Ο Τάσος Μπαρτζώκας γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Μελίκη. Ο πατέρας του Στέργιος Μπαρτζώκας, χρόνια εκπαιδευτικός και χοροδιδάσκαλος με έντονη κοινωνική και πολιτιστική δράση (σε πολλούς συλλόγους και πρόεδρος στο Λαογραφικό Όμιλο Μελίκης και Περιχώρων) και η μητέρα του Ευδοξία ελεύθερη επαγγελματίας.
Σ’ ένα συνδυασμό των γονικών προτύπων, ο ίδιος σπούδασε και ασκεί τη δικηγορία παράλληλα με έντονη κοινωνική και πολιτική δράση. Από την πρώτη στιγμή που μπήκε στο Νομική Κομοτηνής ανέπτυξε δραστηριότητα ως πρόεδρος του συλλόγου φοιτητών, μέλος της Κ.Ε. της ΟΝΝΕΔ και μετέπειτα στο κόμμα της Ν.Δ. όπου διετέλεσε μέλος της πολιτικής επιτροπής, πανελλαδικά.Επίσης, διετέλεσε από το 2004 έως το 2010 Πρόεδρος της Ένωσης Νέων Δικηγόρων και Ασκουμένων Θεσσαλονίκης. Το μότο της ζωής του: η συμμετοχικότητα την οποία τόνισε με έμφαση στη συνέντευξή του (στη Σοφία Γκαγκούση).
«Από τα φοιτητικά χρόνια πίστευα βαθιά στη σημασία της συμμετοχής. Στο πανεπιστήμιο έβλεπα πολλά που δεν μου άρεσαν στη λειτουργία του αλλά και στη λειτουργία των παρατάξεων και πάλεψα γι’ αυτά που πίστευα, ενταγμένος βέβαια σε παράταξη, στη ΔΑΠ ΝΔΦΚ, συμβάλλοντας στη μεταφορά των προβλημάτων στην κεντρική διοίκηση και τους καθηγητές και νομίζω ότι αυτή η συμμετοχή μου έδωσε πολλές εμπειρίες και σίγουρα συνέβαλε και στη μετέπειτα επαγγελματική μου πορεία. Διότι από τα 18 μου μέχρι σήμερα η πρώτη μου επιλογή ήταν να εργαστώ για την επιβίωσή μου.
Παράλληλα όμως, για μένα η πεμπτουσία της δημοκρατίας είναι και η συμμετοχή στα κοινά. Και είναι η μόνη λύση να αναδειχθούν οι άξιοι και οι ικανοί, χωρίς να κάνουμε απλά κριτική από τον καναπέ. Θεωρώ σημαντικό λοιπόν για κάποιον και να δραστηριοποιείται συμμετοχικά με όποια μορφή αλλά και να είναι ενεργός επαγγελματικά. Να παλεύει, για να μπορεί να έχει εικόνα του τι γίνεται στην κοινωνία και την Αγορά. Άνθρωπος που δεν ξεκινάει έχοντας το μυαλό του να προσφέρει στον συνάνθρωπο είναι καταδικασμένος να αποτύχει. Όπως και τα κόμματα, εάν δεν έχουν αυτό ως προτεραιότητα. Για να αλλάξουν τα πράγματα πρέπει να έχουμε συμμετοχή. Με την αποχή μας, κυρίως των νέων ανθρώπων, απλά συντηρούμε ένα κατεστημένο και του δίνουμε πνοή ώστε να συνεχίσει να υφίσταται.
-Γιατί Νέα Δημοκρατία;
Διότι, από πολύ μικρή ηλικία η εμπλοκή μου με τα κοινά με έκανε να ξέρω τι υποστηρίζει το κάθε κόμμα. Εγώ είμαι πεπεισμένος ότι οι ιδέες και οι θεωρίες περί των οικονομικών και κοινωνικών ζητημάτων, οι πιο ορθές και εφικτές, ως προς την εφαρμογή τους, είναι αυτές της Ν.Δ. Και επειδή πολύς λόγος γίνεται για λάθη, πιστεύω ότι αυτά έγιναν στην εφαρμογή, που αφορά τα πρόσωπα. Εάν υπάρξουν τα πρόσωπα, που θα μπορέσουν να υλοποιήσουν τις ιδέες και τα προγράμματα της Ν.Δ.,χωρίς τα λάθη του παρελθόντος, θα πάμε πολύ καλύτερα ως Χώρα. Άρα στους ανθρώπους θα πρέπει να στραφεί το αισθητήριο του κόσμου. Αλλά και εμείς που θα κληθούμε να στηρίξουμε τις πολιτικές της Ν.Δ. θα πρέπει να είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί.
