Η ΓΕΝΟΠ θα προχωρήσει σε απεργιακές κινητοποιήσεις κατά της πώλησης μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ, δήλωσε την Δευτέρα ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γιώργος Αδαμίδης, έπειτα από συνάντηση που είχε χθες το μεσημέρι με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη.
Ο κ. Αδαμίδης επιβεβαίωσε την προοπτική πώλησης λιγνιτικών μονάδων (όχι και υδροηλεκτρικών σε αυτή τη φάση), χωρίς ωστόσο να έχει καθοριστεί ακόμη το χαρτοφυλάκιο που θα πουληθεί. Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ καλεί σε συμπαράσταση στις κινητοποιήσεις τους φορείς της κοινωνίας, τουλάχιστον της Δυτικής Μακεδονίας. «Όπως έγινε και το 2014» είπε χαρακτηριστικά.
Οι δανειστές πιέζουν για πώληση του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών εργοστασίων της ΔΕΗ και μάλιστα με ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα, δηλαδή εκκίνηση της διαδικασίας το φθινόπωρο με «market test» που θα καταδείξει το ενδιαφέρον της αγοράς για την απόκτηση μονάδων, καθορισμό του «καλαθιού» των προς πώληση μονάδων ως το τέλος του χρόνου και ολοκλήρωση του διαγωνισμού μέσα στο 2018.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΓΕΝΟΠ μετά τη συνάντηση με τον κ. Σταθάκη αναφέρεται πως η συμφωνία με τους δανειστές βρίσκεται σε απόλυτη αντίθεση με τις προεκλογικές θέσεις της κυβέρνησης για τη ΔΕΗ και χωρίς δημοκρατική νομιμοποίηση.
Την ίδια ώρα, πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανέφεραν ότι η διαπραγμάτευση δεν έχει ολοκληρωθεί, ότι επίσημη ενημέρωση θα γίνει όταν υπάρξει συμφωνία, αλλά και ότι για τις εξελίξεις κρίθηκε σκόπιμο να ενημερωθούν φορείς όπως η ΓΕΝΟΠ και εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας της Δυτικής Μακεδονίας, όπου βρίσκεται το ενεργειακό κέντρο της χώρας.
Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός πρόκειται να συναντηθεί αύριο, Τρίτη, με τον περιφερειάρχη Θεόδωρο Καρυπίδη και βουλευτές της περιοχής.
Η ΓΕΝΟΠ, στην ανακοίνωσή της, κάνει λόγο για διάψευση των προσδοκιών ότι η κυβέρνηση θα αντισταθεί στις πιέσεις των δανειστών και θα προστατέψει τη δημόσια περιουσία και το βασικό αγαθό της ηλεκτρικής ενέργειας. Ακόμη, προσθέτει τα εξής: «Η τακτική της κυβέρνησης, η οποία οδηγεί όχι μόνον στην απώλεια μιας επιχείρησης στρατηγικού χαρακτήρα αλλά -κυρίως- στην απώλεια ενός καθοριστικού μοχλού για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, προκαλεί απογοήτευση και έντονο προβληματισμό για την ικανότητα της πατρίδας μας να ‘σηκώσει κεφάλι’ μετά το ξεπούλημα επιχειρήσεων με κομβικό ρόλο, όπως η ΔΕΗ.
» Δυστυχώς, η κυβέρνηση: έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με τις δεσμεύσεις της, αλλά και τη ρητορική του ίδιου του πρωθυπουργού, ο οποίος χαρακτήριζε ‘εθνικό έγκλημα την εκποίηση της ΔΕΗ’, και εγκαταλείπει θεαματικά τη θέση που είχε υποστηρίξει μαζί με τη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ για την ανάγκη διενέργειας δημοψηφίσματος.
» Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ γνωρίζει ότι δεν έχει τη δημοκρατική νομιμοποίηση -όταν μάλιστα οι τωρινές της αποφάσεις έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις προεκλογικές της θέσεις (9/2015)- να προχωρήσει σε ενέργειες που υπονομεύουν το οικονομικό μέλλον της χώρας.
» Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και οι 18.000 εργαζόμενοι που εκπροσωπεί θα αγωνιστούν -όπως έκαναν και το 2014- μαζί με την κοινωνία, τον κλήρο και τις κοινωνικές και επαγγελματικές οργανώσεις, για να αποτρέψουν ένα ‘εθνικό έγκλημα’ που μετά τις πρόσφατες τοποθετήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, φαίνεται πως έχει ‘οικουμενική’ στήριξη».