Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 24 Απριλίου η κοινή εκδήλωση των Φίλων του Βυζαντινού Μουσείου Βέροιας και της Δημόσιας Βιβλιοθήκης στην κατάμεστη και όχι μόνο από Ημαθιώτες αίθουσα εκδηλώσεων της Βιβλιοθήκης.
Το κοινό καλωσόρισαν η ταμίας του Δ.Σ. των «Φίλων» κα Ζώγια Καρακώστα και ο δ/ντής της Βιβλιοθήκης κ. Αντώνης Γκαλίτσιος. Με τον γνωστό πληθωρικό τρόπο του ο Ημαθιώτης καθηγητής της Ιστορίας του Νέου Ελληνισμού κ. Κων/νος Φωτιάδης ανέπτυξε το θέμα «Θα παραμείνουμε απαθείς; Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου».
Ο κ. Φωτιάδης ανέφερε ότι την πρώτη πρόταση του τίτλου της ομιλίας του τη δανείστηκε από τον τίτλο του βιβλίου του Γεωργίου Μουστάκη «Θα παραμείνουμε απαθείς;», Βαλταπαράϊσο Χιλής, 1922, γραμμένο στα ισπανικά και αφιερωμένο στην τραγωδία του ποντιακού Ελληνισμού.
Θύμισε ότι το 1994 η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ομόφωνα την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Τα θύματα της Γενοκτονίας υπολογίζονται σε 353.000 με το οργανωμένο και μαζικό έγκλημα να λαμβάνει χώρα κατά την περίοδο των Νεότουρκων (1916-1918) και κατά την περίοδο των Κεμαλιστών (1919-1922), η σκληρότερη φάση της τραγωδίας (στις 19-5-1919 αποβιβάστηκε ο Κεμάλ στη Σαμψούντα).
Βασιζόμενος ο κ. Φωτιάδης σε έγγραφα των Υπ. Εξωτερικών της Γερμανίας και Αυστρίας, συμμάχων τότε της Τουρκίας, αλλά και του Κεμαλικού Κοινοβουλίου επιβεβαίωσε την άποψη του Ενεπεκίδη ότι η Γενοκτονία του Πόντου ήταν «ένα Άουσβιτς εν ροή». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε σε 8σέλιδο έγγραφο του 1921 του Υπ. Εξωτερικών ΗΠΑ προς τον Πρόεδρο Χάρντινγκ, όπου αναγράφεται ότι είμαστε «περισσότερο συνήγοροι για το πετρέλαιο παρά για τις ανθρώπινες ζωής της περιοχής». Εντύπωση στο κοινό προκάλεσε η επίδειξη από τον κ. Φωτιάδη σελίδων από τα τουρκικά σχολικά βιβλία, για τον τρόπο που περνά στους μαθητές η ιστορία και 19η Μαΐου, καθώς και η προσθήκη της διδασκαλίας έξι νέων μαθημάτων από το 2002 για το θέμα αυτό. Σε ό,τι αφορά την αναγνώριση της Γενοκτονίας ο κ. Φωτιάδης αναφέρθηκε στην «τουρκοφοβία» επί δεκαετίες των Ελλήνων πολιτικών και στις προσπάθειες που καταβάλει για τη διεθνή αναγνώρισή της. Η καλή είδηση, όπως ανέφερε ο κ. Φωτιάδης, είναι ότι, μετά την παραχώρηση τον Μάρτιο 2017 του στρατοπέδου Π. Μελά στο Δήμο Σταυρούπολης, σε ένα από τα υφιστάμενα κτίρια θα δημιουργηθεί μουσείο και ερευνητικό κέντρο, 2.000 τ.μ. περίπου, που θα ασχολείται με την ιστορία και τον πολιτισμό του Ποντιακού και Μικρασιατικού Ελληνισμού. Στο ίδρυμα αυτό, η οργάνωση του οποίου έχει ξεκινήσει, ι κ. καθηγητής θα δωρίσει το αρχείο του.