Κι όμως ακόμη πιστεύουν

Κι όμως ακόμη πιστεύουν

Γράφει ο Χρήστος Α. Αποστολίδης*

 

Τη Μ. Εβδομάδα οι εκκλησίες της χώρας κατακλύστηκαν από πλήθη πιστών. Όσο μάλιστα οι μέρες προχωρούσαν και πλησιάζαμε προς το βράδυ της Ανάστασης, η προσέλευση του κόσμου αυξάνονταν με γεωμετρική πρόοδο. Εκατομμύρια Έλληνες παρακολουθούσαν με κατάνυξη τις ακολουθίες στους ναούς όλης της επικράτειας, συμμετείχαν στα πάθη του Θεανθρώπου, ακολούθησαν ευλαβικά τον Επιτάφιο τη Μ. Παρασκευή και ευφράνθηκαν με την λαμπρή Ανάστασή του. 

Χρειάζεται μεγαλύτερη απόδειξη ότι οι Έλληνες δεν έχει απολέσει την πίστη τους ; Ότι το θρησκευτικό συναίσθημα είναι κυρίαρχο και καθορίζει επιλογές και παραδόσεις ; Συνάμα εξακολουθούν να εμπιστεύονται σε εξαιρετικά μεγάλο ποσοστό την εκκλησία, να προσβλέπουν στη βοήθεια και υποστήριξή της και να τις εναποθέτουν τους πόνους και τα αδιέξοδά τους. 

Αντικρίζουν στην σταυρική πορεία προς τον Γολγοθά την αντανάκλαση της δικής τους ζωής, της δική τους μαρτυρικής καθημερινότητας που δραματικά έχει περιπλακεί σε μια ατέρμονη περιδίνηση χωρίς ορατή διέξοδο διαφυγής. Κάτω από αυτές τις συνθήκες η Ορθοδοξία εξακολουθεί να ενσαρκώνει την ελπίδα του Έθνους, όπως ανέκαθεν στην μακραίωνη ιστορία του και να αποτελεί την καθοριστική παράμετρο που εξασφαλίζει την ενότητά του, πέρα και πάνω από όσα διαιρούν και χωρίζουν τους Έλληνες. 

Συνεπώς, δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηρίξουμε ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία συνιστά την πλέον κρίσιμη συνιστώσα, τον αδιαμφισβήτητο εκείνον καταλύτη που ευθύνεται για το γεγονός ότι δεν έχει ακόμη διαρραγεί ο κοινωνικός ιστός. Οι ιερείς της Εκκλησίας μας, ως εξομολόγοι και πνευματικοί καθοδηγητές απορροφούν τους κοινωνικούς κραδασμούς, συμβουλεύουν και νουθετούν παρέχοντας ελπίδα και προοπτική σε έναν απογοητευμένο και οικονομικά καθημαγμένο λαό που αναζητά απεγνωσμένα από κάπου να κρατηθεί. Σε κάτι να πιστέψει, ώστε να μπορέσει να αντλήσει την υπομονή και τη δύναμη που απαιτείται για να αντέξει την αναμονή της Ανάστασης.   

Όλα τα παραπάνω είναι σαφές ότι δρουν αποτρεπτικά στην εκδήλωση ακραίων επιθετικών φαινομένων διαμαρτυρίας από τους χιλιάδες των συνανθρώπων μας που διαβιούν χωρίς οικονομικούς πόρους και χωρίς καμία προοπτική εντός του πλαισίου της ανθρωπιστικής κρίσης που μαστίζει τα τελευταία χρόνια την πατρίδα μας. Πρακτικά δηλαδή, η Εκκλησία είναι αυτή που έχει αναλάβει εξ ιδίων πόρων το έργο για την ανακούφιση της κοινωνίας, μέσω πολυποίκιλων δράσεων και ενεργειών που καλύπτουν ευρύτατο φάσμα αναγκών. Αυτό οι πολίτες της το αναγνωρίζουν, βλέπουν τον αγώνα και την ανιδιοτελή προσπάθεια που καταβάλλεται και την περιβάλλουν με την αποδοχή και εμπιστοσύνη τους. 

Όσο και αν οι σειρήνες της παγκοσμιοποίησης ηχούν και δελεάζουν με τις καινοφανείς προκλήσεις τους πολλούς τομείς της καθημερινότητάς μας, εντούτοις το ελληνικό έθνος σέβεται τα ήθη και τα έθιμά του, μένει πιστό στις παραδόσεις και τα ιερά της φυλής μας, τα οποία περνώντας διαχρονικά από γενιά σε γενιά αφήνουν ανεξίτηλο το αποτύπωμά τους σε αυτόν τον ιδιαίτερο, ατίθασο και ανέκαθεν θεοσεβούμενο λαό. 

 

*Δικηγόρος 

Παρ’ Αρείω Πάγω 

Υπ. Διδάκτωρ Νομικής Σχολής Α.Π.Θ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συγχαρητήρια επιστολή του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας

Συγχαρητήρια επιστολή του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας

Η Πρόεδρος και τα μέλη της Διοίκησης του Εμπορικού...

«Η φύση δεν φυλακίζεται»-Φόρος Τιμής στον εικαστικό, φυσιολάτρη και σύγχρονο φιλόσοφο της Βέροιας Θανάση Λέτσιο

«Η φύση δεν φυλακίζεται»-Φόρος Τιμής στον εικαστικό,...

Γράφει ο Αλέξανδρος Αθανασίου Λέτσιος Τον πρέποντα...

ΥΠΠΟ: Εγκρίσεις ύψους 2.009.000 ευρώ για δράσεις κι εκδηλώσεις πολιτιστικών φορέων  -Τρεις επιχορηγήσεις στην Ημαθία

ΥΠΠΟ: Εγκρίσεις ύψους 2.009.000 ευρώ για δράσεις κι...

Εγκρίσεις συνολικού ύψους 2.009.000 ευρώ ανακοινώνονται...

Η κίνηση  του Μητροπολίτη από 31/7 έως 7/8

Η κίνηση του Μητροπολίτη από 31/7 έως 7/8

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και...

Έφυγε από τη ζωή η Φανή Μωυσίδου σε ηλικία 88 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Φανή Μωυσίδου σε ηλικία 88 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024...

Την Κυριακή 4 Αυγούστου: Πεζοπορία στο Βέρμιο προς τη θέση

Την Κυριακή 4 Αυγούστου: Πεζοπορία στο Βέρμιο προς τη...

Την Κυριακή 4 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί η...

Ευχαριστήριο για τη δωρεά φαρμάκων και  αναλώσιμων ειδών στο Κοινωνικό Φαρμακείο Αλεξάνδρειας

Ευχαριστήριο για τη δωρεά φαρμάκων και αναλώσιμων...

Η αρμόδια Αντιδήμαρχος του Τμήματος Κοινωνικής...

Συγχαρητήριο του 1ου ΓΕΛ Αλεξάνδρειας

Συγχαρητήριο του 1ου ΓΕΛ Αλεξάνδρειας

Συγχαίρουμε τους μαθητές και τις μαθήτριες του 1ου ΓΕΛ...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η είδηση της αιφνίδιας απώλειας του 66χρονου ηλεκτρολόγου Γιώργου Κουτσιώνη, το πρωί της Τετάρτης (29/5/2024), σκόρπισε θλίψη στην κοινωνία της Βέροιας.  Ο Γιώργος Κουτσιώνης υπήρξε άριστος επαγγελματίας και...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...