Για το αντικείμενο των εργασιών στις μονάδες που θα επαναλειτουργήσουν, τις θέσεις εργασίας, την ετοιμότητα του εξοπλισμού και των υποδομών των μονάδων σε Νάουσα και Κομοτηνή, αλλά και για τον Λυσίμαχο Γιαγκούλα, ψυχή του σχεδίου, απαντά μεταξύ άλλων ο Γιάννης Μουσουλίδης, πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΕΝΚΛΩ και μέλος της ομάδας εργασίας για την επαναλειτουργία των μονάδων του εργοστασίου, στη συνέντευξή του στον Άκου 99.6.
Κάθετη μονάδα στον Στενήμαχο
Αναφερόμενος στο αντικείμενο εργασίας των μονάδων που πρόκειται να ανοίξουν, ο κ. Μουσουλίδης σημείωσε:
"Θα ασχολούνται με την παραγωγή βαμβακερού νήματος στα δύο εργοστάσια της Κομοτηνής και με την παραγωγή συνθετικών και νημάτων μόδας στο εργοστάσιο Στενημάχου, το οποίο θα εγκαταστήσει μέσα και τη γραμμή πλοκής όπως ήταν στο παρελθόν με το πλεκτήριο και θα υπάρχει και όλο το κομμάτι της κατασκευής ενδύματος, που θα είναι πλέον δικό μας δεν θα δουλεύουμε φασόν. Άρα ο Στενήμαχος θα είναι μια κάθετη μονάδα η οποία θα ξεκινάει από νήματα μόδας και θα φτάνει μέχρι ρούχα. Άρα μιλάμε για τρεις εγκαταστάσεις, οι οποίες θα ενσωματώσουν σχεδόν όλο το παλιό, καλό κομμάτι παραγωγής που είχε ο όμιλος".
Έτοιμες εγκαταστάσεις και υποδομές
Ως προς την ετοιμότητα των μηχανημάτων και των υποδομών, ο κ. Μουσουλίδης απάντησε:
"Δεν είναι τυχαία η επιλογή των μονάδων που θα λειτουργήσουν. Πρέπει να θυμίσω στο κοινό σας, ότι για τη μεν Ροδόπη και Μαρώνεια ο εξοπλισμός και τα κτηριακά είναι 99-2000’, όσο αφορά την κατάσταση Στενημάχου, γνωρίζουν οι συνάδελφοι στη Νάουσα, το μεγάλο μέρος τους έχει αγοραστεί από το 2002 έως το 2004 και το πλεκτήριο το 2005. Άρα μιλάμε ότι οι υποδομές και ο εξοπλισμός είναι πάρα πολύ καλές. Από εκεί και πέρα κτηριακά και επισκευές φυσικά θα χρειαστούν και έχουν υπολογιστεί μέσα στο κόστος της επένδυσης του επενδυτή".
150 θέσεις εργασίας στη Νάουσα και 400 στην τριετία
Όσο για τις θέσεις εργασίας ο κ. Μουσουλίδης σημείωσε:
"Από τις 340 αρχικές οι 190 είναι στο κομμάτι της Κομοτηνής και γύρω στις 150 για την περιοχή της Νάουσας, αλλά αυτά συνεχώς αυξάνονται ανά έτος και αυτή η ετήσια αύξηση έρχεται από το κομμάτι του ενδύματος που καταλαβαίνετε πως ξεκινάει με λιγότερους και αρχίζει και ανεβαίνει χρόνο-χρόνο για να φτάσει σύνολο στους 665, από τους οποίους οι 400 θα βρίσκονται στο κομμάτι της Νάουσας , σε επίπεδα 3ετίας".
Ψυχή του σχεδίου ο Λυσίμαχος Γιαγκούλας
"Αν δεν ήταν ο Λυσίμαχος να κάνει την τεχνική τεκμηρίωση στην τελευταία φάση της προσπάθειας των εργαζομένων της ΕΝΚΛΩ, σήμερα όχι επενδυτής δεν θα υπήρχε, δεν θα συζητούσαμε καν". Με τα παραπάνω λόγια απάντησε ο κ. Μουσουλίδης, απαντώντας σε ερώτημα για τον ρόλο που είχε στον όλο σχεδιασμό ο Λυσίμαχος Γιαγκούλας, που έφυγε από τη ζωή πριν από περίπου 2 μήνες. "Πρέπει να ξέρει ο κόσμος ότι τα εργοστάσια αυτά που αγωνιζόμαστε να λειτουργήσουν, τα κράτησε στη ζωή τις εποχές του 2005-06-07-08 αυτός ο άνθρωπος. Οι μάχες που είχε δώσει ο Λυσίμαχος στην εταιρία για την πόλη του δεν μπορούν να εξιστορηθούν σε δευτερόλεπτα. Η απώλειά του είναι ο μόνος πραγματικός φόβος για την επιτυχία του επιχειρησιακού σχεδίου, αφού ήταν η ψυχή και το μυαλό του. Ο μόνος μας φόβος τώρα είναι το πώς θα αντεπεξέλθουμε τεχνικά, πώς θα φέρουμε σε πέρας αυτό το έργο χωρίς τον Λύσι, που δεν είναι εδώ μαζί μας για να πανηγυρίσει. Και όταν σχεδιάζουμε τι θα κάνουμε από την πρώτη μέρα, όλοι μεταξύ μας λέμε ότι αυτό θα έλεγε ο Λυσίμαχος, κι έτσι πορευόμαστε" τόνισε ο κ. Μουσουλίδης.
Ενημερώσεις στις πόλεις
Ο κ. Μουσουλίδης τόνισε κλείνοντας τη συνέντευξη ότι η ομάδα εργασίας ξεκινά ενημερωτικές εκδηλώσεις σε Νάουσα και Κομοτηνή, "... για να εξηγήσουμε τι έχουμε κάνει και τι θα κάνουμε, γιατί πιστεύομε ότι αυτό είναι ένα θέμα της πόλης και όχι μόνο των πρώην εργαζομένων της ΕΝΚΛΩ".