Εγκρίθηκε το βράδυ της Πέμπτης από την Ολομέλεια της Βουλής το πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα και τα αντίμετρα της συμφωνίας για το κλείσιμο της Αξιολόγησης. Ψήφισαν συνολικά 281 βουλευτές εκ των οποίων 153 ψήφισαν υπέρ και 128 κατά. Την στήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας των βουλευτών είχαν τα άρθρα 70 και 71 που αφορούν την μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% στα αγροτικά εφόδια και την κατάργηση του αφορολόγητου των βουλευτών. Μήνυμα στους δανειστές ότι πλέον είναι στιγμή να τηρήσουν και εκείνοι τις δεσμεύσεις τους και να σεβαστούν τις θυσίες του ελληνικού λαού, εξέπεμψε πριν από λίγο ο πρωθυπουργός. «Με το αποτέλεσμα και της σημερινής ψηφοφορίας η Ελλάδα έχει τηρήσει στο ακέραιο τα συμφωνηθέντα. Τώρα είναι η μπάλα στο γήπεδο των δανειστών. Είναι η σειρά τους να τηρήσουν και αυτοί τις δεσμεύσεις τους, στο ακέραιο όπως κάναμε κι εμείς. Αναμένουμε και δικαιούμαστε , από τη συνεδρίαση του Eurogoup της ερχόμενης Δευτέρας, μια απόφαση για τη ρύθμιση του ελληνικού δημόσιου χρέους που θα είναι αντίστοιχη των θυσιών του ελληνικού λαού», δήλωσε αμέσως μετά την ψηφοφορία στη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Στα χαρακτηριστικά στιγμιότυπα της συνεδρίασης και η κίνηση μελών της νεολαίας της Λαϊκής Ενότητας να ρίξουν μέσα στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής ανακοινώσεις της ΛΑΕ κατά του 4ου μνημονίου. Οι τρεις νέοι οδηγήθηκαν από τη φρουρά της Βουλής εκτός των θεωρείων.
Έξω από τη Βουλή
Έξω από τη Βουλή, όπου πραγματοποιήθηκε συλλαλητήριο ενάντια στα νέα μέτρα, υπήρξαν επεισόδια όταν μικρή ομάδα κουκουλοφόρων εκτόξευσε πέτρες και μολότοφ εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων, μπροστά στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Ακολούθησε ρίψη δακρυγόνων από τους άνδρες των ΜΑΤ. Δύο άτομα προσήχθησαν και άλλο ένα συνελήφθη.
Η αντιπολίτευση
«Αν είχατε στοιχειώδη ντροπή, θα είχατε παραιτηθεί, δίνοντας την ευκαιρία στους πολίτες να μιλήσουν. Αντί για αυτό κάνατε την αποτυχία σας νέο μνημόνιο, ψέματα και διχόνοια….αντί να κρατήσετε τις δικές μου ομιλίες δυο χρόνια μετά, δεν μας δίνετε τις δικές σας δυο χρόνια πριν. Εσείς έχετε δυσκολία να εξηγήσετε πως αντί να σκίσετε τα μνημόνια φέρνετε 4ο μνημόνιο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε: «Δεσμεύει τη χώρα με νέα μέτρα μετά τη λήξη του 3ου μνημονίου. Αυτό λέγεται 4ο μνημόνιο... Εμείς έχουμε κάνει την αυτοκριτική μας. Εσείς έχετε πει κάτι για τον δημαγωγικό λαϊκισμό σας» ρώτησε τον πρωθυπουργό: «Δεν είστε αθώοι του αίματος» είπε. Απάντησε και στις προσωπικές αναφορές και ειδικότερα στη φράση τσάμπα μάγκας: «Τσάμπα μάγκας είναι αυτός που εν γνώση του λέει ψέματα για να κάνει ρεσάλτο στην εξουσία. Τσάμπα μπάγκας είναι αυτός που έλεγε δεν πληρώνω και τώρα έχει τρελάνει τον κόσμο στους φόρους. Τσάμπα μάγκας είναι αυτός που εκλέγεται με ενισχυμένη αναλογική και όταν βλέπει ότι χάνει ψηφίζει την απλή αναλογική». Αλλά και για την αναφορά του Αλέξη Τσίπρα περί στρατηγικού αδιεξόδου είπε: «Αν είστε σίγουρος ότι η ΝΔ είναι σε στρατηγικό αδιέξοδο κάντε εκλογές και αφήστε τους πολίτες να κρίνουν».
«Είναι μια συμφωνία ντροπής. Είναι πρόκληση να μας ζητούν να ψηφίσουμε τα δήθεν αντίμετρα. Όχι σε όλα τα μέτρα και τα αντίμετρα που φέρνετε σήμερα. Η καθυστέρηση της κυβέρνησης δεν ήταν τυχαία. Έδωσε τη δυνατότητα να μπουν μέτρα που δεν ήταν στη συζήτηση το φθινόπωρο. “Τα έδωσε όλα” συνειδητά στους δανειστές. Από το “go back κυρία Μέρκελ” στο “welcome home κυρία Μέρκελ”. Σε λίγο θα τους δώσετε και τα κλειδιά»,ανέφερε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
Για «μνημόνιο στην τετάρτη» έκανε λόγο ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία του στην Βουλή, τονίζοντας ότι πρόκειται για μέτρα στήριξης της κερδοφορίας των μονοπωλίων και κατευθύνσεις αύξησης της εκμετάλλευσης των εργαζομένων και ενίσχυσης της συγκέντρωσης του κεφαλαίου, τα οποία προωθούνται σε όλα τα κράτη- μέλη της ΕΕ.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης ανέφερε ότι η σημερινή συνεδρίαση καταγράφεται στην ιστορία, διότι δείχνει την αποτυχία επτά ετών άκαρπης λιτότητας.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης ανέφερε για το πολυνομοσχέδιο πως η μεγάλη εικόνα είναι ότι η Ελλάδα σήμερα έπειτα από τρία μνημόνια παραμένει εγκλωβισμένη στα μνημόνια, σε αντίθεση με τις άλλες χώρες της Ευρώπης που βγήκαν από τα μνημόνια.
Η «Χρυσή Αυγή» αποκλείστηκε από τη συζήτηση.