Κεκλεισμένων των θυρών και με ένταση ολοκληρώθηκε η δίκη της επίσχεσης εργασίας των εργαζομένων του ΕΚΑΒ Ημαθίας

Κεκλεισμένων των θυρών και με ένταση ολοκληρώθηκε η δίκη της επίσχεσης εργασίας των εργαζομένων του ΕΚΑΒ Ημαθίας

Στο δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης εκδικάσθηκε την Τετάρτη η υπόθεση της επίσχεσης των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ. Επεισοδιακή ήταν η ακροαματική διαδικασία, αφού κάποια στιγμή οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ που ήταν παρόντες στην δικαστική αίθουσα, προκλήθηκαν όπως μας δήλωσε ο πρόεδρος τους Φίλιππος Παπαστεργιόπουλος από τον συνήγορο της διοίκησης του ΕΚΑΒ με αποτέλεσμα να ανέβουν οι τόνοι. Η πρόεδρος διέκοψε την συνεδρίαση και ζήτησε να εκκενωθεί η αίθουσα. Τελικά η δίκη συνεχίστηκε κεκλεισμένων των θυρών και αναμένεται τους επόμενους μήνες η έκδοση απόφασης.

Θυμίζουμε ότι η επίσχεση ξεκίνησε στις 8 Φεβρουαρίου και ανεστάλη στις 19 Φεβρουαρίου αφού οι εργαζόμενοι έλαβαν την υπόσχεση-δέσμευση από τον αρμόδιο Υπουργό ότι θα εξοφληθούν σύντομα οι δεδουλευμένες οφειλές. Η επίσχεση έγινε με αιτήματα:  α) τις εκτός έδρας δεδουλευμένες απολαβές για όλο το 2016,  β) το επίδομα στολής για το 2017 και γ) τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.    

Στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης έδωσαν το παρών και εξέφρασαν τη συμπαράσταση τους στο Δ.Σ. της ΠΟΠΕΚΑΒ οι εκπρόσωποι του σωματείου του ΕΚΑΒ Ημαθίας καθώς και εκπρόσωποι από άλλα περιφερειακά πρωτοβάθμια σωματεία. 

Παρόντες ήταν η πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής κα Χαραλαμπίδου Δέσποινα, ο βουλευτής του ΚΚΕ κ. Δελής Ιωάννης, εκπρόσωποι της Λαϊκής Ενότητας, η ομοσπονδία καθηγητών πρωτοβάθμιας εκπ/σης, ο σύλλογος εκπαιδευτικών περιφερειακής ενότητας Νομού Θεσ/νίκης και πλήθος εργαζομένων στο ΕΚΑΒ.

 

Το Σωματείο Εργαζομένων καταγγέλει τη Διοίκηση

Ο πρόεδρος των εργαζομένων ΕΚΑΒ Ν. Ημαθίας Φίλιππος Παπαστεργιόπουλος δήλωσε μιλώντας χθες το βράδυ στον «Λαό», ότι γίνεται μια προσπάθεια να δημιουργηθεί δεδικασμένο που θα λειτουργήσει μελλοντικά σε βάρος εργαζομένων σε επίσχεση εργασίας. 

Το σωματείο εργαζομένων ΕΚΑΒ Ημαθίας για άλλη μια φορά καταγγέλλει τη διοίκηση του ΕΚΑΒ για την προσπάθεια ποινικοποίησης των συνδικαλιστικών αγώνων. 

Η διοίκηση του ΕΚΑΒ με τους χειρισμούς της προσπαθεί να δημιουργήσει  ένα δικαστικό προηγούμενο, όχι μόνο εντός ΕΚΑΒ αλλά για οποιονδήποτε διεκδικεί δεδουλευμένες αποδοχές από εδώ και πέρα. Στην αγωγή της η διοίκηση ζητάει να χαρακτηριστεί παράνομη η εν λόγο επίσχεση, να μην έχουν το δικαίωμα οι εργαζόμενοι να ξανακάνουν επίσχεση και την επιβολή 50.000 ευρώ ως χρηματική ποινή σε περίπτωση που ξανακάνουν επίσχεση. Όλα αυτά που ακόμα και σήμερα δεν έχουν εξοφληθεί τα οφειλόμενα. 

Η διοίκηση του ΕΚΑΒ είναι διορισμένη από την σημερινή κυβέρνηση και έρχεται σε αντίθεση με το κάλεσμα που απεύθυνε ο κ. Τσίπρας από τη Ρώμη στα συνδικάτα, πριν από λίγες μέρες,  για να προστατέψουν τα κοινωνικά κεκτημένα, τις ευρωπαϊκές αξίες και τον συνδικαλισμό.

Μια αρνητική απόφαση για τους εργαζόμενους ίσως γίνει εργαλείο για την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου που σύντομα θα έρθει στη Βουλή.

