Σήμερα απ’ ότι φαίνεται πηγαίνουν προς κατάθεση τα μέτρα και τα αντίμετρα στη Βουλή, σύμφωνα με τελευταία ενημέρωση της Βουλής στα κόμματα, γεγονός που σφίγγει τον κλοιό καταρχάς στην ενημέρωση των ίδιων των βουλευτών.
Την προαναγγελία για τη χρονική μετάθεση κατάθεσης του πολυνομοσχεδίου με το οποίο η κυβέρνηση φιλοδοξεί να κλείσει την β’ αξιολόγηση στις 22 Μαΐου έκανε ουσιαστικά το πρωί ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Ρήγας, ο οποίος άφησε ανοιχτό ακόμα και το ενδεχόμενο κατάθεσής του την Κυριακή, δηλαδή μία μέρα πριν μπει στις Επιτροπές.
Πρόκειται για ένα ογκώδες σχέδιο νόμου, με τον εξίσου μακροσκελή τίτλο “Συνταξιοδοτικές διατάξεις Δημοσίου και τροποποίηση διατάξεων του ν. 4387/2016, μέτρα εφαρμογής των δημοσιονομικών στόχων και μεταρρυθμίσεων, μέτρα κοινωνικής στήριξης και εργασιακές ρυθμίσεις, Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-2021 και λοιπές διατάξεις”. Σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε προχθές στην Βουλή μετά την Διάσκεψη των Προέδρων το εν λόγω νομοσχέδιο θα κατατεθεί και θα αναρτηθεί στον ιστότοπο της Βουλής γύρω στις 15:00 το μεσημέρι, όμως κοινοβουλευτικές πηγές προχθές το βράδυ άφηναν ανοιχτό η κατάθεσή του να γίνει λίγο αργότερα.
Στο ενδεχόμενο να μην κατατεθούν σήμερα τα μέτρα, αλλά αύριο, είπε στον Αντ-1 ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Π. Ρήγας, τονίζοντας ότι “γίνεται μία ολοκλήρωση των άρθρων, και πρέπει να είναι αναλυτικά τεκμηριωμένη. Θεωρώ ότι θα ολοκληρωθεί, το πότε θα κατατεθεί δεν έχει σημασία, νομίζω, αν θα είναι σήμερα ή την Κυριακή. Ολοκληρώνεται σήμερα το νομοσχέδιο στις τεχνικές δυσκολίες”.
Το μόνο σίγουρο είναι πως στην Αιτιολογική Έκθεση, η οποία συνοδεύει κάθε νομοσχέδιο, δεν θα υπάρχει η πολυπόθητη αναφορά περί απομείωσης του χρέους, όπως διευκρίνισε χθες μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Στην ίδια ενημέρωση ο κ. Τσακαλώτος άφησε ανοιχτό να μην κλείσει η β’ αξιολόγηση παρά την ψήφιση των μέτρων στις 22 Μαΐου, αλλά να χρειαστεί να πάει λίγο αργότερα. Ο ίδιος προσδιόρισε τον χρόνο στις αρχές Ιουνίου.
Το πολυνομοσχέδιο θα περάσει με την διαδικασία του επείγοντος στις συναρμόδιες Επιτροπές την Δευτέρα και Τρίτη, ενώ θα εισαχθεί στην Ολομέλεια την Τετάρτη και Πέμπτη. Στόχος της πλειοψηφίας είναι να ψηφιστεί, με την διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, μετά τις ομιλίες των πολιτικών Αρχηγών.
Επειδή εμπλέκονται τέσσερις διαφορετικές Επιτροπές, στις οποίες συνολικά μετέχουν 150-180 βουλευτές η συζήτηση τη Δευτέρα και την Τρίτη επι της ουσίας θα είναι μια “μίνι Ολομέλεια” πλην των πολιτικών αρχηγών.