Με τους 13 περιφερειάρχες της χώρας συναντάται ο πρωθυπουργός. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρίσκεται η παραγωγική ανασυγκρότηση και ο πρωταγωνιστικός ρόλος των περιφερειών στην προσπάθεια για την ανάταξη της οικονομίας και της κοινωνίας.
Υποδεχόμενος τους αιρετούς ο πρωθυπουργός είπε: «Θέλω να κάνω μια ουσιαστική συζήτηση μαζί σας. Να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα με νηφαλιότητα και αυτή την ευκαιρία δεν πρέπει να τη χάσουμε».
«Δεν θέλω η εισήγηση μου να είναι τυπική» είπε ακόμη και πρόσθεσε: «Έχω την αίσθηση ότι δίνεται σε όλους η ευκαιρία και στην κυβέρνηση, στο πολιτικό σύστημα και στην αυτοδιοίκηση να σχεδιάσει με νηφαλιότητα την επόμενη μέρα».
Ο κ. Τσίπρας συνέχισε λέγοντας ότι οι αιτίες της κρίσης είναι γνωστές και αναφέρθηκε στο «στρεβλό παραγωγικό μοντέλο του παρελθόντος», το οποίο συνετέλεσε στην κρίση. Ζήτησε από τους περιφερειάρχες να εκπονήσουν το «νέο σχέδιο για το παραγωγικό μοντέλο, που θα πρέπει να είναι δίκαιο, βιώσιμο και διατηρήσιμο».
Χαρακτήρισε «μείζον εθνικό ζήτημα» την παραγωγική ανασυγκρότηση, υπογραμμίζοντας πως το θέμα «δεν αφορά μόνο την κυβέρνηση, αλλά όλο το πολιτικό σύστημα, τους παραγωγικούς φορείς και την τοπική αυτοδιοίκηση».
«Αν θέλουμε βιώσιμο μοντέλο, πρέπει να αναζητήσουμε τις αναπτυξιακές και τοπικές δυνατότητες» είπε και πρόσθεσε: «Αν θέλουμε να μιλήσουμε για μοντέλο ανάπτυξης βιώσιμης, διατηρήσιμης και δίκαιης, να δούμε πώς θα κατανεμηθούν και οι πόροι και σε γεωγραφκό επίπεδο». Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι στο παρελθόν οι πόροι κατανεμήθηκαν άδικα.
Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός είπε στους περιφερειάρχες: «Πιστεύω ότι αν θέλουμε να προσεγγίσουμε τις δυνατότητες και να ανιχνεύσουμε τις αγωνίες της κοινωνίας, δεν έχουμε άλλο τρόπο παρά μονάχα να απευθυνθούμε σε εσάς, που γνωρίζετε τα προβλήματα και τις δυνατότητες του κάθε τόπου. Που είστε σε επαφή με τους παραγωγικούς φορείς και δεν μπλέκεστε με την καθημερινή μικροπολιτική σύγκρουση, που χαρακτηρίζει το πολιτικό μας σύστημα. Εσείς είστε αυτοί που θα παίξετε σημαντικό ρόλο στην παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου».
Ικανοποίηση για το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας αναγνώρισε το ρόλο που μπορεί να έχει ο β΄ βαθμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας εξέφρασαν οι περισσότεροι περιφερειάρχες στη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.
Στη συνάντηση συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθούν άμεσα τα 13 Περιφερειακά Αναπτυξιακά Συνέδρια (ένα σε κάθε περιφέρεια), στα οποία η τοπική αυτοδιοίκηση σε συνεργασία με τους παραγωγικούς φορείς θα καταθέσουν ολοκληρωμένες προτάσεις, από τη σύνθεση των οποίων θα διαμορφωθεί στη συνέχεια το εθνικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης με κύριο ζητούμενο τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.
Περιφερειάρχες, ανεξαρτήτου κομματικής προέλευσης, αναγνώρισαν ως θετικό το γεγονός ότι η ανασυγκρότηση θα ξεκινήσει «από κάτω προς τα πάνω», από το τοπικό και το περιφερειακό προς το εθνικό και όχι αντίστροφα όπως συνέβαινε στο παρελθόν.
Οι περιφερειάρχες ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό για ευρεία γκάμα ζητημάτων που απασχολούν τις περιφέρειές τους (αγροτικά, τουρισμός, βιομηχανία, μεταποίηση, περιβάλλον, διαχείριση απορριμμάτων, δασικοί χάρτες, μεταφορές κ.λπ), με αιχμή την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και τις καθυστερήσεις των έργων που αυτή προκαλεί.
«Όλη η Ελλάδα ήταν εδώ. Και ο πρωθυπουργός είχε τη δυνατότητα να ακούσει με τη φωνή των περιφερειαρχών κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα», σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ, περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.