Μέσα στις επόμενες δύο ημέρες υπογράφονται οι συμβάσεις εμπιστευτικότητας με τους εννέα υποψήφιους επενδυτές, που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν τις δύο θυγατρικές της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στη Σερβία, ώστε να προχωρήσει η επόμενη φάση του διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού, ο οποίος έχει ως τιμή εκκίνησης τα 25 εκατ. ευρώ. Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές προέρχονται μεταξύ άλλων από τις χώρες Αυστρία, Ρωσία, Αγγλία, Γαλλία και Σερβία.
Αυτό γνωστοποίησαν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη την Τετάρτη, ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΒΖ Χρήστος Ρώσσιος και Παντελής Μάνης αντίστοιχα. Οι ίδιοι επισήμαναν ότι η διαδικασία του διαγωνισμού προχωρά κανονικά και εντός του χρονικού πλαισίου που έχει τεθεί.
Αναφορικά με την πώληση των ακινήτων της εταιρείας, μέσω δύο διαγωνισμών που έγιναν πρόσφατα, οι δύο άντρες επισήμαναν ότι το ακίνητο επί της Κουντουριώτου διατίθεται με βελτιωμένη προσφορά, άνω των 4 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν πωληθεί και οι χώροι γραφείων της ΕΒΖ στη Μητροπόλεως. Αναφερόμενοι στα υπόλοιπα, μη παραγωγικά ακίνητα, για τα οποία δεν υπήρξε ενδιαφέρον, γνωστοποίησαν αυτά θα μεταβιβαστούν στην τράπεζα Πειραιώς. Οι επικεφαλής της ΕΒΖ ανέφεραν ακόμη ότι οι διευθύνσεις έχουν ήδη μεταφερθεί από τα γραφεία της Θεσσαλονίκης στο Πλατύ Ημαθίας και εντός των επόμενων τριών μηνών θα έχει ολοκληρωθεί πλήρως η διαδικασία μετεγκατάστασης.
Εξόφληση των παραγωγών
Στην εξόφληση των οφειλών της προς τους τευτλοκαλλιεργητές για το 2016 προχώρησε χθες η ΕΒΖ, καταβάλλοντας στους λογαριασμούς τους ποσό ύψους 3,1 εκατ. ευρώ. Όπως επισημάνθηκε, η διοίκηση της εταιρείας στους 11 μήνες που έχει αναλάβει καθήκοντα κατέβαλε συνολικά ποσό ύψους 21 εκατ. ευρώ στους τευτλοκαλλιεργητές, εξοφλώντας τους έτσι όλες τις οφειλές για τα έτη 2015 και 2016 «με ίδιους πόρους, σχεδόν χωρίς καμία χρηματοδότηση».
«Αν είχαμε εξοφλήσει τους τευτλοπαραγωγούς τον Φεβρουάριο, τότε σήμερα θα είχαν σπαρεί περισσότερα από 100.000 στρέμματα με τεύτλα» τόνισαν οι επικεφαλής της ΕΒΖ, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι οι Έλληνες παραγωγοί δεν ανταποκρίθηκαν ικανοποιητικά στο κάλεσμα που τους απευθύνθηκε. Ο πρόεδρος της εταιρείας σημείωσε ακόμη ότι «(οι παραγωγοί) έχουν δίκιο ως ένα σημείο, αλλά θα πρέπει να σταθμίσουν το γεγονός ότι σε 11 μήνες καταφέραμε την πλήρη εξόφλησή τους».
Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος απηύθυνε νέο κάλεσμα στους τευτλοπαραγωγούς να προχωρήσουν σε σπορά ως τις 15/4, ώστε να πιαστεί ο στόχος των 85.000 στρεμμάτων τουλάχιστον, έναντι των 52.000 στρεμμάτων πέρυσι και από 67.000 που είναι σήμερα. Οι δύο άντρες τόνισαν «πρέπει οι παραγωγοί μας να γνωρίζουν ότι στόχος της διοίκησης είναι η εξόφλησή τους για τη φετινή καμπάνια ως τον Δεκέμβριο».
Η αναδιάρθρωση της εταιρείας σε... αριθμούς
Σε ό,τι αφορά την αναδιάρθρωση της εταιρείας, οι επικεφαλής της επισήμαναν ότι το 2016 μειώθηκαν οι λειτουργικές δαπάνες κατά 30% και εξοικονομήθηκε ποσό ύψους 1,5 εκατ. από το μισθολογικό κόστος. Η χρήση 2016-2017 έκλεισε για την ΕΒΖ με τις πωλήσεις στα περσινά επίπεδα και τις ζημίες να καταγράφονται σημαντικά περιορισμένες. Όπως τονίστηκε, η μητρική εταιρεία για τη χρήση 2017- 2018 αναμένει θετικό πρόσημο στα κέρδη προ φόρων, υπό την προϋπόθεση ότι θα παραμείνουν ικανοποιητικές οι τιμές ζάχαρης σε διεθνές επίπεδο και θα καταγραφεί και φέτος, μείωση του βιομηχανικού κόστους κατά 34%, όπως πέρυσι.
Μεταξύ άλλων στη συνέντευξη τύπου, ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, επανέλαβαν ότι η ΕΒΖ «είναι ζωντανή, υπάρχει και θα υπάρχει και τα επόμενα χρόνια, έχοντας πετύχει ήδη την επάνοδό της σε όλες τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ στη χώρα, που στηρίζουν, όπως δείχνουν, το ελληνικό προϊόν».