Κύριε Διευθυντά
Σήμερα μία ομάδα τουριστών – αλλοδαπών στεκόταν έξω από το περίπτερο που έστησε ο Δήμος στην Εληά, που γράφει απ’ έξω Information και προσπαθούσαν να δουν-να βρουν; αν είναι μέσα κανένας για να τους δώσει πληροφορίες.
Επειδή έμαθα ότι το περίπτερο αυτό δεν είναι ανοιχτό παρά μόνο μερικές ώρες τις καθημερινές το πρωί – κλειστό Σαββατοκύριακα, γιορτές και εξαιρετέες, προσπάθησα να βοηθήσω τους ανθρώπους σχετικά.
Σκέφθηκα δε αμέσως μετά δύο πράγματα. 1ον: ότι είναι επιεικώς αδιανόητο – για να μην πω γελοίο – να είναι κλειστό το γραφείο τουριστικών πληροφοριών τις ημέρες που κατά τεκμήριο υπάρχει ζωηρή κίνηση εκδρομέων. (Το περιστατικό εξ αντιδιαστολής θυμίζει την απαίτηση ιερέα που ζητούσε 75% επιμίσθιο γιατί ήταν υποχρεωμένος να δουλεύει τις Κυριακές)!!!
2ον: Το περίπτερο αυτό του Δήμου πρέπει να είναι εφοδιασμένο με τις εκδόσεις του Υπουργείου Πολιτισμού (Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων) που αφορούν τον Δήμο Βέροιας και την Ημαθία και να διαθέτει τις θαυμάσιες αυτές εκδόσεις δωρεάν ή έστω έναντι μικρού τιμήματος για την εξυπηρέτηση του κοινού.
Σημειώνω ότι η Διεύθυνση αυτή της υπηρεσίας (αν δεν άλλαξε) είναι στην οδό Πανεπιστημίου αριθμ. 57 www.tap.gr στην Αθήνα και από εκεί μπορεί ο Δήμος να προμηθευθεί ή και να εκτυπώσει και να διανέμει τα παρακάτω σπουδαία βιβλιαράκια.
Θανάση Παπαζώτου: «Οδοιπορικό στη Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή Βέροιας, Ναοί, Τέχνη, Ιστορία» (υπάρχει στα Ελληνικά και στα Αγγλικά)., Κ. Ρωμιόπουλου: «Λευκάδια – Αρχαία Μίεζα» είναι στα Ελληνικά, Αγγλικά και Γερμανικά, Στ. Δρούγου: Χρ. Σαπτσόγλου Παλιαδέλη, «Βεργίνα, περιδιαβαίνοντας τον Αρχαιολογικό χώρο». Το τομίδιο τούτο υπάρχει στα Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά, Ισπανικά, Σερβικά, Ιαπωνικά και Ρωσικά. Τόσο ευνοημένος από αυτή την άποψη είναι ο Δήμος Βέροιας.
Πολλοί Ελληνικοί Δήμοι προμηθεύτηκαν τις εκδόσεις που τους αφορούσαν (αφού προηγουμένως φρόντισαν να τις αποκτήσουν).
Υπάρχουν και αρκετά άλλα ακόμη τευχίδια για την ιστορία του περικαλλούς αυτού τόπου που μπορούν να διατεθούν στους τουρίστες.
Μπορεί επίσης να ληφθεί πρωτοβουλία να γίνουν εκδόσεις και στα Κινέζικα τώρα που Δημοτική αντιπροσωπεία επισκέφθηκε τη χώρα του Μάο και έτσι αποκτήσαμε πρόσβαση και εκεί.
Σχετικά με το οξύ πρόβλημα του «ψιλού» των επισκεπτών, προς το παρόν να προσπαθήσουμε να τους εξηγήσουμε με τους στίχους του αθάνατου Γεωργίου Σουρή:
Οι Έλληνες δύο δίκαια
ασκούν πανελευθέρως
ουρείν τε και συνέρχεσθαι
σε όποιο θέλουν μέρος.
Με κάθε τιμή
Πυθαγόρας Ιερόπουλος