-Ποια λάθη στοίχισαν περισσότερο;
Νομίζω ότι εδώ και χρόνια καλλιεργήθηκε μια νοοτροπία της εξυπηρέτησης ημετέρων, συμφερόντων, κομματοκρατίας, ρουσφετιού και φοβίας απέναντι στο πολιτικό κόστος για την οποία, σε μεγάλο βαθμό, δεν ευθύνεται η Ν.Δ. Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις,υπέκυψε σ’ αυτή την νοοτροπία.Πραγματικά πιστεύω ότι δεν ευθύνεται η Ν.Δ. γι’ αυτό… Ίσως κάποια πρόσωπα που υπηρέτησαν στο κόμμα. Σήμερα, όμως, αυτό με το οποίο πρέπει να τελειώνουμεείναι ο λαϊκισμός, που περιλαμβάνει όλα αυτά τα στοιχεία που μας έφεραν έως εδώ. Στον ΣΥΡΙΖΑ, πέραν του ηλικιακού, η ρητορική και η νοοτροπία του, οι πολιτικές, οι πρακτικές και οι ιδεοληψίες τουείναι βγαλμένα μέσα από το νοσηρό παρελθόν, που μας οδήγησε στη σημερινή κατάσταση. Και εδώ δεν υπάρχει πλέον άλλη λύση, παρά μόνο ο κόσμος, που μπορεί να επιλέξει ανθρώπους πραγματικά ικανούς και που πιστεύει ότι θα σπάσουν αυτό το απόστημα. Πιστεύω πολύ στη δύναμη του κόσμου. Έχει το αισθητήριο να το κάνει και να πάψει να γοητεύεται από τον λαϊκισμό και την ρουσφετοκρατία. Έτσι θα αναγκαστεί και το πολιτικό προσωπικό να αλλάξει. Έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στους σημερινούς πολίτες , γιατί πιστεύω ότι είναι πιο έτοιμοι από τους πολιτικούς, να αλλάξουν τα πράγματα.
-Αυτά, θα σταθούν και ως κριτήρια επιλογής προσώπων από τη Ν.Δ., για τις επόμενες εκλογές;
Είμαι πεπεισμένος ότι, με πρώτο τον πρόεδρο του κόμματος, η επιλογή θα γίνει με αξιοκρατικά κριτήρια και με βάση το ποιος από αυτούς που μπορεί να κληθούν αύριο να υπηρετήσουν τους πολίτες, ως αντιπρόσωπός τους, θα μπορέσουν πραγματικά να παράγουν έργο, να φέρουν κάτι καινούργιο, να συμβάλλουν στις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται ο τόπος, ώστε να πάμε ένα βήμα παραπέρα.
-Πολλοί λένε για σας, «αυτός φαίνεται καλό παιδί…» Η εικόνα μπορεί να χτίσει μια πολιτική καριέρα ή δεν φτάνει…
Νομίζω ότι δεν φτάνει… Η εικόνα μπορεί να είναι το εισιτήριο για να ξεκινήσεις μια πολιτική καριέρα. Από κει και πέρα όμως πρέπει να μπορέσεις να συνεχίσεις και να καταξιωθείς στην αντίληψη του κόσμου, να τον πείσεις ότι είσαι δίπλα του και προασπίζεις τα συμφέροντά του και να αγωνιστείς πρώτα για την επίλυση των προβλημάτων του και μετά για το κόμμα.Διότι ο πολίτης έχει προτεραιότητα.
-Την Αυτοδιοίκηση τη σκέφτεσαι καθόλου;
Ο ρόλος της Τ.Α είναι πολύ σημαντικός και η άποψή μου είναι ότι θα έπρεπε να της δοθούν ακόμη περισσότερες αρμοδιότητες και εξουσίες, γιατί κάθε περιφέρεια και κάθε τόπος έχει τις ιδιαιτερότητές του και τα δικά του προβλήματα.
Σε κάθε περίπτωση πιστεύω ότι τα σοβαρά προβλήματα των πολιτών αφορούν τόσο την κεντρική πολιτική σκηνή, όσο και την Τ.Α. και αυτό που χρειάζεται είναι συνεργασία και συμπόρευση. Και ο δικός μου αρχικός στόχος ήταν να μπορέσω να συμβάλω κι εγώ στην επίλυση των προβλημάτων, στη δημιουργία μιας χώρας που θα είναι καλύτερη για μας και τα παιδιά μας. Γι’ αυτό και με γοητεύει η συμμετοχή μου στην κεντρική πολιτική σκηνή. Πιστεύω ότι μέσα από κει θα μπορέσω να συμβάλω, όσο μου αναλογεί, με βάση τις δυνάμεις μου, εφ’ όσον με τιμήσει ο κόσμος.
