Σε έναν περίπατο γνωριμίας με τα βότανα της περιοχής του Αγίου Νικολάου προσκάλεσε πολίτες τις Νάουσας το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στις 31 Μαΐου. Οι παρόντες στη δράση γνώρισαν τη Φούσκα ή Colutea arborescens, την ντελικάτη Anacamptis pyramidalis, που η αλεσμένη ρίζα της δίνει το Σαλέπι. Τη σπάνια Ophrys apifera, της οποίας το άνθος μάς θυμίζει μέλισσα, την Αχιλλέα τη χιλιόφυλλη με τις αντισηπτικές, αντισπασμωδικές, αποχρεμπτικές, αντιπυρετικές και διεγερτικές ιδιότητες. Καθώς και το κυνόροδο της αγριοτριανταφυλλιάς με τις καλλυντικές και τις θεραπευτικές ιδιότητες. (Δεν είναι τυχαίο που οι Αιγύπτιοι ιερείς παρασκεύαζαν παστίλιες από μέλι, μύρο και έλαιο τριαντάφυλλου και τις έδιναν καθημερινά στους εργάτες που έχτιζαν τις μεγάλες πυραμίδες.)
Έγινε ωστόσο γνωριμία και με τη σκοτεινή Atropa belladonna, ένα φυτό με μακρά ιστορία χρήσης ως φάρμακο, καλλυντικό και δηλητήριο. Επίσης, την Datura stramonium, βοτάνι με υψηλή περιεκτικότητα σε σκοπολαμίνη, ατροπίνη και υοσκυαμίνη, ουσίες που χρησιμοποιούνται στην ιατρική με χρήσεις οφθαλμολογικές και νευρολογικές, σε μεγάλες όμως συγκεντρώσεις είναι θανατηφόρες. Και το υπέροχο Υπερικό, το γνωστό βάλσαμο ή ρουμάνα, με τις μαλακτικές ηρεμιστικές και θεραπευτικές ιδιότητες. Στη συνέχεια ετοιμάστηκαν αφεψήματα, εκχυλίσματα και βάμματα, ενώ παρασκευάστηκε κηραλοιφή με βαλσαμόλαδο.
Η δράση υλοποιήθηκε από το ΚΠΕ Νάουσας σε συνεργασία με το δασαρχείο Νάουσας και τον Γιώργο Μαρταβαλτσή, καθώς και τον Σύλλογο για τη Διάδωση των Εικαστικών Τεχνών με την πάντα παρούσα Μαρία Παπαδοπούλου.