Σερβικών και Ουγγρικών συνόρων, μέσω Νις, Βελιγραδίου φτάσαμε για διανυκτέρευση στο Ζάγκρεπ.

2η ημέρα: Κάναμε μια σύντομη περιήγηση της πόλης. Θαυμάσαμε τα ιστορικά μνημεία, την εκκλησία του Αγίου Μάρκου, το Κοινοβούλιο και το Προεδρικό Μέγαρο. Στη συνέχεια αναχωρήσαμε με προορισμό τη χρυσή πόλη των 100 κωνικών πύργων, την Πράγα. Μετά την τακτοποίηση στο  ξενοδοχείο, ελεύθερος χρόνος για μια σύντομη γνωριμία με την πόλη.

3η ημέρα: Αφιερώθηκε στην ξενάγηση της πόλης που ο Γκαίτε πολύ εύστοχα ονόμασε «Πολύτιμο πετράδι στην κορώνα του κόσμου». Ξεκινήσαμε από την  Καστρούπολη, όπου θαυμάσαμε το μοναστήρι Στραχόβ, τα υπέροχα κτήρια των παλατιών, την Αρχιεπισκοπή της Πράγας, το προεδρικό μέγαρο, τον καθεδρικό Ναό του Αγίου Βίτου και το Ναό του Αγίου Νικολάου. Βγαίνοντας από την Καστρούπολη και πηγαίνοντας για την παλαιά πόλη, θαυμάσαμε την εθνική  βιβλιοθήκη, το Μέγαρο φιλαρμονικής και περπατήσαμε στη γέφυρα του Καρόλου στολισμένη με 30 αγάλματα αγίων, περπατήσαμε στην Εβραϊκή συνοικία και καταλήξαμε στην πλατεία της παλαιάς πόλης με τα επιβλητικά κτήρια γοτθικού  ρυθμού και το φημισμένο αστρονομικό ρολόι του 15ου αιώνα. Το βράδυ παρακολουθήσαμε την παράσταση Μαύρου Θεάτρου.

4η ημέρα: Αναχωρήσαμε για  την πρωτεύουσα της Σλοβακίας, Μπρατισλάβα. Μια πανέμορφη πόλη στην καρδιά της Κεντρικής Ευρώπης, η οποία συνδέεται με τις γειτονικές χώρες μέσω του Δούναβη. Το βράδυ φτάσαμε στην πανέμορφη πρωτεύουσα την Ουγγαρίας, τη Βουδαπέστη, ένα αληθινό μαργαριτάρι του Δούναβη. Μετά την τακτοποίηση στο ξενοδοχείο, η βραδινή κρουαζιέρα με καραβάκι στο Δούναβη μας αποζημίωσε την κούρασή  μας. Τα ωραιότερα κτήρια είναι κτισμένα στις όχθες του Δούναβη, μεταξύ των οποίων το  βασιλικό Ανάκτορο, εκκλησίες, ιστορικά Ανάκτορα, το Κοινοβούλιο της Ουγγαρίας κ.α. Όλα φωτισμένα με έντονο φως,  μας έκαναν να απολαύσουμε ένα θαυμάσιο φαντασμαγορικό θέαμα.

5η ημέρα: Ξεναγηθήκαμε στη Βουδαπέστη. Θαυμάσαμε τον καθεδρικό Ναό του Αγίου Στεφάνου, την όπερα, το εντυπωσιακό κτήριο γοτθικού ρυθμού της Βουλής, το Στάδιο Νεπ, τον πύργο των ψαράδων, το ναό του Ματτίας, όπου γινόταν η στέψη των βασιλέων κ.α. Τέλος ανεβήκαμε στο λόφο του Γκελ, από όπου απολαύσαμε την πανοραμική της θέα με τον επιβλητικό Δούναβη να τη χωρίζει  σε Βούδα και Πέστη. Το βράδυ για το καθιερωμένο γλέντι επισκεφτήκαμε τσιγγάνικα βιολιά. Απολαύσαμε την υπέροχη μουσική, το πρόγραμμα, χορέψαμε, διασκεδάσαμε και δύσκολα θα ξεχάσουμε την θαυμάσια βραδιά που περάσαμε.

6η ημέρα: Όπως όλα τα όμορφα και ωραία κάποτε τελειώνουν, έτσι την 6η  μέρα πήραμε το δρόμο της επιστροφής. Με ενδιάμεσες στάσεις για καφέ και φαγητό, με τραγούδια, με αστεία  αθώα πειράγματα, φτάσαμε το βράδυ στην όμορφη πόλη μας.

