Τριήμερο σεμινάριο με θέμα «Η βιομηχανική κληρονομιά της Νάουσας ως μοχλός ανάπτυξης» πραγματοποίησε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Νάουσας, 5-7 Μαϊου. Στο σεμινάριο συμμετείχαν 67 εκπαιδευτικοί από διάφορα μέρη της Ελλάδας. Στόχος ήταν η ανάδειξη της βιομηχανικής κληρονομιάς της Νάουσας και φυσικά η γνωριμία και ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών για σχετικά θέματα.
Την Παρασκευή 5 Μαΐου στον πολυχώρο πολιτισμού ΄Χρήστος Λαναράς΄ (αίθουσα Βέτλανς) ο αντιδήμαρχος πολιτισμού Σταύρος Βαλσαμίδης απεύθυνε χαιρετισμό και μίλησε για το όραμα του δήμου για την αξιοποίηση της βιομηχανικής κληρονομιάς της Νάουσας.
Ακολούθησαν: Η υπεύθυνη του ΚΠΕ η Λιάνα Στυλιανού, που αναφέρθηκε στην αξιοποίηση της Βιομηχανικής Κληρονομιάς εκπαιδευτικά.
Ο Ηρακλής Καλογερόπουλος, Αρχιτέκτων – Μουσειολόγος, μέλος της εταιρείας TETRAGON, που μίλησε για την «Ανάδειξη και αξιοποίηση μνημείων βιομηχανικής κληρονομιάς: Εφαρμογές και παραδείγματα εκθεσιακών χώρων» και αναφέρθηκε σε διάφορα παραδείγματα ανάδειξης βιομηχανικών μνημείων.
Η Μαρία Μαυροειδή Μαρία, Ιστορικός, Βιομηχανική αρχαιολόγος, Πρόεδρος ελληνικού τμήματος TICCIH με θέμα «Μιλώντας στους μαθητές για την ιστορία της βιομηχανίας και την κληρονομιά της: ο ρόλος και η συμβολή του Ελληνικού Τμήματος TICCIH»
Η Όλγα Δεληγιάννη, Αρχιτέκτονας, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας για την προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, για τις δυσκολίες κατακτήσεις και εμπειρίες που έζησε στα 30 χρόνια ενασχόλησης της με τη Βιομηχανική Κληρονομιά στην εφορεία Νεοτέρων Μνημείων Θεσσαλονίκης.
Το Σάββατο οι εκπαιδευτικοί γνώρισαν το Βιομηχανικό μονοπάτι της Νάουσας ενθουσιάστηκαν από τη μοναδικότητα του τοπίου και των βιομηχανικών όγκων των εργοστασίων.
Το απόγευμα στους χώρους διδασκαλίας του ΚΠΕ πραγματοποιήθηκαν δύο εργαστήρια. Η Ιφιγένεια Ηλιοπούλου, Νηπιαγωγός, MPhil, PhD στην Π.Ε. πραγματοποίησε εργαστήριο με θέμα «Πώς αναπτύσσεται ένα θέμα για τη βιομηχανική κληρονομιά με τη διδακτική μέθοδο της Ιστοριογραμμής: Το παλιό κλωστοϋφαντουργείο της Νάουσας», και η Βαρβάρα Πετρίδου, Υπεύθυνη Π.Ε. Δ.Δ.Ε. Β’ Αθήνας, πραγματοποίησε εργαστήριο με θέμα «World Café. Ανθρωπογενές-δομημένο περιβάλλον και ενεργός πολίτης. Με ποιους τρόπους μπορεί ο ενεργός πολίτης να συμβάλλει στο όραμα για την αειφορική διατήρηση ενός τόπου».
Την Κυριακή 7 Μαΐου εκπαιδευτικοί από σχολεία παρουσίασαν τη δουλειά τους, ενώ εκπαιδευτικοί από το ΚΠΕ Λαυρίου παρουσίασαν το δικό τους εκπαιδευτικό πρόγραμμα.
Η επιτυχία του σεμιναρίου ήταν φανερή καθώς οι εκπαιδευτικοί έμειναν κατενθουσιασμένοι από την εξυπηρέτηση των εκπαιδευτικών του ΚΠΕ και τα ενδιαφέροντα πράγματα που γνώρισαν στο βιομηχανικό μονοπάτι.