-Η κεντρική πολιτική σκηνή κινείται τα τελευταία χρόνια γύρω από τα μνημόνια και δεν λέει να βγει από αυτά… Τι φταίει;
Καταρχήν φταίει το γεγονός ότι στα μνημόνια μπήκαμε μετά από μια πολύ μακρά περίοδο, όπου η πραγματικότητα και η ρητορική των κομμάτων ήταν τελείως διαφορετική από αυτό που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε. Κληθήκαμε ως κοινωνία και ως πολιτικό σύστημα, ξαφνικά και ακαριαία, να αλλάξουμε νοοτροπία και δυσκολευτήκαμε όλοι να αντιληφθούμε την κατάσταση. Το δεύτερο, είναι η ατολμία όσον αφορά τις πραγματικές μεταρρυθμίσεις. Τι κάναμε στην Υγεία, τι κάναμε στην Παιδεία, τι κάναμε με την γραφειοκρατία, την εργασία, την παραγωγή, την πραγματική οικονομία ; Μετά από επτά χρόνια θυσίας του ελληνικού λαού, τι καταφέραμε; Ασχολούμαστε αποκλειστικά με τους οικονομικούς στόχους και ο κόσμος έχει ματώσει, όμως, σε μεγάλο βαθμό, χωρίς αντίκρισμα. Και ακόμα δεν βλέπει φως μπροστά. Δεν βλέπει κανένα σχεδιασμό από την κυβέρνηση και αισθάνεται ότι δεν κατανεμήθηκαν δίκαια τα βάρη. Πρέπει κάτι να γίνει μ’ αυτό…
Σήμερα είναι κοινή διαπίστωση και αυτονόητο, ότι δεν μπορεί να λυθεί κανένα ασφαλιστικό ή συνταξιοδοτικό εάν δεν μειωθεί η ανεργία και δεν δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Όταν υπερφορολογείς επιχειρήσεις, μειώνεις κάθε πιθανότητα να πετύχεις. Για μένα είναι κομβικό αυτό το στοιχείο. Πρέπει να παλέψουμε να μειώσουμε την ανεργία και να δώσουμε οξυγόνο στις επιχειρήσεις, που είναι συνήθως μεσαίες και οικογενειακές.
-Πώς βλέπεις την κατάσταση στην Ημαθία;
Η Ημαθία έχει τεράστιες δυνατότητες, κατ’ αρχάς λόγω της γεωγραφικής της θέσης. Είναι πέρασμα για όλα τα Βαλκάνια και έχει μεγάλο πλούτο τόσο στον πρωτογενή τομέα, όσο και στους αρχαιολογικούς και ορεινούς – ημιορεινούς προορισμούς. Τις προϋποθέσεις τις έχουμε ως Νομός. Αυτό που θα μπορούσε να δώσει στην Ημαθία μια «έκρηξη» ανάπτυξης, είναι να πιέσουμε περισσότερο την κεντρική εξουσία για έργα υποδομής. Είναι όμως εξίσου σημαντικό να αγαπήσουμε κι εμείς οι Ημαθιώτες τον τόπο μας και να τον προβάλλουμε περισσότερο προς τα έξω. Και σ’ αυτά παίζουν ρόλο και τα πρόσωπα αλλά και η καλύτερη οργάνωση στους βασικούς τομείς, όπως είναι ο πρωτογενής και το άνοιγμα νέων Αγορών. Έχουμε βιομηχανίες που είναι από τις πρώτες στην Ελλάδα και πρέπει να στηριχθούν. Έχουμε αρχαιολογικούς χώρους σ’ όλο το νομό που πρέπει να τους αναδείξουμε σε συνδυασμό με την ανάπτυξη υποδομών που θα κρατήσουν τους επισκέπτες στην περιοχή μας.
-Ποιος είναι ο ρόλος ενός βουλευτή, πάνω σ’ αυτά;
Ο ρόλος του είναι συνολικότερος και γενικότερος. Του δίνει ένα όραμα για το πως βλέπει το νομό του και τι μπορεί να πετύχει. Πολλά δεν μπορεί να τα υλοποιήσει ο ίδιος, γι’ αυτό ένας σωστός συντονισμός μεταξύ του βουλευτή και των τοπικών αρχών, των παραγωγικών φορέων και της Αυτοδιοίκησης θα ήταν το ιδανικό. Νομίζω ότι ένας βουλευτής σήμερα μπορεί να συμβάλει στον τοπικό σχεδιασμό και στην προώθηση και υλοποίησή του. Είναι ο πρώτος που μπορεί να επέμβει και να πιέσει. Εξάλλου τα περισσότερα προβλήματα που έχουν σήμερα οι πολίτεςκαι αφορούν στην υγεία, την παιδεία, τη δημόσια διοίκηση, την υπερφορολόγιση, τη γραφειοκρατία, άπτονται της κεντρικής εξουσίας.
*Ο Τάσος Μπαρτζώκας ήταν υποψήφιος βουλευτής με τη Ν.Δ. το 2015 με 7.000 ψήφους και τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς με τη λίστα. Εάν το κόμμα του κέρδιζε τις εκλογές , ήταν σε εκλόγιμη θέση. Ωστόσο συνεχίζει να τιμάει με τη δράση του την εντολή των συμπολιτών του με ενεργό συμμετοχή και ενδιαφέρον (και με τη θεσμική του ιδιότητα) στα δρώμενα και στα προβλήματα του Νομού.