Tου Ζήση Χ. Πατσίκα, δημοτικού συμβούλου Βέροιας
Συνδημότισσες και συνδημότες,
Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 24ης Μαΐου 2017, κληθήκαμε να «εγκρίνουμε και να παραλάβουμε» μια νέα μελέτη για τη Γέφυρα Κούσιου. Δεν σκοπεύω να αναλωθώ σήμερα στον καταλογισμό των πολιτικών ευθυνών για την κατάντια του έργου. Δεν θα αναφερθώ στην απαξίωση της δωρεάς και των αποδημησάντων εις Κύριον δωρητών. Δεν θα κάνω λόγο ούτε για τις ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες που διερευνώνται από την Ελληνική Δικαιοσύνη.
Σήμερα, θα εξετάσω ένα υποθετικό σενάριο το οποίο συμπίπτει με τα όσα ισχυρίζεται η δημοτική μας αρχή.
Υποθέτουμε, λοιπόν, ότι όλα έγιναν καλώς, και παρόλο που το έργο δεν ολοκληρώθηκε, η διαχείρισή του από πλευράς Δήμου Βέροιας ήταν άριστη. Η πρώτη μελέτη που συντάχθηκε από το μελετητικό γραφείο, είχε προϋπολογισμό 3.130.000 ευρώ. Το έργο δημοπρατήθηκε και συμβασιοποιήθηκε στον ανάδοχο που έδωσε έκπτωση 35%, με τελικό κόστος κατασκευής 2.083.000 ευρώ.
Τελικά το έργο «βάλτωσε» και κανείς δεν φταίει, παρόλο που η σύμβαση με τον ανάδοχο λύθηκε με υπαιτιότητα του Δήμου. Από επίσημα χείλη, δημάρχου και αρμόδιου αντιδημάρχου ακούμε σε κάθε ευκαιρία ότι όλα είναι καλώς καμωμένα και με όλες τις επιμετρήσεις βάσει Νόμου. Ο εργολάβος εισέπραξε μέχρι σήμερα πάνω από 1.200.000 για τις εργασίες που έκανε, ενώ το οριστικό «κλείσιμο» της παλιάς εργολαβίας εκκρεμεί διότι υπάρχουν κι άλλες αξιώσεις για τις οποίες θα αποφανθούν τα Δικαστήρια.
Πάντως, με μια απλή λογική σκέψη το 1.200.000 που έλαβε ο εργολάβος αντιστοιχεί ξεκάθαρα σε πάνω από το μισό συνολικό έργο.
Από το 2010 όταν και υπογράφηκε η πρώτη σύμβαση με χρόνο παράδοσης ένα έτος, δηλαδή το 2011, φτάσαμε στο 2017 και έχουμε πλέον μια νέα, δεύτερη, μελέτη η οποία αφορά τη συνέχιση της υφιστάμενης κατάστασης. Έχει, δηλαδή, ως δεδομένο ότι ένα τμήμα του έργου έχει κατασκευαστεί και μελετάται η συνέχιση – ολοκλήρωση. Τη δεύτερη μελέτη, την εκπόνησε το ίδιο γραφείο που έκανε και την πρώτη.
Η πρώτη προϋπολόγισε κόστος – θυμίζω – 3.130.000 ευρώ για όλο το έργο.
Η δεύτερη προϋπολογίζει κόστος ύψους 3.400.000 ευρώ για το ΥΠΟΛΕΙΠΟΜΕΝΟ έργο.
Διαβάστε το καλά, η πρώτη ξεκινώντας από το 0 (μηδέν) είχε μικρότερο προϋπολογισμό από ότι η δεύτερη που ξεκινάει από το συν 1/2. Όλα αυτά από τον ίδιο μελετητή.
Ο παραλογισμός σε όλο του το μεγαλείο!
Συνεχίζουμε, όμως, το υποθετικό σενάριο το οποίο ακολουθεί η διοίκηση του Δήμου Βέροιας: 3.400.000 η νέα μελέτη, ενώ έχουν απομείνει από τη δωρεά 1.700.000 ευρώ(και «ευτυχώς» που υπάρχουν οι τόκοι), δηλαδή τα μισά από όσα απαιτεί η νέα μελέτη. Μέχρι πέρσι, σύμφωνα με το Ν. 3669/2008 (άρθρο 27 παρ. 2) για να δημοπρατηθεί ένα έργο έπρεπε να υπάρχει εγγεγραμμένη πίστωση όλου του ποσού. Αυτό φαίνεται ότι άλλαξε με το νέο Νόμο Σπίρτζη (Ν.4412/2016), και λέω «φαίνεται» γιατί αυτός ο Νόμος γενικά έχει φέρει ήδη πολλά γραφειοκρατικά προβλήματα όπου εφαρμόζεται (το έχει τονίσει και ο κ. Βοργιαζίδης στο Δημοτικό Συμβούλιο). Εκεί, λοιπόν, ποντάρει η διοίκηση του Δήμου, σε έναν προβληματικό Νόμο, που ελπίζουν ότι θα μπορέσει να λειτουργήσει στο θέμα της Γέφυρας Κούσιου, δημοπρατώντας το έργο «Ολοκλήρωση Κατασκευής Γέφυρας Αφών Κούσιου» προϋπολογισμού 3.400.000 ευρώ, έχοντας εγγεγραμμένα στον προϋπολογισμό μόνο τα μισά χρήματα.