Για τους παραπάνω λόγους καλούν τους πολιτευτές του Νομού Ημαθίας να προκαλέσουν συζήτηση στο κοινοβούλιο και όλους τους εργαζόμενους να ασκήσουν πίεση στα συνδικαλιστικά τους όργανα για την ανάδειξη του θέματος.

 

Πρόεδρος Εργαζομένων ΕΚΑΒ Ημαθίας: «Εμείς  θα την σεβαστούμε όποια κι αν είναι η απόφαση»

Ο πρόεδροε τόνισε επίσης ότι κατά τη διάρκεια της επίσχεσης τηρήθηκαν όλες οι διαδικασίες, το ποσοστό ασφαλείας και το γεγονός ότι όλοι οι εργαζόμενοι ήταν στο χώρο εργασίας. Σημαντικό επίσης ότι σε καμία στιγμή δεν υπήρξε κίνδυνος για ασθενή. Για την στάση του σωματείου κ. Παπαστεργιόπουλος δήλωσε ότι: «Εμείς θα τη σεβαστούμε όποια κι αν είναι η απόφαση, ενώ τις επόμενες ημέρες θα αποφασίσουμε για τις περαιτέρω ενέργειες σε συνεννόηση με το δευτ/θμιο συνδικαλιστικό όργανο, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού ΕΚΑΒ». Τέλος σε ερώτησή μας αν υπάρχει περίπτωση κινητοποιήσεων πριν την έκδοση της δικαστικής απόφασης ο πρόεδρος των εργαζομένων είπε ότι αν δεν καταβληθούν άμεσα κάποια δεδουλευμένα θα υπάρξουν σίγουρα κινητοποιήσεις.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διδάκτορας της Θεολογικής του Α.Π.Θ.  ο Αρχιμανδρίτης Δημήτριος Μπακλαγής

Διδάκτορας της Θεολογικής του Α.Π.Θ. ο Αρχιμανδρίτης...

Τη Δευτέρα 22 Ιουλίου το πρωί στην Αίθουσα Τελετών του...

Το λαμπρό πανηγυρικό τριήμερο του Προφήτη Ηλία στο Ξηρολίβαδο

Το λαμπρό πανηγυρικό τριήμερο του Προφήτη Ηλία στο...

Γράφει ο Αναστάσιος ΒασιάδηςΜε λαμπρότητα, και...

Το πρόγραμμα του Κινηματοθέατρου ΣΤΑΡ 25/7/24 – 31/7/24

Το πρόγραμμα του Κινηματοθέατρου ΣΤΑΡ 25/7/24 – 31/7/24

ΤΑ ΜΥΑΛΑ ΠΟΥ ΚΟΥΒΑΛΑΣ 2 (ΜΕΤΑΓΛ)Προβολές στην αίθουσα...

ΣΟΦΨΥ ΗΜΑΘΙΑΣ: Οι θέσεις της πανελλήνιας ομοσπονδίας Ψυχικής Υγείας για το σχέδιο νόμου «ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης»

ΣΟΦΨΥ ΗΜΑΘΙΑΣ: Οι θέσεις της πανελλήνιας ομοσπονδίας...

Η ενταγμένη ως τακτικό μέλος στη δύναμη της ΕΣΑμεΑ...

Την Παρασκευή 26/7 ειδική συνεδρίαση στη Νάουσα

Την Παρασκευή 26/7 ειδική συνεδρίαση στη Νάουσα

Δημόσια ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου...

Έφυγε από τη ζωή ο Θεόδωρος Μαυρουδής σε ηλικία 88 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Θεόδωρος Μαυρουδής σε ηλικία 88 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται σήμερα Τρίτη 23 Ιουλίου...

Δήμος Βέροιας: Ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο σε 15 νέα σημεία μέσω του WiFi4GR

Δήμος Βέροιας: Ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο σε 15...

Δωρεάν και γρήγορη πρόσβαση στο διαδίκτυο σε...

Κωνσταντίνος Τσιάρας σε Τάσο Μπαρτζώκα: Καμία οικονομική επιβάρυνση για τους παραγωγούς λαϊκών αγορών για την εγγραφή και ανανέωση εγγραφής στο ΜΕΝΟ

Κωνσταντίνος Τσιάρας σε Τάσο Μπαρτζώκα: Καμία...

Άμεσα ανταποκρίθηκε ο νέος Υπουργός Αγροτικής...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η είδηση της αιφνίδιας απώλειας του 66χρονου ηλεκτρολόγου Γιώργου Κουτσιώνη, το πρωί της Τετάρτης (29/5/2024), σκόρπισε θλίψη στην κοινωνία της Βέροιας.  Ο Γιώργος Κουτσιώνης υπήρξε άριστος επαγγελματίας και...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...