Τη δικαστική απόφαση ώστε να προχωρήσει η νομική κατοχύρωση της επένδυσης περιμένουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες οι επί χρόνια άνεργοι εργαζόμενοι της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας, ύστερα από την κατάθεση της επίσημης πρότασης από τον ενδιαφερόμενο επενδυτή στο πτωχευτικό δικαστήριο. Αυτό που προέχει τώρα είναι να καθοριστεί ημερομηνία εκδίκασης της υπόθεσης στο πτωχευτικό δικαστήριο μέχρι το τέλος Ιουνίου, καθώς στη συνέχεια κλείνουν τα δικαστήρια με κίνδυνο να χαθεί πολύτιμος χρόνος.
Σύμφωνα με την "Εφημερίδα των Συντακτών" ο επενδυτής είναι ελληνική οικογένεια, η οποία έχει συστήσει κυπριακή εταιρεία (Hellenic Partners for reconstruction and development Ltd.), ενώ η χρηματοδότηση γίνεται μέσω επενδυτικού ταμείου από το Λουξεμβούργο (AIGLON).
Στον εισηγητή πτώχευσης, στη σύνδικο πτώχευσης και στο συμβούλιο των πιστωτών έχει σταλεί έγγραφο από τον επενδυτή, που τους ενημερώνει για το ενδιαφέρον του, τη δέσμευσή του στο επιχειρησιακό σχέδιο των εργαζομένων, το αίτημά του να εκποιηθεί στο σύνολό του το υπόλοιπο της πτωχευτικής περιουσίας και την πίστωση ύψους 100 εκατ. ευρώ που διαθέτει ώστε να συμμετάσχει στον επικείμενο πλειστηριασμό. Η τιμή εκκίνησης για το σύνολο της πτωχευτικής περιουσίας αναμένεται να προσεγγίσει τα 25 εκατομμύρια ευρώ.
Η σύνδικος πτώχευσης, η οποία κατηγορήθηκε από τους εργαζόμενους για αντιθεσμική συμπεριφορά προς όφελος όσων ήθελαν την εκποίηση με το κομμάτι, ανέφερε στη συγκεκριμένη εφημερίδα ότι τα νομιμοποιητικά έγγραφα που έλαβε ήταν σε φωτοτυπία δύο σελίδων, όπου αναφέρεται το όνομα του εκπροσώπου, το κεφάλαιο σύστασης που ανέρχεται σε 12.500 ευρώ και το τραπεζικό γραφείο επενδύσεων με έδρα στον Παναμά. Πλέον όμως στη διάθεση του δικαστηρίου και της συνδίκου δεν βρίσκεται μόνο το άνωθεν κεφάλαιο σύστασης της εταιρείας, αλλά τα 100 εκατ. ευρώ της επιστολής πίστωσης από το επενδυτικό ταμείο. Μένει να αποφανθεί το δικαστήριο και να φανεί αν ο συγκεκριμένος επενδυτής (ή όποιος άλλος υπερθεματιστής) θα υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα.
Αμφιβολίες Τσίτση
Για «θολό τοπίο» μιλά στον Ελεύθερο Τύπο ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Νάουσας Σάκης Τσίτσης: "Την πρόταση του επενδυτή δεν την έχουμε διαβάσει. Το σχέδιο διάσωσης που προωθείται δεν είναι των εργαζομένων αλλά της τελευταίας διοίκησης πριν κλείσει η επιχείρηση. Υπάρχουν εργαζόμενοι που δεν γνωρίζουν για κανένα μνημόνιο συμφωνίας με τον συγκεκριμένο όμιλο. Όταν ήρθε ο εκπρόσωπος των επενδυτών να επισκεφτεί τα εργοστάσια τον ρωτήσαμε ποιος τον έστειλε και ποιος βάζει τα χρήματα. Δεν μας απάντησε τίποτα. Για εμάς είναι κάτι σαν ΄φάντασμα΄ αυτός ο όμιλος. Γνώμη μου είναι ότι αν μπλέξουν τους εργαζομένους σε αυτό το σχέδιο διάσωσης, το οποίο προβλέπει και να γίνουν μέτοχοι, σύντομα θα βρεθούν ξανά απολυμένοι".