Με την παρουσία της εκπροσώπου του δήμου Νάουσας στο Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων δημοτικής συμβούλου Στέλλας Αραμπατζή, καθώς και περισσότερων από 75 εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Καλλιθέας η 15η Συνάντηση Εργασίας Υγιών Πόλεων.
Στην έναρξη των εργασιών χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Καλλιθέας κ. Δημήτρης Κάρναβος, Αντιπρόεδρος Α΄ του Δ.Σ. του Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ και ο Πρόεδρος του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων και της ΚΕΔΕ κ. Γιώργος Πατούλης, Δήμαρχος Αμαρουσίου, ο οποίος κατά τον χαιρετισμό του επεσήμανε μεταξύ άλλων:
«Οι Δήμοι μπορούν να επηρεάσουν αρκετούς από τους παράγοντες που ρυθμίζουν την Υγεία των πολιτών και η προσπάθειά μας είναι να εκσυγχρονίσουμε τις πολιτικές μας, να διευρύνουμε την αντίληψη για την προαγωγή της υγείας, να θέσουμε την υγεία ως κεντρικό άξονα στην πολιτική των Δήμων μας και να συγχρονίσουμε την πολιτική μας με τους άλλους Δήμους της Ευρώπης».
Κατά την πρώτη ενότητα η κα. Νταίζη Παπαθανασοπούλου, Κοινωνιολόγος, Συντονίστρια Προγράμματος Υγιείς Πόλεις στο Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ., Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Π.Ο.Υ. Ευρώπης για τα Εθνικά Δίκτυα, έκανε μια σύντομη παρουσίαση από το πρόσφατο Συνέδριο των Υγιών Πόλεων του Ευρωπαϊκού Δικτύου και της Συνάντησης Εργασίας των Εθνικών Συντονιστών στο Pecs της Ουγγαρίας. Επίσης, αναφέρθηκε και στο Πρόγραμμα Υγιείς Πόλεις του Π.Ο.Υ στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια.
Κατά τη δεύτερη ενότητα, την οποία συντόνισε ο κ. Δημήτριος Κάρναβος, έγινε παρουσίαση, επεξεργασία, συζήτηση, σχολιασμός, προτάσεις για τις πολιτικές που επεξεργάσθηκαν οι ομάδες εργασίας του Επιστημονικού Συμβουλίου για τη Διατροφή και την Πρόληψη Ατυχημάτων, σύμφωνα με τη γενικότερη πολιτική του Π.Ο.Υ. Ομάδες Εργασίας.
Στην τρίτη ενότητα των εργασιών, την οποία συντόνισε η κα. Νέλλη Λάβδα, Δημ. Σύμβουλος Δήμου Φιλοθέης –Ψυχικού, μέλος ΔΣ ΕΔΔΥΠΠΥ, έγινε παρουσίαση της μεθοδολογίας του Προφίλ Υγείας Υγιών Πόλεων, σύμφωνα με τον οδηγό του Π.Ο.Υ. και συγκεκριμένα το προφίλ του Δήμου Φιλοθέης Ψυχικού.
Στην τέταρτη ενότητα, την οποία συντόνισε ο κ. Φωστηρόπουλος, Αντιδήμαρχος Διοίκησης-Οικονομικών & Υπεύθυνος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Δήμου Παλαιού Φαλήρου, μέλος ΔΣ ΕΔΔΥΠΠΥ, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση Προγράμματος Ευαισθητοποίησης Εκπαιδευτικών καθώς και του Εκπαιδευτικού υλικού για χρήση των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στο πλαίσιο της Πανελλήνιας Εκστρατείας του Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων για την Ορθή χρήση των αντιβιοτικών. Εισηγήθηκαν η κα. Ελένη Γιαμαρέλλου, Καθηγήτρια Παθολογίας - Λοιμώξεων Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας, ο κ. Αθανάσιος Σκουτέλης, Καθηγητής Παθολογίας - Λοιμώξεων Πανεπιστημίου Πατρών, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων η κα. Κυριακή Κανελλακοπούλου, Καθηγήτρια Παθολογίας Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γ.Γ. Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας.
Σε επόμενη ενότητα, με συντονιστή τον κ. Νικόλαο Παντελιά, Εντεταλμένο Δημοτικό Σύμβουλο Κοινωνικής Πολιτικής, Δήμου Αγίων Αναργύρων Καματερού, μέλος ΔΣ ΕΔΔΥΠΠΥ, παρουσιάστηκαν νεότερα προγράμματα του Δικτύου και των ΚΕΠ Υγείας για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου.
Ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση για θέματα του Δικτύου, την πορεία εφαρμογής του προγράμματος Υγιείς Πόλεις, τους απολογισμούς των Δήμων, τις Συντονιστικές επιτροπές και άλλα θέματα υγείας και βιωσιμότητας των πόλεων.