Πού θα βρουν τα λεφτά;
Ο Δήμος ευελπιστεί ότι θα εμφανιστεί εργολάβος που θα «χτυπήσει» το έργο με έκπτωση 50%! Είναι ολοφάνερο αυτό. Λησμονούν, όμως, ότι οι προϋπολογισμοί των μελετών, είναι κοντά στην πραγματικότητα, καθώς λαμβάνουν υπόψη τις τιμές της αγοράς. Συνεπώς, είναι απορίας άξιο αν κάποιος ανάδοχος αποφασίσει να δώσει τόσο μεγάλη έκπτωση, έχοντας ως σκοπό να ολοκληρώσει το έργο. Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ λένε μάλιστα ότι και το 35% έκπτωσης με το οποίο συμβασιοποιήθηκε η πρώτη μελέτη πιθανόν να δημιούργησε δυσκολίες ως προς την εκτέλεσή της. Και τώρα αναμένεται νέος «σοβαρός» εργολάβος να αναλάβει με έκπτωση 50% για να τελειώσει το έργο… Το σενάριο στερείται λογικής.
Τι θα γίνει στην πραγματικότητα;
Το έργο θα δημοπρατηθεί μέσα στο καλοκαίρι και θα ηχήσουν χαρμόσυνες καμπάνες από το Δημαρχείο ότι «τα καταφέραμε»! Όμως εάν η νέα σύμβαση είναι παραπάνω από το 1.700.000 του εναπομείναντος ποσού της δωρεάς, ποιος θα πληρώσει το επιπλέον απαιτούμενο; Απόψεις ειδικών με τους οποίους συζήτησα, εκτιμούν ότι η νέα εργολαβία δεν μπορεί να συμβασιοποιηθεί με ποσοστό έκπτωσης πολύ άνω του 10%.
Και το μάρμαρο αγαπητοί μου, θα το πληρώσουμε πάλι εμείς. Τα πλακάκια μας, οι δρόμοι μας, οι λακκούβες μας, πράγματα για τα οποία ήδη δυσκολεύεται να ανταποκριθεί η Δημοτική Αρχή, θα στερηθούν τεράστιου προϋπολογισμού ώστε να ολοκληρωθεί η Γέφυρα.
Μια Γέφυρα που θα κόστιζε 2.083.000 «με το κλειδί στο χέρι» θα κοστίσει στην καλύτερη περίπτωση τουλάχιστον 1.200.000 από την παλιά εργολαβία και 1.700.000 από τη νέα, σύνολο 2.900.000 τουλάχιστον. Και αυτό είναι ένα σενάριο όχι απλά αισιόδοξο, είναι σχεδόν τρελό, όμως το υιοθετεί και το επιδιώκει η Δημοτική Αρχή ως ρεαλιστική λύση.
Όσο για το χειρότερο σενάριο, αυτό του 10% έκπτωσης, τότε μπορεί και να μιλάμε για ένα συνολικό κόστος που θα ξεπεράσει τα 4.000.000 ευρώ. Οψόμεθα.
Καταλήγοντας, δυστυχώς διαπιστώνουμε πώς ενώ “Γέφυρα” σημαίνει ενότητα, ελευθερία, προκοπή, ευημερία, την έχουν μετατρέψει σε σύμβολο καθεστωτισμού, καμαρίλας και ανικανότητας. Σύμβολο ντροπής για τη Βέροια.
Υ.Γ. 1: Για την ιστορία, την έγκριση της μελέτης υπερψήφισε μόνο η παράταξη Βοργιαζίδη, με ψήφο από τους: Λαζαρίδη, Κούτρα, Παπαδόπουλο, Σιδηρόπουλο, Κουλουριώτη, Κορωνά, Διαμάντη, Σοφιανίδη, Μωυσιάδη, Τσαπαρόπουλο, Λυκοστράτη, Ασλάνογλου, Παπαϊωάνου, Ακριβόπουλο, Ορφανίδη, Γαϊτάνου, Μαυροκεφαλίδη, Σιακαβάρα και Τέτο.
Υ.Γ.2: Ζήτησε διευκρινίσεις ο κ. Βοργιαζίδης για τη λέξη «τεχνάσματα» που χρησιμοποίησα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Τεχνάσματα και αλχημείες, έτσι λέγονται αυτές οι ακροβασίες. Μελέτη υφιστάμενη υπάρχει και είναι η παλιά, πληρωμένη και ελεγμένη μάλιστα από τους πλέον έμπειρους μηχανικούς της Εγνατίας Οδού. Δεν θα μπορούσε αλλιώς να περάσει από το Ελεγκτικό Συνέδριο η νέα μελέτη, εάν δεν βαφτιζόταν ως «δωρεά». Τι είδους δωρεά είναι αυτή που όπως μου απάντησε ο αντιδήμαρχος «Γέφυρας Κούσιου» Άρης Λαζαρίδης θα πληρωθεί με νόμιμο παραστατικό το οποίο και θα ελεγχθεί από την Επίτροπο. Από ποιον θα πληρωθεί; Τι δωρίζει η Διαχειριστική Επιτροπή; Χρήματα που έχουν ήδη δωρηθεί στον Δήμο Βέροιας;