Τον αντιπεριφερειάρχη Κώστα Καλαϊτζίδη επισκέφθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής ο γενικός πρόξενος της Δημοκρατίας του Ουζμπεκιστάν Ολίμ Κασίμοφ. Στην προσφώνηση του ο αντιπεριφερειάρχης τόνισε τους ιστορικούς πολιτιστικούς δεσμούς της Ελλάδας και του Ουζμπεκιστάν, με επίκεντρο τον Μέγα Αλέξανδρο, ο οποίος στην εκστρατεία του προς την Άπω Ανατολή βρέθηκε στην αρχαία Σογδιανή (σημερινό Ουζμπεκιστάν) νυμφευόμενος τη Ρωξάνη, με την οποία γέννησε τον Αλέξανδρο τον Δ΄, τα οστά του οποίου ανακαλύφθηκαν στους βασιλικούς τάφους των Αιγών.
Ο κ. Καλαϊτζίδης στάθηκε επίσης στη φιλοξενία που παρείχε το Ουζμπεκιστάν στην ελληνική προσφυγική κοινότητα που δημιουργήθηκε στην πρωτεύουσα Τασκένδη, μετά το τέλος του ελληνικού εμφυλίου πολέμου και αριθμούσε 50.000 μέλη, πριν τον επαναπατρισμό τους στη χώρα μας.
Η συζήτηση, στην οποία συμμετείχαν η περιφερειακή σύμβουλος κ. Καρατζιούλα και οι κ.κ Ανδρεάδης και Γιανναβαρτζής, συνεχίστηκε με τις δυνατότητες συνεργασίας σε οικονομικό επίπεδο, με τον κ. Κασίμοφ να τονίζει ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από τη χώρα του για τεχνογνωσία των ελληνικών επιχειρήσεων σε διάφορους παραγωγικούς τομείς και ειδικά στον πρωτογενή.
Η επίσκεψη συνεχίστηκε με την ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων, με τον αντιπεριφερειάρχη να δωρίζει στον γενικό πρόξενο το βιβλίο της ιστορίας των Αιγών και τη σάρισα με τη μακεδονική ασπίδα, ενώ ο κ. Κασίμοφ ανταπέδωσε με ένα χειροποίητο έργο τέχνης της πατρίδας του.
Ακολουθεί η προσφώνηση του κ. Καλαϊτζίδη, προς τον κ. Κασίμοφ.
Αξιότιμε κύριε γενικέ πρόξενε της φίλης χώρας του Ουζμπεκιστάν στην Ελλάδα, Ολίμ Κασίμοβ και εκλεκτοί συνεργάτες του.
Είναι ιδιαίτερη τιμή για μένα να σας υποδέχομαι στην Περιφερειακή Ενότητα της Ημαθίας, στην γη όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Μέγιστος των Ελλήνων και της Οικουμένης Αλέξανδρος.
Η πολιτιστική εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αλλά και ο γάμος του με την πανέμορφη Ρωξάνη στην γη της Σογδιανής, το σημερινό Ουζμπεκιστάν, όπως και οι γάμοι χιλιάδων Μακεδόνων στην χώρα σας, αναδεικνύουν την κοινή παράδοση και ιστορία των δυο χωρών μας.
Σήμερα βρίσκεστε λίγα χιλιόμετρα από τις Αιγές, την πρωτεύουσα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όπου βρίσκονται οι βασιλικοί τάφοι του πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου Φιλίππου του Δευτέρου, καθώς και ο περίφημος τάφος του Πρίγκιπα, ενός εφήβου 13 χρονών, που είναι του γιου του Μεγάλου Αλεξάνδρου και της Ρωξάνης, Αλεξάνδρου του Τετάρτου.
Κύριε πρόξενε, αγαπητέ Ολίμ,
Είναι ιδιαίτερα σημαντική η οικουμενική διάσταση του Αλεξάνδρου, αφού μετέφερε σε όλο τότε τον γνωστό κόσμο και στις πόλεις που ίδρυσε ,την ελληνική παιδεία που διδάχτηκε από τον φιλόσοφο της Οικουμένης Αριστοτέλη, στην περίφημη Σχολή του κοντά στην αρχαία Μίεζα, τη σημερινή Νάουσας.
Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω την φιλοξενία που δέχτηκαν στην Τασκένδη και σε άλλες πόλεις της πατρίδας σας, δικοί μας άνθρωποι, μετά τον σκληρό ελληνικό εμφύλιο πόλεμο.
Κύριε πρόξενε,
Ευελπιστώ ότι η σημερινή σας επίσκεψη θα γίνει η απαρχή για περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων της Ημαθίας με την φίλη χώρας σας και πέραν του πολιτιστικού τομέα.
Ειδικά δε στον πρωτογενή τομέα η Ημαθία είναι η πρωτεύουσα της Ελλάδας στην εξαγωγή αγροτικών προϊόντων, με κυρίαρχα τα ροδάκινα και το κρασί.
Εκτιμώ ότι οι συναντήσεις που θα έχετε σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο με τοπικούς επιχειρηματίες θα είναι ιδιαίτερα επωφελείς και για τις δυο πλευρές.
Καλώς ήλθατε!