Στο δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης εκδικάσθηκε την Τετάρτη η υπόθεση της επίσχεσης των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ. Επεισοδιακή ήταν η ακροαματική διαδικασία, αφού κάποια στιγμή οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ που ήταν παρόντες στην δικαστική αίθουσα, προκλήθηκαν όπως μας δήλωσε ο πρόεδρος τους Φίλιππος Παπαστεργιόπουλος από τον συνήγορο της διοίκησης του ΕΚΑΒ με αποτέλεσμα να ανέβουν οι τόνοι. Η πρόεδρος διέκοψε την συνεδρίαση και ζήτησε να εκκενωθεί η αίθουσα. Τελικά η δίκη συνεχίστηκε κεκλεισμένων των θυρών και αναμένεται τους επόμενους μήνες η έκδοση απόφασης.
Θυμίζουμε ότι η επίσχεση ξεκίνησε στις 8 Φεβρουαρίου και ανεστάλη στις 19 Φεβρουαρίου αφού οι εργαζόμενοι έλαβαν την υπόσχεση-δέσμευση από τον αρμόδιο Υπουργό ότι θα εξοφληθούν σύντομα οι δεδουλευμένες οφειλές. Η επίσχεση έγινε με αιτήματα: α) τις εκτός έδρας δεδουλευμένες απολαβές για όλο το 2016, β) το επίδομα στολής για το 2017 και γ) τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.
Στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης έδωσαν το παρών και εξέφρασαν τη συμπαράσταση τους στο Δ.Σ. της ΠΟΠΕΚΑΒ οι εκπρόσωποι του σωματείου του ΕΚΑΒ Ημαθίας καθώς και εκπρόσωποι από άλλα περιφερειακά πρωτοβάθμια σωματεία.
Παρόντες ήταν η πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής κα Χαραλαμπίδου Δέσποινα, ο βουλευτής του ΚΚΕ κ. Δελής Ιωάννης, εκπρόσωποι της Λαϊκής Ενότητας, η ομοσπονδία καθηγητών πρωτοβάθμιας εκπ/σης, ο σύλλογος εκπαιδευτικών περιφερειακής ενότητας Νομού Θεσ/νίκης και πλήθος εργαζομένων στο ΕΚΑΒ.
Το Σωματείο Εργαζομένων καταγγέλει τη Διοίκηση
Ο πρόεδρος των εργαζομένων ΕΚΑΒ Ν. Ημαθίας Φίλιππος Παπαστεργιόπουλος δήλωσε μιλώντας χθες το βράδυ στον «Λαό», ότι γίνεται μια προσπάθεια να δημιουργηθεί δεδικασμένο που θα λειτουργήσει μελλοντικά σε βάρος εργαζομένων σε επίσχεση εργασίας.
Το σωματείο εργαζομένων ΕΚΑΒ Ημαθίας για άλλη μια φορά καταγγέλλει τη διοίκηση του ΕΚΑΒ για την προσπάθεια ποινικοποίησης των συνδικαλιστικών αγώνων.
Η διοίκηση του ΕΚΑΒ με τους χειρισμούς της προσπαθεί να δημιουργήσει ένα δικαστικό προηγούμενο, όχι μόνο εντός ΕΚΑΒ αλλά για οποιονδήποτε διεκδικεί δεδουλευμένες αποδοχές από εδώ και πέρα. Στην αγωγή της η διοίκηση ζητάει να χαρακτηριστεί παράνομη η εν λόγο επίσχεση, να μην έχουν το δικαίωμα οι εργαζόμενοι να ξανακάνουν επίσχεση και την επιβολή 50.000 ευρώ ως χρηματική ποινή σε περίπτωση που ξανακάνουν επίσχεση. Όλα αυτά που ακόμα και σήμερα δεν έχουν εξοφληθεί τα οφειλόμενα.
Η διοίκηση του ΕΚΑΒ είναι διορισμένη από την σημερινή κυβέρνηση και έρχεται σε αντίθεση με το κάλεσμα που απεύθυνε ο κ. Τσίπρας από τη Ρώμη στα συνδικάτα, πριν από λίγες μέρες, για να προστατέψουν τα κοινωνικά κεκτημένα, τις ευρωπαϊκές αξίες και τον συνδικαλισμό.
Μια αρνητική απόφαση για τους εργαζόμενους ίσως γίνει εργαλείο για την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου που σύντομα θα έρθει στη Βουλή.
Για τους παραπάνω λόγους καλούν τους πολιτευτές του Νομού Ημαθίας να προκαλέσουν συζήτηση στο κοινοβούλιο και όλους τους εργαζόμενους να ασκήσουν πίεση στα συνδικαλιστικά τους όργανα για την ανάδειξη του θέματος.
Πρόεδρος Εργαζομένων ΕΚΑΒ Ημαθίας: «Εμείς θα την σεβαστούμε όποια κι αν είναι η απόφαση»
Ο πρόεδροε τόνισε επίσης ότι κατά τη διάρκεια της επίσχεσης τηρήθηκαν όλες οι διαδικασίες, το ποσοστό ασφαλείας και το γεγονός ότι όλοι οι εργαζόμενοι ήταν στο χώρο εργασίας. Σημαντικό επίσης ότι σε καμία στιγμή δεν υπήρξε κίνδυνος για ασθενή. Για την στάση του σωματείου κ. Παπαστεργιόπουλος δήλωσε ότι: «Εμείς θα τη σεβαστούμε όποια κι αν είναι η απόφαση, ενώ τις επόμενες ημέρες θα αποφασίσουμε για τις περαιτέρω ενέργειες σε συνεννόηση με το δευτ/θμιο συνδικαλιστικό όργανο, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού ΕΚΑΒ». Τέλος σε ερώτησή μας αν υπάρχει περίπτωση κινητοποιήσεων πριν την έκδοση της δικαστικής απόφασης ο πρόεδρος των εργαζομένων είπε ότι αν δεν καταβληθούν άμεσα κάποια δεδουλευμένα θα υπάρξουν σίγουρα κινητοποιήσεις.