Στα πρόσωπα όλων ήταν ζωγραφισμένη η χαρά και η ικανοποίηση. Κατά γενική ομολογία ήταν μια από τις ομορφότερες εκδρομές του Συλλόγου μας.

 

Σε αυτό μεγάλο μερίδιο έχει ο Αρχηγός – Συνοδός του Γραφείου κ. Αλέκος Σταμπουλούς από τη Νάουσα. Θέλω δημόσια να εκφράσω τις ευχαριστίες των εκδρομέων, για τις άοκνες προσπάθειες που κατέβαλε, για να μας μείνει αξέχαστη η εκδρομή μας. Η δε Νάουσα  πρέπει να είναι υπερήφανη για το άξιο αυτό τέκνο της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Eύξεινος Λέσχη Βέροιας: ...δεν  έπεφτε  καρφίτσα...

Eύξεινος Λέσχη Βέροιας: ...δεν έπεφτε καρφίτσα...

Για άλλη μια χρονιά ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι ...

Ο Εγωιστής Γίγαντας του Oscar Wilde για μία παράσταση στην Βέροια Τετάρτη 10 Ιουλίου στο Θέατρο Άλσους Μελίνα Μερκούρη

Ο Εγωιστής Γίγαντας του Oscar Wilde για μία παράσταση στην...

Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Νικολαΐδηςhttps://mikrosvorras.gr/egoistis...

Summer 2024: Η Έλενα Παπαρίζου στις 26 Αυγούστου στο θέατρο Άλσους Βέροιας Μελίνα Μερκούρη

Summer 2024: Η Έλενα Παπαρίζου στις 26 Αυγούστου στο θέατρο...

ΒΕΡΟΙΑ 26 Aυγούστου, 21:30 στο ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΣΟΥΣ ΜΕΛΙΝΑ...

Παρασκευή 19 Ιουλίου:

Παρασκευή 19 Ιουλίου: "Το παιδί που ανταμώσαμε" στο...

«ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΠΟΥ ΑΝΤΑΜΩΣΑΜΕ»​ την Παρασκευή 19/7 στις 21.00...

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΞΗΡΟΛΙΒΑΔΟΥ:  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ  ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2024

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΞΗΡΟΛΙΒΑΔΟΥ: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ...

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ο Πολιτιστικός Όμιλος ...

Ξεκίνησε εντυπωσιακά το Naoussa Summer Festival  -   Δημήτρης Ζερβουδάκης, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Ελένη Βιτάλη και Φωτεινή Βελεσιώτου «μάγεψαν» το κοινό της Νάουσας (ΦΩΤΟΣ)

Ξεκίνησε εντυπωσιακά το Naoussa Summer Festival - Δημήτρης...

Με εντυπωσιακό τρόπο ξεκίνησε το Naoussa Summer Festival το...

Ολοκληρώθηκε το 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Αλεξάνδρειας

Ολοκληρώθηκε το 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού...

Το 10ο επετειακό Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού...

Naoussa Summer Festival: Αγαπημένα τραγούδια με την φωνή του Γεράσιμου Ανδρεάτου-Το Σάββατο 6 Ιουλίου στις 21:00 στο ανακαινισμένο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Νάουσας

Naoussa Summer Festival: Αγαπημένα τραγούδια με την φωνή του...

Είστε έτοιμοι να σιγοτραγουδήσουμε τα αγαπημένα μας...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

BEΡΟΙΑ | ΓΙΟΡΤΕΣ ΠΟΛΗΣ | Άλσος ‘23Από Παρασκευή 30/6 έως Τετάρτη 4/9Η Κ.Ε.Π.Α. Δήμου Βέροιας παρουσιάζει το θερινό πρόγραμμα εκδηλώσεων στο ανοιχτό θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» στο Άλσος Παπάγου. Θέατρο, συναυλίες,...

Συνεχίζονται οι προβολές κινηματογραφικών ταινιών Α’ προβολής στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Νάουσας "Μελίνα Μερκούρη" για την θερινή περίοδο 2022, με την ταινία  "Φανταστικά Ζώα: Τα Μυστικά του...

Την Τρίτη 21 Ιουνίου στις 21:30«ΚΑΙ ΜΕΙΝΑΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ»Οι συναυλίες της ‘Αλκηστις Πρωτοψάλτη είναι πάντα  ένα σπουδαίο μουσικό γεγονός που κανείς δεν θέλει να χάσει!Έτσι και φέτος, «μοναδική» καλλιτέχνης  με...

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (28/2) στην μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου ΑΙΓΕΣ στη Βέροια, η παρουσίαση του νομικού βιβλίου του δικηγόρου Μιχάλη Χασιώτη με τίτλο «Η Αρχή...