Ένα μεγάλο καλάθι, ίσως το πλουσιότερο σε όλη τη χώρα, με πολλά και διαφορετικά μεταξύ τους αγροτικά προϊόντα, έχει στη διάθεσή της η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως κάθε περιφερειακή ενότητα έχει εντελώς διαφορετικά παραγωγικά γνωρίσματα, με την Ημαθία φυσικά να κυριαρχεί σε πολλούς τομείς (βόειο κρέας, ροδάκινα, κρασί κ.ά.).
Σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης, στην Κεντρική Μακεδονία καλλιεργείται το 55% της εθνικής παραγωγής επιτραπέζιας ελιάς, σχεδόν το 1/3 του βαμβακιού, το 85% του ρυζιού, το 1/3 των σιτηρών, το 70% των οπωροφόρων, το 1/5 των κηπευτικών, το 15% των κτηνοτροφικών φυτών. Σημαντικές επιδόσεις έχει και στον τομέα της κτηνοτροφίας, καθώς το 1/3 του βόειου κρέατος παράγεται στην Κεντρική Μακεδονία, σχεδόν το μισό του αγελαδινού γάλακτος, το 1/5 του αιγοπρόβειου γάλακτος, το 15% των αβγών και του κρέατος που προέρχεται από πουλερικά, το 1/5 του χοίρειου κρέατος, το 25% του μελιού και σχεδόν το 1/3 των αλιευμάτων. Στον οινικό τομέα, δραστηριοποιούνται πάνω από 130 οινοποιεία με περισσότερες από 800 ετικέτες μακεδονικών κρασιών. Η αγροτική παραγωγή στην Περιφέρειά μας ανέρχεται στο 4,5% του ΑΕΠ.
Τεράστια νούμερα που αφορούν την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας και επιβεβαιώνουν τα όσα λέγαμε τα προηγούμενα χρόνια για την... αγελάδα που παράγει, έχοντας ωστόσο τους μαστούς της στα κεντρικά και νότια σημεία της χώρας. Η σταθερά αυτή έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια, ωστόσο λόγω της οικονομικής ύφεσης δεν καταφέραμε να αντιληφθούμε τα αποτελέσματα αυτής της αλλαγής. Όπως όλα δείχνουν, εμείς θα συνεχίσουμε να παράγουμε με την ίδια δυναμική. Ελπίζουμε να αλλάξει και το κλίμα κάποια φορά στην αντιμετώπιση του επιχειρείν από την Πολιτεία. Γιατί κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει αν πάψουν οι αγελάδες της περιφέρειας να παράγουν γάλα.