Στα χέρια του Ρώσου μεγιστάνα Dmitry Ananyev πέρασε ο πλειοψηφικός έλεγχος της εταιρείας έρευνας και διάθεσης φυτικού πολλαπλασιαστικού υλικού Vitro Hellas στο Νησέλι, προκειμένου να αποτελέσει το «όχημα» για την υλοποίηση ενός project – μαμούθ, για την ανάπτυξη της μηλοκαλλιέργειας στη Ρωσία, ώστε σε μια πενταετία η χώρα να καλύπτει το 50% των αναγκών της από ιδιοπαραγωγή.
Η συμφωνία υπογράφηκε πριν λίγες μέρες και έπειτα από συζητήσεις οι οποίες κράτησαν περισσότερο από ένα έτος, και προβλέπει την καταβολή τιμήματος 7 εκατ. ευρώ, για την απόκτηση του 51% των μετοχών της επιχείρησης.
Η επένδυση του Ρώσου μεγιστάνα (σύμφωνα με το Forbes κατέχει προσωπική περιουσία 1,4 δισ. δολάρια και την 58η θέση των πλουσιότερων Ρώσων), κατά τις ίδιες πηγές υλοποιήθηκε μέσω της εταιρείας «Demerus», η οποία είναι Κυπριακή θυγατρική του ρωσικού τραπεζικού ομίλου Promsvyaz Capital και έχει σκοπό την επενδυτική και εξαγωγική επέκταση της Vitro Hellas.
Επενδύσεις και εξαγωγές
Όπως δήλωσε στη ThessNews ο διευθύνων σύμβουλος της Vitro Hellas Θανάσης Ταμπαρόπουλος, η πλειοψηφική μετοχική παρουσία, που απέκτησε ο D. Ananyev, έχει ως σκοπό την επενδυτική και εξαγωγική επέκταση της εταιρείας. Ήδη έχει συσταθεί η Vitro Russia, μέσω της οποίας η ελληνική επιχείρηση θα διεισδύσει στη Ρωσική αγορά με φυτικό πολλαπλασιαστικό υλικό, ενώ προς αυτή την κατεύθυνση και για να καλύψει την ζήτηση θα αυξήσει την παραγωγική δυναμικότητα της.
Ο Ρώσος επιχειρηματίας απέκτησε το μετοχικό ποσοστό του αναλογικά από τους υπόλοιπους μετόχους της Vitro Hellas, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και η ελληνική εταιρεία πολλαπλασιαστικού υλικού BIOS AGROSYSTEMS Α.Ε. του ομίλου "REDESTOS - Efthymiadis Agrotechnology Group", καθώς και η Ιταλική συνεταιριστική εταιρεία VIVAI COOPERATIVI RAUSCEDO (VCR), παγκόσμιος leader της αγοράς του πολλαπλασιαστικού υλικού αμπέλου.
Την θέση του διευθύνοντος συμβούλου στην Vitro Hellas θα διατηρήσει για μία πενταετία ο κ. Ταμπαρόπουλος.
Τα οικονομικά μεγέθη
Όσον αφορά στα οικονομικά μεγέθη της Vitro Hellas, σύμφωνα με τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό της (χρήση 1/7/2015-30/6/2016), ο κύκλος εργασιών της διαμορφώθηκε στα 3,49 εκατ. ευρώ με καθαρά κέρδη μετά φόρων 316.653 ευρώ.
Μάλιστα, η εταιρεία συγκαταλέγεται στις 20 κορυφαίες εταιρείες του κλάδου της (Γεωργία και Αλιεία) σύμφωνα με την ICAP.
Αποστολή της είναι η ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας ειδικά στον αμπελοϊνικό τομέα (ελληνικές και νέες ξένες ποικιλίες αμπέλου), καθώς επίσης και στον τομέα των οπωροφόρων δένδρων με νέες ποικιλίες, αλλά και με καινούργιες τεχνικές καλλιέργειας.
Οι τεχνικές ιστοκαλλιέργειας, που αξιοποιεί, χαρακτηρίζονται από τις πλήρως ασηπτικές συνθήκες διαχείρισης του φυτικού υλικού που σε συνδυασμό με την οργάνωση του εργαστηρίου ιστοκαλλιέργειας και των θερμοκηπιακών και φυτωριακών της εγκαταστάσεων, προσδίδουν στην παραγωγή της:
- Γενετική ομοιομορφία
- Πιστοποιημένα προϊόντα (Virus Free)
- Απουσία παθογόνων και ασθενειών
- Ομοιομορφία ανάπτυξης
Σημαντική είναι και η ερευνητική δραστηριότητα της εταιρείας, η οποία ανέπτυξε την τελευταία δεκαπενταετία ένα μεγάλο αριθμό συνεργασιών με Ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια, ινστιτούτα και άλλους φορείς, μέσα από εθνικά, ευρωπαϊκά αλλά και αυτοχρηματοδοτούμενα προγράμματα.
Μέσα από τέτοιες ερευνητικές διαδικασίες έχει αναπτύξει διαδικασία κλωνικής επιλογής ελληνικών ποικιλιών αμπέλου, που βασίζεται στην επιλογή, συγκριτικό πειραματισμό σχετικά με την αγρονομική συμπεριφορά και τέλος πειραματικές μικροοινοποιήσεις για τον καθορισμό των οινικών χαρακτηριστικών των επιλεγμένων κλώνων.