Την ενεργοποίηση του νόμου που προβλέπει τη δυνατότητα αποπληρωμής του φόρου κληρονομιάς, με παραχώρηση ακινήτου του φορολογούμενου στο Δημόσιο, εξετάζει το Υπουργείο Οικονομικών ενόψει του προβλήματος που αντιμετωπίζουν χιλιάδες φορολογούμενοι που αδυνατούν να πληρώσουν το φόρο κληρονομιάς.
Η διάταξη ήδη υπάρχει, ωστόσο αναμένεται να τεθεί σε ισχύ με υπουργική απόφαση, την οποία μέχρι σήμερα κανένας υπουργός δεν έχει υπογράψει.
Πρόκειται για ένα θέμα που παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις, αφού από το 2013 έως σήμερα, αυξάνονται αλματωδώς οι αιτήσεις αποποίησης κληρονομιάς λόγω οικονομικής αδυναμίας των «τυχερών» κληρονόμων να πληρώσουν τους φόρους, αλλά και τα χρέη τα οποία κληρονομούν μαζί με τα ακίνητα. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι το 2013 έγιναν 29.199 αιτήσεις αποποίησης, το 2014 έγιναν 41.388, το 2015 αυξήθηκαν σε 45.628 και το 2016, 54.422 φορολογούμενοι αποποιήθηκαν κάποια κληρονομιά. Μέσα σε έξι χρόνια δηλαδή διπλασιάστηκαν οι αιτήσεις πανελλαδικά.
Πληθαίνουν οι αιτήσεις και στη Βέροια
Η ίδια εικόνα παρατηρείται και στο Ειρηνοδικείο της Βέροιας, όπου το 2014 κατατέθηκαν 345 αιτήσεις, το 2015 αυξήθηκαν σε 361, το 2016 έφτασαν τις 416 και φέτος (2017) μόνο το πρώτο τετράμηνο έγιναν 238 αιτήματα αποποίησης κληρονομιάς.
Στην απόφαση όμως του φορολογούμενου να αποποιηθεί μια κληρονομιά, βαραίνει ιδιαίτερα το γεγονός ότι μαζί με το ακίνητο κληρονομεί και τα χρέη του κληρονομούμενου καθώς και η αποτίμηση της αξίας του ακινήτου που προβλέπεται με βάση τις αντικειμενικές αξίες, που είναι υψηλότερες από τις πραγματικές. Επιπλέον, από το Υπουργείο διευκρινίζεται ότι η αξία του ακινήτου πρέπει να είναι στα επίπεδα του φόρου, διότι σε περίπτωση που η αξία του είναι μεγαλύτερη από τον φόρο κληρονομιάς, το Δημόσιο δεν επιστρέφει τα… ρέστα στον φορολογούμενο, ούτε τα συμψηφίζει με πληρωμές άλλων φόρων.
Μια λύση, όπως υποστηρίζουν πολίτες που έκαναν αποποίηση κληρονομιάς, είναι η μείωση των αντικειμενικών αξιών στα επίπεδα των εμπορικών, αλλά και μια ενδεχόμενη απόφαση, το μέτρο να είναι προαιρετικό και όχι υποχρεωτικό.
Παράλληλα, στο Υπουργείο Οικονομικών εξετάζεται και η περίπτωση να τεθεί κατώτατο όριο φόρου κληρονομιάς, ώστε το μέτρο να ενεργοποιείται, εφ’ όσον το ποσό ξεπερνάει αυτό το πλαφόν.
Σοφία Γκαγκούση