Το συνολικό αριθμό των υποψηφίων που θα συμμετάσχουν στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις, αναφέρει υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ και καθορίζει τον αριθμό εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Έτσι, 104.965 θα είναι φέτος οι υποψήφιοι που θα διεκδικήσουν τις διαθέσιμες θέσεις, όπως έχουν καθοριστεί για το ακαδημαϊκό έτος 2017 -2018. Αναλυτικά, οι συμμετέχοντες στις πανελλαδικές εξετάσεις είναι από τα ημερήσια ΓΕΛ 84.838, από τα εσπερινά ΓΕΛ 1.111, από τα ημερήσια ΕΠΑΛ 17.995, από τα εσπερινά ΕΠΑΛ 460 και από τα εσπερινά ΕΠΑΛ που θα εξεταστούν με το ημερήσιο, 561.
Οδηγίες προς τους υποψηφίους
των πανελλαδικών εξετάσεων
Συμβουλές για τους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων δίνει το «Τζάνειο» νοσοκομείο ώστε τα παιδιά να εργάζονται πιο αποδοτικά χωρίς να υποφέρουν από το άγχος.
Στον ειδικό ιστότοπο του νοσοκομείου περιλαμβάνονται συμβουλές για τη διαχείριση του στρες και τηλεφωνική γραμμή επικοινωνίας με ειδικούς ψυχολόγους εφήβων καθ΄όλη τη διάρκεια των πανελληνίων εξετάσεων.
Όπως αναφέρεται στην ηλεκτρονική σελίδα του νοσοκομείου, συνήθη συμπτώματα του άγχους είναι οι δυσκολίες στον ύπνο, τα νεύρα, οι στομαχικές ενοχλήσεις, η μειωμένη ή αυξημένη όρεξη για φαγητό.
Αιτίες του άγχους
Το να γνωρίζουμε την αιτία που προκαλεί το άγχος βοηθάει πολύ στο να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα ώστε να το ελέγξουμε. Σκεφτείτε:
Αν είστε γενικά αγχώδης, μήπως δεν έχετε προετοιμαστεί κατάλληλα για τις εξετάσεις, μήπως είχατε μια παλαιότερη κακή εμπειρία με εξετάσεις, είσαστε τελειομανής περισσότερο από όσο χρειάζεται, δεν νιώθετε καλά στο σώμα μας ή παίρνετε κάποια φαρμακευτική αγωγή; Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.
Μια εβδομάδα πριν
από τις εξετάσεις
Είναι ώρα για επαναλήψεις. Θυμηθείτε: επανάληψη σημαίνει ξανα-κοιτάζω και επαναφέρω στη μνήμη μου όχι μαθαίνω καινούρια ύλη. Ζητήστε βοήθεια από καθηγητές για την ύλη που χρειάζεται να επαναλάβετε ή αν κάτι δεν καταλαβαίνετε.
Μη μελετάτε συνεχώς. Μετά από δυόμισι ώρες, το πολύ, κάντε διάλειμμα.
Τα διαλείμματά σας να είναι παραγωγικά. Ξεκουραστείτε, συνεχίστε με τις συνήθεις δραστηριότητές σας. Μην εγκαταλείψετε τελείως το χόμπι ή το άθλημα με το οποίο σας αρέσει να ασχολείστε. Σας βοηθάει να ξεφύγετε λίγο. Η άσκηση βοηθάει να χαλαρώσετε.
Τρώτε υγιεινά, μικρά και συχνά γεύματα. Πίνετε πολύ νερό, αποφύγετε τον καφέ, το κάπνισμα, το αλκοόλ και τα ενεργειακά ποτά. Έχουν παρενέργειες που θα σας βλάψουν και είστε τόσο κοντά στις εξετάσεις.
Φροντίστε να έχετε τελειώσει την επανάληψη αρκετή ώρα προτού πέσετε για ύπνο. Η έντονη εργασία πριν από τον ύπνο προκαλεί υπερένταση.
Εάν αισθάνεστε ότι το άγχος είναι τόσο έντονο που μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την απόδοσή σας την ώρα των εξετάσεων κάντε κάτι από τώρα. Μιλήστε με κάποιο φίλο σας, γονιό, δάσκαλο/καθηγητή ή ειδικό αν χρειαστεί.
Μια ημέρα πριν
από τις εξετάσεις
Προετοιμαστείτε κατάλληλα από το προηγούμενο βράδυ. Τι θα φορέσετε, τι θα πάρετε μαζί μας, πώς θα πάτε. Γνωρίζετε ακριβώς πού δίνετε εξετάσεις; Ποια ώρα πρέπει να είσαστε εκεί;
Καλό είναι να μην πάρετε μαζί σας βιβλία και σημειώσεις.
Μην φύγετε νηστικοί από το σπίτι, ακόμα κι αν δεν έχετε όρεξη.
Κοιμηθείτε νωρίς, μη μελετάτε μέχρι την τελευταία στιγμή.
Την ώρα των εξετάσεων
Μόλις καθίσατε στη θέση σας και αισθάνεστε ότι θα πάθετε κρίση άγχους. Τι κάνετε;
Είναι φυσιολογικό να αγχώνεστε. Συμβαίνει στους περισσότερους γύρω σας. Έχετε να επικεντρωθείτε στον στόχο σας και να βάλετε τα δυνατά σας.
Εφαρμόστε τις τεχνικές χαλάρωσης. Πάρτε βαθιές αναπνοές, νιώστε άνετα στη καρέκλα, κινείστε τα χέρια σας, τα πόδια σας, το κεφάλι για να φύγει από επάνω σας η ένταση. Φέρτε στο νου σας την εικόνα που σας ηρεμεί. Πείτε θετικά λόγια στον εαυτό σας. Πιείτε λίγο νερό.
Αγνοήστε τους άλλους γύρω σας.
Εάν εξακολουθείτε να μην αισθάνεστε καλά, ενημερώστε τον επιτηρητή.
Διαβάστε προσεκτικά τις ερωτήσεις και απαντήστε καταρχήν σε αυτές για τις οποίες είστε σίγουροι, τις άλλες αφήστε τις για αργότερα.