Στο πλαίσιο του προγράμματος βιοτικής στήριξης και μεταβατικής υποστήριξής του, ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (TAP AG) υλοποιεί τις πρώτες σχετικές πρωτοβουλίες στις φιλοξενούσες το έργο δημοτικές ενότητες της Βόρειας Ελλάδας, διεξάγοντας μελέτες ανάλυσης εδάφους και προσφέροντας στοχευμένη κατάρτιση οικονομικής διαχείρισης. Έχοντας καταβάλλει πλήρως τις αποζημιώσεις για την απόκτηση γης και πρόσβαση σε αυτή, το έργο συνεχίζει να υποστηρίζει τα νοικοκυριά που επηρεάζονται από την κατασκευή του αγωγού, με δράσεις που έχουν στόχο να ενισχύσουν το υφιστάμενο βιοτικό τους επίπεδο.
Ο TAP εφαρμόζει τις αρχές της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και άλλα αντίστοιχα διεθνή πρότυπα. Στο αυστηρό πλαίσιο των κανόνων αυτών έχουν σχεδιαστεί και οι δύο πρωτοβουλίες, ώστε να εξασφαλίζεται ότι τα επηρεαζόμενα νοικοκυριά θα μπορούν να επαναφέρουν τα έσοδα, την παραγωγή και το βιοτικό τους επίπεδο στην προ της κατασκευής του έργου κατάσταση – και όπου είναι δυνατόν να τα βελτιώσουν.
Για τις εδαφολογικές μελέτες, ο ΤΑΡ συνεργάζεται με ειδικούς από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η επιστημονική ομάδα εκπονεί αναλύσεις του εδάφους στην επηρεαζόμενη αγροτική γη που διασχίζει ο αγωγός κι έχει ήδη ολοκληρώσει σχετικές μελέτες για το 18% περίπου του ελληνικού τμήματος του αγωγού (100 και πλέον χιλιόμετρα από τα συνολικά 550 χλμ.). Τα αποτελέσματα των μελετών θα προσφέρουν στον ΤΑΡ χρήσιμες πληροφορίες που θα βοηθήσουν στην παρακολούθηση της διαδικασίας αποκατάστασης της γης και στη δημιουργία προτάσεων για την ποιοτική βελτίωση των εδαφών. Με την ολοκλήρωσή τους, τα πορίσματα κοινοποιούνται επίσης στους ιδιοκτήτες και χρήστες γης, μαζί με συνοδευτικές προτάσεις για
- αύξηση της παραγωγικής και προστιθέμενης αξίας των καλλιεργειών τους
- εναλλακτικές, αλλά εξίσου αποδοτικές ή/και περισσότερο προσοδοφόρες, καλλιέργειες
Η κατάρτιση στην οικονομική διαχείριση αφορά σε σειρά σεμιναρίων που υλοποιούνται με τη συνεργασία της Deloitte, για νοικοκυριά που επηρεάζονται από τη διαδικασία απόκτησης γης ή πρόσβασης σε αυτή. Η εκπαίδευση καλύπτει θέματα όπως οικογενειακό προϋπολογισμό και οικιακή οικονομία· αποταμίευση και επενδυτικές επιλογές· αγροτική ασφάλιση· καθώς και ενημέρωση για φοροδοτικές υποχρεώσεις και φορολογικές προθεσμίες.
Τα πρώτα σεμινάρια πραγματοποιήθηκαν στην Άνθεια Δήμου Αλεξανδρούπολης, στο Κόσμιο Δήμου Κομητηνής και στη Χρυσούπολη Δήμου Νέστου, ενώ έχουν προγραμματιστεί και άλλα με στόχο να βοηθήσουν τους κατοίκους κοινοτήτων κατά μήκος της όδευσης του αγωγού να βελτιώσουν τα βιοποριστικά τους μέσα.